"MİT Yasası gelecekte sıkıntılara sebep olabilir"
İnternet ve MiT yasalarındaki olumlu ve olumsuz yönleri İlke haber Ajansı'na değerlendiren hukukçular, toplumun her kesimin içerisinde yer aldığı bir anayasanın gerekliliğine vurgu yapıyorlar.
ŞANLIURFA- İnternet ve MİT yasaları, gündemdeki yerini korurken hukukçular, toplumun her kesiminin içerisinde yer aldığı bir anayasanın gerekliliğine vurgu yapıyorlar.
İnternet ve MiT yasalarındaki olumlu ve olumsuz yönleri İlke haber Ajansı’na değerlendiren Şanlıurfa Baro Başkanı Ali Fuat Bucak ve Mazlum Der Şanlıurfa Şubesi Başkanı Meral Dervişoğlu, önemli açıklamalarda bulundular.
“MİT Kanunu'yla Türkiye bir ‘İstihbarat Devletine’ dönüşebilir”
Son çıkan MİT Kanunu’yla Türkiye’nin bir istihbarat devletine dönüşeceğini savunan Şanlıurfa Baro Başkanı Ali Fuat Bucak, “ MİT’in görevi dış istihbarattır. Kuruluş kanununa göre iç istihbarat ve iç güvenlik daha çok Emniyet sorumlu, fakat bu son gelişmeler ve son yasalar öyle gösterdi ki hükümet MİT’i tek ve büyük bir istihbarat örgütü haline getirdi. Tabi ki bu yavaş yavaş değil hızlı bir şekilde Türkiye’yi bir istihbarat devletine döndürecek. Herkes fişlenecek, çünkü bütün kuruluşlar verilerini doğrudan MİT’e aktarmak zorunda kalacak. Böylece MİT oturduğu yerden; nerede ne oluyor, kim ne yapıyor, her şeyi tespit edip onu hükümete bildirecek ve hükümette bu şekilde ülkeyi idare etmeye çalışacak. Aslında bu Suriye için kullanılan ‘Muhaberat Devleti’ tanımı Türkiye için de geçerli olacak” diye konuştu.
“İnternet Yasası da haberleşme özgürlüğünü engelliyor”
İnternet Yasası’nın da haberleşme özgürlüğüne engel olacağını savunan Bucak, “Şu anda TİB denilen kuruluş sürekli internet sitelerini kontrol edip anında beğenmediği bir şeyi, beğenmediği bir yorumu, kaldıracak. Bunu 24 saat içerisinde mahkemeye bildirip mahkemeden izin alması gerekirken bunu yapmadan haberleşme özgürlüğünü kısıtlanmış olacak. Ayrıca bütün kayıtların 2 yıl saklanması demek insanların bu 2 yıl içerisinde ne yazdığı, ne okuduğu, internetin nerelerine girdi, nerelere baktı, bütün bu bilgiler ortaya çıkmış olacak. Bu da haberleşme özgürlüğünün kısıtlandığını, anti demokratik bir duruma geldiğini gösteriyor” diye konuştu.
“Demokratik sivil bir anayasa şart”
82 Anayasası’ndan sonraki süreç içerisinde gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin kendi konumunu güçlendirmek için yasalarda bir takım değişiklikler yaptığını söyleyen Mazlum Der Şanlıurfa Şubesi Başkanı Meral Dervişoğlu, toplumun her kesimin içinde yer aldığı demokratik sivil bir anayasa yapılmadığı sürece bu ve benzer değişikliklerin olacağını ifade etti.
“İnternet Yasası sanal alemdeki suçlarla mücadele açısından olumlu”
Türkiye İstatik Kurumu verilerine göre Türkiye’de yüzde 49 oranında internet kullanıcısı bulunduğunun ifade eden Dervişoğlu, “ İnternet kullanımında yaş ortalaması 16 ve 74 arasında. Hemen herkesi ilgilendiren bir konu. Ama bilindiği üzere bilişim suçları şu ana kadar çok ciddi bir şekilde ele alınmadı. Bu gün toplumda işlenen suçlarla ilgili bir güvenlik güçlerinin mücadele şekli vardı, ama sanal âlemde de gerçekten çok ciddi suçlar işleniyor. Bu özel hayata da dâhil olabilir. Toplumda yetişmekte olan yeni bir nesli sanal âlemde suç işletiyor. Bununla ilgili alınacak önlemlerin olumlu yönleri vardır” dedi.
“Yasasının çıkarılma şekli tartışılır”
Yasanın çıkarılma şeklini eleştiren Dervişoğlu “ Bu toplumu ilgilendiren bir konudur ve toplumda sivil toplum kuruluşlarıyla bu konuda internet düzenleyicileriyle bir araya gelerek ortak mutabakat bir ortak yasa teklifi sunulabilirdi. Bu yapılmadı. Tamamen hükümete ait bir öneri ve iki parlamenterin meclise getirmesi ile kabul edildi” ifadelerini kullandı
“Verilerin 2 yıl boyunca saklanması insan haklarına aykırıdır”
2 yıl boyunca kişilerin bilgi ve verileri denetim altına alınmasını insan haklarına aykırı olarak gördüklerinin altını çizen Dervişoğlu, 2 yıl boyunca her konuda internet üzerinde yaptığı tüm konuşmaların kayda alınmasını, istenildiği zaman da kullanılmasını yasal hale gelmesini yadırgadıklarını söyledi.
“MİT Yasası gelecekte sıkıntılara sebep olabilir”
MİT yasasının gelecekte bazı sıkıntılara sebep olabileceğini ifade eden Dervişoğlu “Mit Yasası ile ilgili birçok haklar milli istihbarata veriliyor. Burada verilen hakları belki mevcut hükümet veriyor ama gelecekte başka hükümet iktidar olduğunda yanlış amaçlı kullanabilir. Her hükümet kendine göre bunu kullanabilecektir” diye konuştu.
“82 Anayasası değişerek sivil bir anayasa çıkarılmalı”
82 Anayasası’nın değişmesi ve demokratik hak ve özgürlüklerin önünü açabilecek yeni bir anayasanın yapılması gerektiğini kaydeden Dervişoğlu, “Biz isterdik ki MİT Yasası’nın da diğer İnternet Yasası’nın da mevcut parlamentoda bulunan diğer siyasi partilerin bir araya gelerek sivil demokratik bir anayasa yaparak uzlaşmasıyla çıkarılmasıydı.” şeklinde konuştu. (Sedat Kuşulay-A.Hakim Bulut-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.