Musikinin insan eğitiminde önemli bir yeri vardır

Musikinin insan eğitiminde önemli bir yeri vardır

Musikinin insan eğitiminde önemli bir yerinin olduğunu belirten akademisyenler, musikinin inanç ve kültürümüze uygun bir şekilde kullanıldığı takdirde özellikle çocukların eğitimine olumlu katkılar sağlayacağını belirtiyorlar.

Muş Alparslan Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Öğretim Görevlisi Ercihan Ülger, kültür ve yerel müziğimizin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirterek, musikinin doğru işlerde kullanılabileceğini söyledi.  

Musikinin İslam’daki yeri ve nasıl yapılması gerektiği hakkında değerlendirmede bulunan Ercihan Ülger, şunları belirtti:

“Bugüne kadar âlimlerimiz Musikinin İslam’daki yerine bakarak ‘Musikiyle iştigal etmek helal midir, haram mıdır?’ konusunu araştırırken, Lokman Suresinin 6. ayetini delil olarak alıyorlar ve diyorlar ki, ‘Burada geçen ‘lehvel hadis’ kelimesinden ‘insanlar arasında öyleleri geleceklerdir ki Allah yolundan saptırmak amacıyla boş sözü satın alırlar. Onlar için rüsvay edici bir azap vardır.’ mealindeki ayette geçen ‘lehvel hadis’ (boş laf) sözünün müziğe, musikiye delalet ettiğini söylemişlerdir.”

“Allah yolundan saptıran sadece müzik değildir”

Müziğin, bıçak gibi kullanım şekline göre faydalı ya da zararlı olabileceğini söyleyen Ülger, salt olarak müziğin insanları Allah yolundan saptıran şey olmadığını ifade ederek, “Genel anlamda baktığımızda musiki kelimesinin ya da Arapçada ki ‘teğanni’ ve ‘elhan’ kelimelerinin Kur’an’da geçmediğini görüyoruz. Nass anlamında direk boş söz kelimesi musikiyi alakadar etmiyor. Günümüze baktığımız zaman Allah yolundan saptıran sadece müzik değildir. Müzik de saptırabilir ama televizyonlardaki programlara baktığımızda, ya da hayatımıza baktığımızda Allah yolundan saptıracak birçok şey olduğunu görebiliyoruz. Musiki kötü yollarda da kullanılabilir ama iyi yönlerini de göz ardı etmemek gerekir. Musikinin insanların tedavisinde ve eğitiminde kullanıldığını, ilahilerle tasavvufta bir terbiye yapıldığını düşünürsek, genel anlamda ‘lehvel hadis’ tanımı musikiyi karşılamıyor.” ifadelerini kullandı.

“Musikinin eğitim yönü var”

Musikinin çocuk eğitiminde önemli bir role sahip olduğunu da ifade eden Ülger, İbn-i Sina’nın, “Çocukları uyuturken musikiyle uyutunuz” sözünü hatırlatarak, “Biz genel kanaate baktığımız zaman musikinin insanlar üzerinde birçok etkisi vardır. Musikinin yaptığı şey duyguyu yoğunlaştırmasıdır. Özellikle insan hüzünlüyken hüznünü arttırabilir ya da ona moral olabilir, eğlenmek istediğinde ona eşlik edebilir. Yalnız bizim bunları İslamî yollarla yapmamız gerekir. Musikinin eğitim yönü var. Çocukların eğitiminde müzik çok önemlidir. İbn-i Sina’nın bir sözü var, diyor ki; ‘Çocukları uyuturken musikiyle uyutunuz.’ Bizim kültürümüze baktığımızda da zaten çocukları biz ninnilerle uyutuyoruz. Bunu değerlendirdiğimiz zaman demek ki musikiyi biz doğru işlerde kullanabiliriz.” şeklinde konuştu.

“Kendi müziğimizi gelecek nesillere aktarmamız gerekir”

Kültür ve müziğin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini de belirten Ülger, “Bize verilen her nimet gibi biz bundan da sorumluyuz. O zaman bunu en güzel şekilde Allah yolunda kullanabilmeliyiz. Bizim kendi kültürümüzü, müziğimizi gelecek nesillere aktarmamız gerekir. Peygamberimiz Medine’ye hicret ettiğinde Medineli ahalinin mendillerle çıkıp ‘Taleal Bedru Aleyna’ ilahisini söylediklerini biliyoruz. İnşallah yeni nesle imkân verilirse, ‘haramdır’ deyip yasaklamaya gidilmeden çocuklara, kültürümüze ait müziğimizi öğretirsek, inşallah çocuklarımız da harama sapmadan bu işi ilmiyle güzel bir şekilde İslam’a uygun olarak yapacaklardır.” dedi.

İLKHA









Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.