Mısır’da fiyatın düşük olması çiftçileri mağdur ediyor
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mısır mahsulü satın almamasından dolayı düşük fiyata tüccarlara satmak zorunda kalan Kızıltepeli çiftçiler mağdur oluyor.
Kızıltepe ovasındaki çiftçilerin sıkıntısı bitmek bilmiyor. Bir yandan elektrik sıkıntısı çeken çiftçiler, bir yandan da Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından mağdur ediliyor. Ofisin alım yapmamasından dolayı çiftçiler, mahsullerini düşük fiyata tüccarlara satmak zorunda kalıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kızıltepe ilçe Müdürü Nevaf Kalkan, Kızıltepe ilçesi Akalın (Zorava) mahallesinde (köyü) biçilen 2’inci ürün mısır hasadını tarlada inceledi.
Yapılan incelemenin ardından İlke Haber Ajansına (İLKHA) açıklamalarda bulunan Kalkan, mahsul veriminin iyi olduğunu ancak Toprak Mahsulleri Ofisinin yeterli mısır alım kapasitesi olmadığından dolayı çiftçilerin sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak, fiyatta yaşanan sıkıntıdan dolayı mahsulün geç biçildiğini söyledi.
“Fiyatta yaşanan sıkıntıdan dolayı mahsul biçimi gecikti”
Kalkan, “Bu sene 2’inci ürün mısırda Kızıltepe’de yaklaşık beş yüz 50 bin dekarlık alamınız ekili bulunmaktadır. Mahsul biçimi sona doğru yaklaştı. Normal şartlara her sene bu vakitte son buluyordu. Bu sene fiyatta biraz sıkıntı yaşandığından dolayı çiftçilerimiz hasadı biraz geciktirmek zorunda kaldı. Bu sorun piyasa şartlarında giderildiği takdirde kısa zaman içinde hasadımız biter inşallah.” temennisinde bulundu.
“Fiyat çiftçilerin beklentilerini karşılayamıyor”
Mahsuldeki nem oranının ekim zamanı ve ekim çeşidine göre değiştiğini belirten Kalkan, “İkinci üründe hasat oranı ortalama dekar başına 1000-1150 kilogram alıyoruz. 2’inci olma hasebiyle iyi bir mahsul alıyoruz. Fiyatta geçen senenin beklentilerini tam olarak çiftçilerimizin karşılayamadığını diyebiliriz. Toprak mahsulleri ofisimizde yeterli mısır alım kapasitesi olmadığından dolayı çiftçilerimiz biraz sıkıntı yaşamaktadır. Nem oranları iyi, tabi ekim zamanına ve ekim çeşidine göre değişmektedir. Erken ekimlerde yüzde 16-17 civarı geç ekimlerde ise yüzde 20-22 civarında nem oranı bulunmaktadır.” diye konuştu.
“Geçen sene 600’e satılan mısır bu sene 500’e satılıyor”
Çiftçi Halit Yılmaz ise, “100 dönüm mısır ekmiştim fiyattan memnun değiliz ucuzdur. Bize bir şey kalmıyor mecbur olmazsak ekmeyiz. Ofiste sıra bize ulaşmıyor tüccarlara satıyoruz onun fiyatı da çok düşüktür. Geçen sene mısırın kilosu 6 yüz civarında satılıyordu bu sene ise 490 ile 525 civarı satılıyor. Verimi geçen seneye göre değil ama yine de iyidir.
“Tarımsal elektrik istiyoruz”
Yaşanan elektrik kesintisinden dolayı mahsulü düzenli sulayamadıklarını aktaran Yılmaz, “Bir başka sorunumuz da elektriktir. Sürekli kesiliyor ve çok pahalıdır. Mahsulümüzü güzel sulayamıyoruz. Elektrik telleri çok eski ta 1970’li yıllardan kalma. Tamir etmiyorlar, elektrik sürekli arıza veriyor günde 5-6 saat kesinti oluyor. Yetkililerden isteğimiz Mısır fiyatının biraz yükseltilmesi ve bize verilen elektriğin tarımsal elektriğe dönüşmesidir.” dedi. (Mehmet Aslan - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.