Neden Kürtçe Hutbe okunmuyor?
Cuma hutbelerinin Kürtçe de okunabileceği bizzat Başbakan tarafından dile getirildiği halde şuana kadar herhangi bir camide Kürtçe Hutbe okunmadığı ve bunun önünde yasal engel olduğu ortaya çıktı.
ŞANLIURFA - Cuma hutbelerinin bundan böyle Kürtçe de okunacağı veya okunabileceği bizzat Başbakan tarafından dile getirilmişti. Ancak aradan iki-üç ay geçmesine rağmen şuana kadar herhangi bir camide Kürtçe Hutbe okutulmadı.
Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Diyanet İşleri Başkanlığı ise, çeşitli bahanelerle bilgi vermekten kaçındı.
Konuyla ilgili görüştüğümüz, DİN-BİR-DER Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mehmet Cengiz, camilerde okunan hutbelerin çoğunun halkı doyurmadığını, oysa camilerin toplumu manevi açıdan doyurması gerektiğini vurguladı.
Geçmişte Kürtçe hutbe ve vaaz yapanların soruşturmalara uğradığını belirten Cengiz, "Kürtçe Hutbe okunmaya gelince, İslam'a göre her dil kutsaldır. Diller Allah'ın ayetlerindendir. Hiç kimse bu ilahi emri çiğneyemez. Devletlerin kendi resmi dilleri olabilir, ancak başka dillere pranga vuramazlar. Sayın Başbakan istediği kadar 'Camilerde Kürtçe hutbe okunabilir' desin. Edindiğim bilgilere göre, dil konusunda hala yasal engeller var. Diyelim ki, bir imam veya bir vaiz 'Ben camide Kürtçe hutbe okuyacağım yahut vaaz edeceğim' derse, ilgili birimlerden izin alma zorunluluğu vardır. Hal böyle olunca, Kürtçe hutbe okuma, ne Diyanetin, ne imamın, ne müftülüğün, ne de halkın gündeminde yoktur. Olması için halkın bilinçli olması elzemdir" dedi.
Kürtçe hutbe okunmasının o dili konuşan insanlar için faydalı olduğunu belirten Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Cüneyt Gökçe, "Diller Allah'ın ayetlerindendir. Kürtçe Hutbe, ideolojik amaçlı değil de İslami emirleri anlatma amaçlı olması gerekir. İnsanlar bu şekilde İslami emirleri daha iyi öğrenebilecek" ifadelerini kullandı.(Osman Gülebak-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.