Müteahhitler Yeni KDV Uygulamasından Rahatsız

Müteahhitler Yeni KDV Uygulamasından Rahatsız

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konut satışlarındaki yeni KDV düzenlemesinin, ciddi sıkıntılar yaşayan sektörde rahatsızlık oluşturduğunu belirterek, ''Ya inşaat sektörünün sorunları çözülsün ya da uygulama ertel

ANKARA - İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre ekonomiye yıllık 250 milyar lira katkı sağlayan inşaat sektöründe, doğrudan ya da dolaylı olarak 4 milyon kişinin istihdam edildiğine dikkati çekti.

 

Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yaklaşık yüzde 3 büyüdüğünü anımsatan Tellioğlu, ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektöründe ise büyüme oranının yüzde 1'de kaldığının altını çizdi.

 

Büyükşehirlerdeki lüks konutlarda uygulanacak KDV oranına ilişkin düzenlemenin 2012 yılının ikinci yarısından beri tartışıldığını anlatan İMKON Genel Başkanı Telloğlu, şunları söyledi: ''Sektörün durumu ve piyasa şartları iyi analiz edilmeden devlet, kendi lehine düzenlemede bulundu. İnşaat sektöründeki büyüme rakamları, sektörün düştüğü durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. Doğrudan ya da dolaylı yollardan 4 milyon kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörü hasta. Hastalık öksürük aşamasında tedavi edilmezse, bronşite dönüşür, kimse altından kalkamaz. Yeni KDV düzenlemesi belki vergide adaleti sağlayacak ama zamanlaması yanlış oldu. Konut fiyatlarındaki artış, zaten sıkıntıda olan inşaat sektörünü sonu belli olmayan uçuruma sürükler.''
 

''Ya inşaat sektörünün sorunları çözülsün ya da uygulama ertelensin'' diyen Tellioğlu, yaklaşık 90 bin üyesi bulunan İMKON'un önerilerini şöyle sıraladı:

- Sektörde tekel konumuna gelen TOKİ, sadece sosyal konut üretmeli, sosyal konut dışındaki faaliyetlerini durdurmalı.

- TOKİ'nin serbest piyasa ekonomisine aykırı şekilde, hasılat paylaşımı adı altında ya da doğrudan kendisinin yaparak 500 bin ile 1 milyon lira arasında sattığı konutların yeni KDV uygulamasının dışında tutulması haksız rekabete yol açmakta. TOKİ'nin sattığı konutlara da müteahhitlerle aynı şartlarda KDV uygulanmalı.

- Afet Yasası kapsamında kentsel dönüşüm uygulanacak alanlarda, özellikle de İstanbul ve İzmir gibi bölgelerde 500 bin ile 1 milyon lira arası ve üstü fiyatlarla satılacak konutların yeni KDV uygulamasından muaf tutulması haksızlıktır. Bu haksızlık ortadan kaldırılmalı.

- İnşaat müteahhitleri yüzde 18 KDV ödeyerek malzeme satın alıyorlar. Konutu yüzde 1 KDV ile satarken aradaki yüzde 17'lik farkı almaları yasal hakları. Ancak, müteahhitler, KDV farkını talep ederken adeta süründürülüyor. Devlet bu farkı ödememek için binbir türlü engeller çıkarıyor. Bu konudaki tüm engeller kaldırılsın.

- Müteahhit KDV farkını sadece inşaat bitiminde talep edebilmekte. İnşaatlar 2-4 yıl arasında tamamlanabilmektedir. Bu da müteahhidin peşin ödediği KDV'yi ancak 4 yıl sonra alabilmesi anlamına gelmektedir. KDV farkları, ödendikleri yılın sonunda iade edilmelidir.

- Sektördeki başı bozukluğun giderilmesi için çürük elmalar ayıklanabilmelidir. Afet Yasası kapsamında 6,5 milyon konutun dönüştürülmesi öngörülmektedir. Dünyanın en büyük imar hareketi olacak bu dönüşümün ekonomik büyüklüğü de 500 milyar dolar olacak. Sağlıksız yapı stokunun sorumlusu olan karnesiz çalışan kişilerin bu imar hareketinin içinde yer almasının engellenmesi açısından Müteahhitler Odası'nın kurulması, kaçınılmaz bir zorunluluk olmuştur. Bu konudaki yasal engeller ortadan kaldırılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.