NATO toplantısında askeri harcama çatlağı
12 Temmuz'da Brüksel'de toplanan NATO ülkeleri arasında askeri harcamaların artırılması konusunda anlaşmazlık yaşandı.
12 Temmuz'da Brüksel'de toplanan NATO ülkeleri arasında askeri harcamaların artırılması konusunda anlaşmazlık yaşandı.
Toplantıdan sonra açıklama yapan Trump, NATO ülkelerinin askeri harcamaları büyük ölçüde artıracaklarını söyledi.
Ancak bu konuda ABD Başkanı Donald Trump ile NATO müttefikleri arasında anlaşmazlık söz konusu.
Acil yapılan toplantıda Trump, NATO ülkelerinin harcamalarda artırıma gideceğini açıklarken, NATO, böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
Trump, askeri harcamaların her ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 2'sini oluşturması hedefine yaklaştıklarını söylerken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve diğer liderler, böyle bir anlaşmaya varılmadığını duyurdu.
2014 yılında düzenlenen Welsh Zirvesi'nde varılan fikir birliğinin bir daha teyit edildiğini belirten Kanada Başbakanı Justin Trudeau, “Yani askeri harcamaları azaltmaya son vermek ve Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 2'sini savunmaya harcamak." ifadelerini kullandı.
Aynı gün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, NATO ülkelerinin mevcut durumda savunma harcamalarının artışı hakkında fikir birliğine varmadığını ve şu anki hedefin halen 2024 yılından önce askeri harcamaların GSYİH'da yüzde 2 yer tutması şeklinde olduğunu ifade etti.
ABD memnun kalmadı, NATO acil toplantı düzenledi
NATO üyelerinin savunma harcamalarını artırmasını teşvik etme, Donald Trump'un son NATO Zirvesi'ndeki temel hedefiydi.
Trump daha zirve sona ermeden memnuniyetsizliğini ifade etti, hatta NATO'dan çekilme tehdidinde bulundu.
Bu nedenle, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO liderlerini çağırarak acil toplantı düzenlemişti.
Toplantıdan sonra Donald Trump, NATO müttefiklerinin askeri harcamaları büyük ölçüde artırmayı kabul ettiğini duyurdu.
ABD ile Avrupa arasında anlaşmazlık görülüyor
Donald Trump'un 12 Temmuz'da NATO Zirvesi'nden sonra müttefiklerinden ayrı düşen açıklaması, ABD ve diğer NATO üye ülkeleri arasındaki anlaşmazlığı gösteriyor.
"Trump'ın açıklaması gerçeği yansıttı mı? Elbette hayır.” diyen ABD'nin eski Moskova Büyükelçisi Thomas R. Pickering, NATO ülkelerinin yayımladığı bildiriye göre, üye ülkeler daha önce belirlenen hedefe göre Gayrisafi Yurtiçi Hasılalarının (GSYH) yüzde 2'sini savunmaya harcayacak." denildiğini hatırlattı.
ABD medyası: Toplantı Trump'ın ilan ettiği gibi başarılı değil
ABD medyasında yer alan haberlere göre, toplantı Donald Trump'ın ilan ettiği gibi başarılı geçmedi. Trump diğer NATO üye ülkelerinin, milli savunma harcamalarını hızla artıracağını dile getirmesine rağmen herhangi somut bir plandan bahsetmedi.
Yabancı medya ABD'nin tavrını "zorbalık" kelimesiyle niteliyor
Toplantıda hazır bulunan liderler, ABD'nin NATO'dan çekilme tehdidini ortaya sürüp sürmediğini teyit etmedi, ancak medyada yer alan haberlere göre, Trump böyle bir tehditte bulundu. Hatta bazı medya organları "zorbalık" kelimesini kullanarak, Trump'ın tavrını eleştirdi.
Donald Trump, NATO ülkelerinin savunma bütçesinden memnun olmayan ilk ABD başkanı olamamasına rağmen, güvenlik anlaşmasının uygulanmamasıyla müttefiklerini tehdit eden ilk ABD başkanı durumda. 12 Temmuz'da düzenlenen basın toplantısında, Trump toplantıdan dokuz dakika önce medya mensuplarının katılmasını istedi. Bu bile NATO toplantısının başarısızlığını gösteriyor.
Müttefikleri Trump'ın "dost düşman" ayırmamasından endişe ediyor
Donald Trump dış gezisinin son durağında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşecek. Trump'ın Putin'e karşı takındığı tavır, NATO müttefiklerine olan tavrından çok daha dostça. Hatta Putin'le görüşmesini, NATO'da pazarlık kozu olarak kullanmaktan çekinmedi. ABD medyası, Trump'ın Rusya'yla ilişkileri iyileştirmek amacıyla Putin'e çok fazla taviz vermesinden endişe duyuyor.
"Önce ABD" siyasetinden "Yalnız ABD" siyasetine
Washington Post'ta yer alan habere göre, Donald Trump birçok uluslararası örgütte sahip olunan kritik statünün ABD'ye getirdiği faydaları görmüyor. Önce ABD" sloganı giderek "Yalnız ABD"ye dönüşüyor.
ABD arka arkaya pek çok uluslararası örgüt ve anlaşmadan çekildi, hatta bunu müttefiklerle arasındaki ekonomik anlaşmazlıkların çözümü olarak kullandı.
CNBC'de yer alan bir haberde, Trump'ın ABD'nin geleneksel müttefiklerine baskı yapmayı sürdürmesi durumunda, Soğuk Savaş'tan bu yana görülen en derin jeopolitik kaymanın gerçekleşebileceği belirtildi.
Trump-Putin görüşmesinin hazırlık sürecinde Avrupa'nın yeri yok
Trump, Avrupa gezisinin üçüncü durağında 16 Temmuz'da Vladimir Putin'le Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de görüşecek.
Avrupalı diplomatlar, Trump-Putin görüşmesinin hazırlık sürecinde Avrupa'nın "tamamen dışarıda bırakıldığı" görüşünde. Avrupa, çıkabilecek en kötü duruma hazır olmalı. Örneğin, Trump, Avrupa'daki askeri tatbikatları dondurduğunu ya da ABD birliklerinin Baltık ülkelerinden çekileceğini ilan edebilir…
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.