Mısırlı yargıçlar referandumda görev alacak
Mısır'daki en yüksek yargı kurumu, yeni anayasa için yapılacak referandumda denetim görevini yerine getireceklerini açıkladı.
Resmi haber ajansı MENA'nın duyurduğuna göre, Yüksek Yargı Konseyi, daha önce yapılan boykot çağrılarına rağmen hakimleri referandumda görevlendirecek.
15 Aralık'ta yapılması öngörülen anayasa metni ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yargı denetimi dışında yetkiler veren kararname hâlâ ülkenin birçok yerinde protesto ediliyor.
Mısır Hakimler Odası ise üyülerine, referandum günü dahil, boykot çağrısı yaptı.
Hakimler Odası'nın aldığı karar, Anayasa Mahkemesi'nin tüm çalışmalarını süresiz olarak durdurmasını izliyor.
Anayasa Mahkemesi dün toplanarak anayasa taslağını hazırlayan Müslüman Kardeşler ağırlıklı kurucu meclisin meşruiyeti konusunda bir karar alacaktı.
Ancak Müslüman Kardeşler yandaşlarının protestoları yüzünden toplanamayınca "psikolojik baskı altında kaldığını" açıkladı ve "baskı altında kalmadan görevlerini sürdürebilecek hale gelene dek" faaliyetlerini askıya aldı.
Devlet medyası, anayasa taslağının meşruluğunu sorgulayabilecek herhangi bir karar alınmasını önlemek için yüzlerce protestocunun mahkeme önünde bir araya geldiğini bildirmişti.
Göstericiler yargıçların binaya girmesini engelledi.
Bu olaydan kısa süre sonra Hakimler Odası da referandumu boykot kararını açıkladı.
Oda Başkanı Ahmed Zind "15 Aralık 2012'de yapılması planlanan halkoylamasını denetleme görevini boykot etmeye karar verdik." diye konuştu.
10 bin hakime ihtiyaç var
Ancak gözlemciler, Hakimler Odası'nın kararının üyeleri üzerinde bağlayıcı olmadığını belirtiyor.
Nitekim, Mursi'nin hukuk danışmanı Muhammed Gadallah, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Yüksek Yargı Konseyi toplanarak, yargıçları anayasa referandumunu denetlemeleri için görevlendirmeyi benimsedi." dedi.
Kahire'deki BBC muhabiri Jon Leyne, referandumda her oy kullanma merkezinde bir yargıç bulunması gerektiğinden, konseyin kararının önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Gadallah, referandumda yaklaşık 10 bin yargıcın görev alması gerektiğini belirtiyor.
Protestolar sürüyor
Bu arada Mursi'yi ulusal uzlaşı sağlanmadan referanduma gitmeme sözünden dönmekle suçlayan muhalefet grupları, yarın için protesto çağrısı yaptı.
Bazı muhalefet grupları adına yapılan ortak açıklamada "Ulusal Kurtuluş Cephesi halkın büyük bir bölümünün reddettiği gayrımeşru bir anayasa için referandum çağrısı yaparak sorumsuzca davranan cumhurbaşkanını kınamaktadır." denildi.
Halen çok sayıda muhalif eylemci Tahrir Meydanı'nda kamp kurmuş durumda.
Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi ile Müslüman Kardeşler üyesi destekçileri, bir süredir genelde laik çizgiyi benimseyen muhalefet ve yargı ile çekişme halinde.
Mursi 22 Kasım'da ilan ettiği bir genelgede "devrimin korunması ile ilgili kararlarının yargı denetimine tabi olmadığını" bildirmişti.
Yargı ise Cumhurbaşkanı'nın hangi konuda olursa olsun mutlak yetkiler edinmesine karşı çıkıyor.
Mursi taraftarları Haziran ayında da meclisin alt kanadını fesheden yargıya şüpheyle bakıyor.
Eğer yeni anayasa kabul edilirse, Mursi'nin tartışmalı kararnamesi geçersiz olacak ve 60 gün içinde yeni meclis için seçime gidilecek.
Taslakta Cumhurbaşkanı'nın süresi 4'er yıllık 2 dönemle sınırlanıyor, ayrıca orduya bazı alanlarda sivil kontrol getiriliyor.
Bir önceki anayasada şeriat ilkelerini "yasaların esası" ilan eden madde ise olduğu gibi kalıyor.
BBC
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.