Öldü diye mezarı kazılan adam konuştu
4 yıl önce yediği mantarlardan zehirlenip son anda uygun karaciğerin bulunması ile hayata tutunan Murat Arabacı, Bursa’da Organ Bağışı Haftası kapsamında verilen seminerde konuştu.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Organ Bağışı Haftası kapsamında Tıp Fakültesi öğrencilerini organ bağışı konusunda bilinçlendirmek amacıyla bir seminer düzenlendi. Seminere Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, karaciğer nakli olan hastalar ve öğretim üyeleri katıldı. Seminere Tıp Fakültesi öğrencileri de büyük ilgi gösterdi.
Seminerde, 4 yıl önce yediği mantarlardan zehirlenip son anda uygun karaciğerin bulunması ile hayata tutunan Murat Arabacı bir konuşma yaptı.
Bursa’da tersanelerde kaynakçılık yaparak geçimini sağlayan Murat Arabacı (26) ile eşi Sibel Arabacı (23), komşularının getirdiği mantarlardan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Burada durumları daha kötüye giden çift, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Sibel Arabacı vefat etti. Doktorlar Murat Arabacı’nın durumunun da çok kritik olduğunu ve her an vefat edebileceğini söyledi.
Alınan haber üzerine ailesi çiftin mezarlarını kazdırdı ve tabutlarını da hazırladı. Ancak Murat Arabacı, son anda uygun organın bulunması ile yeniden yaşama tutundu. 4 yıl önce ölümün kıyısından organ bağısı ile kurtulan ve bugün 31 yaşında olan Murat Arabacı, toplumda ilginin artırılması amacıyla gittiği her yerde insanları organ bağışı yapmaları konusunda tavsiyelerde bulunuyor.
“Öleceğim düşünülüyordu ancak uygun organ ile hayattayım”
Organ bağışı ile 4 sene önce hayata tutunan Murat Arabacı da seminerin konuşmacıları arasında yer aldı. Olay gününü anlatırken duygu dolu anlar yaşayan Murat Arabacı, “Bu olay meydana gelmeden önce tersanelerde kaynakçılık yapıyordum. 4 yıl önce eşimle birlikte mantar zehirlenmesi yaşadık. Bizim komşumuz vardı. Onun köy yerinde kaynak işlerini yapıyorduk. Hanımı mantar toplamış onu bize de getirdi. Bir akşam eşimle birlikte yedik. Ertesi gün zehirlendiğimizi anladık. Sonra hemen hastaneye gittik. Eşim 24 saat içinde vefat etti. Beyin ölümü gerçekleşti. Benim de öleceğim düşünülüyordu. Ancak 24 saat içinde uygun organ bulundu. Şimdi çok şükür sapasağlam hayattayım” dedi.
Zehirlenme olayının hemen ertesi günü eşinin beyin ölümü gerçekleştiğini belirten Arabacı, “Doktorlar aileme, eşi vefat etti oğlunuzun da durumu çok ağır demişler. Onlar da ikimiz öleceğiz diye mezarlarımızı kazdırmışlar. Tabutlarımızı hazırlamışlar. Ancak 24 saat içerisinde bana uygun organ bulundu. Hemen akşam ameliyata alındım. Nakil işlemi gerçekleşti ve başarılı oldu. Eşim kurtarılamadı. Maalesef onu kaybettik. Olayın üzerinden 4 yıl geçti. 4 yıldır nakil edilen karaciğer ile yaşıyorum. Şu an gayet sağlıklıyım. Mesleğime geri döndüm. Yeniden çalışmaya başladım. Hocalarımıza teşekkür ediyorum. Herkesi organ bağışına karşı duyarlı olmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.
Seminerin sonunda UÜ Tıp Fakültesi öğrencileri, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ekrem Kaya ve organ bağışı yapılarak hayata tutunan hastalara organ bağışı konusunda sorular yönelttiler. (Zeki Aras –İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.