Mısırdaki verim Batmanlı çiftçiyi sevindirmedi

Mısırdaki verim Batmanlı çiftçiyi sevindirmedi

Aşırı yağıştan dolayı mısır rekoltesinin bu yıl düşük olduğunu söyleyen Batmanlı çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) mısır alım fiyatını geç açıklaması nedeniyle çoğu çiftçinin tüccarların eline düştüğünü belirtti.

Bu yıl yağışların beklenenin üzerinde olması nedeniyle mısır hasadının çok iyi geçmediğini, fakat az da olsa ürünün veriminden memnun olduklarını belirten Batmanlı çiftçiler, mısır alım fiyatını geç açıklamasından dolayı çiftçilerin tüccarların eline düşmesi nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) tepki gösterdi.

Batman'da bu yıl yağışların çok fazla olduğunu ve bu sebeple çiftçilerin beklediklerinin altında verim aldığını kaydeden çiftçiler, ekinlerin geçen yıllara göre daha az olmasının kendilerini çok fazla sevindirmediğini dile getirdiler.

Konu ile ilgili İLKHA muhabirine açıklama yapan Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, Batman'da yaklaşık 40-45 bin dönüm civarında mısır ekimi yapıldığını belirterek, bu yıl ekinlerin istenildiği gibi iyi verim vermediğini belirtti.

“Geçen seneye göre rekoltede biraz azalma var”

Bölgede bir haftadır mısır hasadının başladığını ifade eden Doğan, “Bugünlerde hasadın sonuna doğru geldik. Bu sene malumunuz ilk ekim sırasında bir yağış vardı. Rekolte iyi bir seviyeye gelmeyecek diye bir endişemiz vardı. Ama çok şükür son zamanlardaki hasatlarla verimin çok düşük olmadığını gördük. Rekolte iyi, fena değil. TMO’nun fiyatı da çok kötü değil, çok iyi de değil, ortadadır, ama daha iyi olabilirdi. Şu anda tonu 690-695 liraya gidiyor. Bu da bizim için yeterli değil, ama en azından çiftçimizi zarardan kurtarıyor.” dedi.

Konuşmasının devamında Doğan, şunları söyledi: “Hasatlar en geç bir haftaya kadar hiç kalmayacak. İstenilen hasat olmayınca çiftçide hafif bir burukluk var, ama yine de zararda değil çiftçimiz, o bizi mutlu ediyor. Geçen seneye göre rekoltede biraz azalma söz konusu. Fiyat da geçen senekiyle aynı. Çok kötü değil, daha iyi olabilirdi. Batman’da Sol Sahil Sulama Kanalımız var. Bu kanal çerçevesinde toplamda 40-45 bin dönüm arazimiz var. Ortalama rekoltemiz 55-60 bin ton civarıdır.”

“TMO’nun fiyatı erken belirlememesi çiftçiyi sıkıntıya soktu”

Hasadın geçen seneye göre daha düşük olduğunu aktaran çiftçi Faysal Gönülaçar, “Verim bence geçen seneye göre değil. Ama yine de Allah’a şükürler olsun. Biz Sol Sulama Kanalıyla suluyorduk, ona nazaran mısırımı kurtarmaya çalıştım, ama beklentimin üzerinde bir verim alamadım. Yine de mutluyum. Yalnız fiyatlarda biraz sıkıntı oldu. Özellikle TMO’nun fiyatı belirlememesi çiftçiyi biraz sıkıntıya soktu. Çiftçi tüccarların eline düştü. Eğer erken açıklanabilseydi bir iki kuruş daha yukarıda olabilirdi. Aşırı yağıştan dolayı ilk başlarda verimde biraz düşüklük oldu. Çünkü çimlenme de geç oldu. Geç çimlenme olduktan sonra aşırı yağış onu etkiledi. Ama çok da kötü değil.” diye konuştu.

“Çiftçinin destekten başka ne isteği olabilir?”

Hükümetten beklentilerini dile getiren Gönülaçar, “Televizyonlarda boy boy çıktılar, ‘Mazota destek vereceğiz. Çiftçiye yüzde 50 mazot desteği vereceğiz.’ dediler. Maalesef o lafta kaldı ve bir türlü gerçekleşmedi. Gübrede de bu sıkıntı var. Mazot, gübre çiftçinin bel kemiğidir. Mazotta eğer destekleme olmazsa ne yapacağız. Arazi icareleri alıp başını götürdü. Ama fiyata baktığımız zaman hâlâ düşük. TMO erken fiyatı açıklamış olsaydı çiftçi mutlu edebilirdi. Bundan sonra devletin yapacağı desteklerdir. Mazot, gübre, ekipman desteği, beklentimiz bunlardır. Başka çiftçinin ne isteği olabilir?” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Batman’da mısır hasadının başlamasıyla tarlaların yolunu tutan dar gelirli aileler, kışlık yakacak için sıcağa aldırmadan mısır sapı topluyor. Tarlalara giden kadın, erkek ve çocuklardan oluşan aileler, kışlık yakacak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla biçerdöverlerin ardında kalan mısır saplarını aşırı sıcaklara aldırış etmeden toplamaya çalışıyor.

İLKHA



















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.