Mobilyacı esnafı destek bekliyor

Mobilyacı esnafı destek bekliyor

Adıyaman'daki mobilyacı esnafı işlerinin iyi gitmediğini belirterek, yetkililerden kendilerine destek olma çağrısında bulundular.

Son bir yılda kurdaki hareketlilik, doların yükselmesi gibi nedenlerden dolayı fazla iş yapamadıklarını belirten mobilyacı esnafı, işlerinin iyi gitmediğini ifade ederek, devlet yetkililerinden destek beklediklerini söylediler.

Özelikle yüksek gelen elektrik faturası ve sigorta primlerinden şikayetçi olan esnaf, çıkarak yetiştirmek için de sanayi de bir meslek okulunun açılmasını istediler.

Esnafın kalkınması için desteklenmesi gerektiğini belirten mobilyacı esnafı Ramazan Bağcı, sigorta primlerinin ve elektrik faturalarının çık yüksek geldiğini söyledi.

Adıyaman'daki resmi kurum işlerinin il dışına yaptırılmasına tepki gösteren Bağcı, "İhracat yapabilmemiz için devletten bize destek olmasını istiyoruz. Esnafımızın iş potansiyelinde düşme var. Bakanlıktan, milletvekillerinden Adıyaman'daki kurumların işlerini buradaki esnafa verilmesi istiyoruz. Buradaki kurumların işleri genelde başka illerdeki esnafa yaptırılıyor. Bizim burada o işleri yapabilecek kapasitemiz var. Bu konuda bize yardımcı olunmasını yetkililerden istiyoruz. Ekonomik krizden dolayı esnafımızın işi kırık olduğundan evine ekmek götüremeyen esnafımız var. Bu durumun ortadan kalması içinde esnafın elinden tutulması gerekiyor." dedi.

"Sigorta primlerimiz çok yüksektir." diyen Bağcı şöyle devam etti: "840 lira prim yatırıyorum. Bu durum çevre illerin yatırdığı sigorta primiyle kıyaslandığında bu büyük bir haksızlıktır. Elektrik faturalımız çok yüksek geliyor. Bu ay bin 118 lira elektrik parası yatırdım. Ödememiz bir gün geciktiği zaman elektrikler otomatik olarak kesiliyor. Küçük esnafın ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerekiyor. Sanayimizin çevresi çok düzensizdir bu durum çirkin bir görüntüye neden oluyor. Sanayinin çevre düzenlemesinin yapılması konusunda da bize yardımcı olunması istiyoruz. Sanayi içerisinde bakanlık tarafından bir çıraklık okulu yapılmasını istiyoruz. Böylece çırak bulma noktasındaki eksikliklerimizde giderilmiş olur."

Mobilyacı esnafı olarak birden fazla sorunlarının olduğunu söyleyen Halit Söymer, "Birçok sorunumuz var. Bu sorunlarımız sadece buradaki Oda'mızın çalışmalarıyla hal olacak sorunlar değildir. Adıyaman'da yapılan bütün ihalelerimiz dışarı gidiyor. Samsat ilçemizde yapılan bir ihaleye Ankara'dan araya giriliyor o ihale dışarıya veriliyor. Nasıl oluyor bu işler biz anlamıyoruz.  Esnafın durumu ortadadır. Sigortası yatırabilen esnaf yok. Bana bir şey olduğunda ben ne yapacağım sigortamı yatıramıyorum, geleceğim yok." ifadelerini kullandı.

 

"30 yıldır çalışıyorum bu meslekte ama geleceğim yok"

Yıl içinde elektriğe dört defa zam gelmesine tepki gösteren Söymer "DEDAŞ sanki benimle dalga geçiyor, durmadan elektriğe zam geliyor, benim gücüm nedir ki nereye kadar dayanacağım. Çarkımızın dönmesi için desteklenmemiz gerekiyor. Seçim zamanların da gelip vaatler verirler seçim bittikten sonra kimse orta da yok. Gelin bir bakın ben ne durumdayım, sigortamı yatırabiliyor muyum? Ben 30 yıldır bu mesleğin içerisindeyim nereye kadar çalışacağım. Geleceğim ne olacak benim.  Bir memur nasılsa bende onun gibiyim bende bu memlekete 30 yıldır hizmet ediyorum. Çırak bulamıyoruz, gelse dahi ben kendi sigortamı yatıramıyorum onun sigortasını nasıl yatıracağım. Okula giden bir çocuk 20 yaşlarında bu mesleğe gelse dahi bir verim elde edemez. Çıraklık için çekirdekten yetişmesi lazım ki mesleği öğrenebilsin. Sanayiye bu anlamda bir çıraklık okulu açılsa çok güzel olur." şeklinde konuştu.

"İş potansiyelimiz her geçen gün düşmektedir"

İşlerin iyiye gitmediğini dile getiren Tamer Genç, "İş potansiyelimiz her geçen gün düşmektedir. Esnafın durumu ortada in cin top oynuyor. Sigorta primlerimiz çok yüksek olduğundan primleri yatırmakta çok sıkıntı çekiyoruz. Adıyaman'daki kurumların ihalelerini alamıyoruz. Yarınımızın ne olacağı belli değildir. Elektrik faturalarımız çok kabarık geliyor bu konuda bakanlıktan elektrik ve sigorta primleri için destek bekliyoruz. Elektrik faturaları kabarık geldiğinden çay semaverimiz şu an kapalı, buzdolabının fişini çekmişiz. Yemeklerimizi evden getiriyoruz. Çırak yetiştirmek istiyoruz memleketin bir eksiği de budur. Bu anlamda bir çıraklık okulu açılırsa esnaf çıraklarını gönderebilir." dedi.

"Her vatandaş gibi bizde zamlardan etkileniyoruz"

Sürekli gelen zamlardan şikâyet eden Celal Işıkgün, "Adıyaman'daki kuruların işlerini cezaevindeki mahkûmlara yaptırıyorlar. Cezaevinde kalan mahkûmlar zamanlarının geçmesine bakıyor, onlar yaptıkları işlerde herhangi kazanç elde etme kaygıları yok. Fakat onlara yaptırılan işler buradaki esnafa verilse esnafımız yararlanır. Esnaf olarak her vatandaş gibi bizde zamlardan etkileniyoruz. 100 liralık bir faturada enerji harcamamız 25 lira diğeri hep vergidir. Bu konuda elimiz kolumuz bağlı halk olarak ne yapabiliriz. Sigortalar biraz düşük olsa buradaki esnaflarımız sigortalarını yatırabilir. Ama maalesef yatıramıyoruz. Şu anda sanayideki esnafın yüzde 80'i sigortasını yatıramıyor. Adıyaman esnafına biraz destek verilse esnafımız kalkınabilir. Şu an çırak bulmak zordur. Zorunlu eğitimle birlikte öğrenciler 20 yaşına kadar okuyor bu durum da çırak yetiştirmek zorlaşıyor." ifadelerini kullandı. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.