Moro'da Çatışma: 50 Polis Öldürüldü

Moro'da Çatışma: 50 Polis Öldürüldü

Moro'da hafta sonunda çıkan çatışmada ölen polis memurlarının sayısı 50'ye yükseldi. Ülkenin güneyinde barışa yönelik atılacak adımlar askıya alındı.

Filipinler'in güneyinde hafta sonunda polis ile silahlı örgütler arasında çıkan çatışmada ölen polis memurlarının sayısı 50'ye yükselirken, bölgede barışa yönelik adımların askıya alındığı ve "Bangsamoro temel yasası" konusundaki görüşmelerin durdurulduğu bildirildi. 

Senato'nun yerel hükümet komitesinin başkanı Ferdinand Marcos Jr, çatışmadan sonra ikinci bir emre kadar "Bangsamoro temel yasası" ile ilgili görüşmeleri durdurduğunu belirtti.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), geçen yıl 27 Mart'ta Filipinler hükümetiyle Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen “Bangsamoro temel yasasının" tamamlanması için çalışmalar devam etti. Hazırlanan nihai yasa taslağı eylülde Filipinler Kongresi’ne sunuldu.

Emniyet güçleri, pazar günü Mindanao adasında Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin (MİKC) idaresindeki Maguindanao'ya, karşı düzenlenen operasyonun ardından çıkan çatışmada Özel Hareket Güçleri mensubu 50 komandonun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Özel Harekat Güçleri'nin barış anlaşmasında şart koşulmasına rağmen operasyonu MİKC'ye bilgi vermeden düzenlediği kaydedildi. Operasyonun Cemaat-i İslami'nin üst düzey isimlerinden biri olarak gösterilen, Ebu Seyyaf örgütü ile bağlantılı Zülkifli bin Hir ve Cemaat-i İslami üyesi olduğu belirlenen Basit Osman'ın yakalanması için düzenlediği açıklandı. Emniyet yetkilisi Noel Armilla, Filipinler basınına yaptığı açıklamada, operasyonda Zülkifli bin Hir'in yakalandığını söyledi. 

Filipinler hükümeti barış anlaşması heyetinin başkanı Miriam Coronel-Ferrer yaptığı açıklamada, bölgedeki emniyet mensuplarının buradan çıkarılması ve cesetlerin alınması için çabaların sürdüğünü ifade ederek, hedeflerinin mümkün olduğunca kısa sürede durumun normalleştirilmesi olduğunu ifade etti. 

Bu arada, MİKC'nin Siyasi İşler Başkan Yardımcısı Gazali Cafer, "Bangsamoro temel yasası" konusundaki görüşmelerin durdurulmasını "ilgili tüm taraflar için bir dezavantaj" olarak nitelendirdi. 

Mamasapano Belediye Başkanı Benzar Ampatuan, çatışmada iki sivilin de yaralandığını bildirdi. Yardım kuruluşları, binlerce sivilin daha fazla çatışma yaşanması endişesiyle bölgeden kaçması nedeniyle insani bir kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu. 

"Bangsamoro temel yasası" tasarısının kanunlaşmasından sonra Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerin belirlenmesi için halk oylamasına gidilmesi öngörülüyor. 2016 yılında yapılacak seçimlere kadar yönetimin bir geçiş otoritesi tarafından üstlenilmesi planlanıyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.