Otobüs firmaları akaryakıt zamlarından şikâyetçi

Otobüs firmaları akaryakıt zamlarından şikâyetçi

Son dönemlerde art arda akaryakıta gelen zamların şehirler arası taşımacılık yapan esnafın belini büktüğünü belirten sektör temsilcileri, "Bu zamlar nereye kadar devam edecek?" diyerek sitem etti.

Benzin, motorin ve LPG'ye yapılan zamlar vatandaşı, esnafı ve taşımacılık yapan tüm sektörleri olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz 2019 yılında benzine 15, motorine 13 ve LPG'ye ise 8 defa zam yapıldı. Benzinin litre fiyatı 7 TL'nin üzerine çıkarken, motorinin litre fiyatı ise 7 TL'ye dayandı.

Akaryakıta yapılan zamların kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden şehirlerarası otobüs firması yetkilileri ve sürücüler, yetkililere çağrıda bulunarak, artık zam yapılmaması ve fiyatlarda indirime gidilmesi talebinde bulundu.

Akaryakıt ve bilet fiyatları nedeniyle otogarlarda bir durgunluğun yaşandığını dile getiren şehirlerarası otobüs firması yetkilileri ve sürücüler, son zamanlarda yolcu sayısında çok ciddi bir düşüş olduğunu ve otobüslerin çoğu zaman az sayıdaki yolcu ile sefere çıktığını, bazen de bazı seferleri iptal etmek zorunda kaldıklarını söylediler.

Konu ile ilgili İLKHA'ya konuşan şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firması yetkilileri, mazota gelen zamdan bütün firmaların büyük bir ölçüde etkilendiğini, zamların devam etmesi durumunda da kontak kapatmak zorunda kalacaklarını ifade ettiler.

"Otobüs firmalarının en büyük sıkıntısı akaryakıttır"

Yüksek akaryakıt fiyatlarının kendilerini olumsuz etkilediğini belirten otobüs firması yetkililerinden Kenan Polat, "Şu anda otobüs firmalarının en büyük sıkıntısı akaryakıttır. Maliyetlerimiz bayağı yüksek. Şu anda yolcu sayısında da ciddi bir düşüş var. Yolcunun en az olduğu sezondayız. Okulların tatil olmasına kadar otobüs firmaları daha ne kadar dayanabilir bilemiyoruz. Kış lastikleri, akaryakıt… Şu anda çalışan personellerimizin hepsi deneyimli, eğitimli ve sigortalı çalışıyor. Bunlar da bize ayrı bir maliyet oluyor. Çünkü sigortasız işçi çalıştırmıyoruz. Devletimizden akaryakıt konusunda biraz daha yardımcı olmalarını istiyoruz. En azından girdi maliyetlerimizi biraz düşük tutarsak bizde bunu yolcuya yansıtmayız. Yolcular da bu durumdan rahatsız oluyor. Çünkü zam yaptığımızda yolcu, 'yine mi zam yaptınız?' diye soruyor. Biz de bilet fiyatlarına zam yapmak istemiyoruz. Herkesin uygun fiyatlarla yolculuk yapmasını istiyoruz. Girdi maliyetlerinden dolayı ister istemez otobüs firmaları olarak sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

"Akaryakıt fiyatları belimizi büküyor"

Yüksek akaryakıt fiyatlarından dolayı esnafın zor durumda olduğuna dikkat çeken Önder Öznacar da, "Akaryakıt fiyatları artık ağır olmaya başladı. Mazotun litresi şu an 6 TL 70 kuruş ve bayağı da fiyatı yükseldi. Taşımacılar şu anda zarar ediyor.  İstanbul'a seyahat etmenin 7 bin TL masrafı var. 6-7 bin TL masraf olduğu zaman kurtarmıyor ve zarar ediyoruz. İstanbul'a 20 kişiyle gidip 20 kişiyle geldiğimizde otobüs firmaları zarar edecek. Şu an zaten yolcu da yok. Çünkü sezon bitti, yolcu azaldı. Uçak fiyatları şu anda 170 TL. Hemen hemen otobüs fiyatları ile aynı olmuş. Bundan dolayı zarar ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Yetkililerden mazot fiyatlarını düşürmelerini istiyoruz"

Akaryakıt fiyatlarının çok yüksek ve artık esnafın belini büktüğünü belirten Nihat Taşçı ise, "Mazot çok pahalı ve diğer maliyetlerimizde çok yüksek olduğundan dolayı para kazanamıyoruz. Şirket sahibi para kazanamadığı için biz de problem yaşıyoruz. Akaryakıt konusunda uçaklara uygulanan indirimli fiyatı biz de istiyoruz. Şu anda mazotun litresi 6 TL 70 kuruş. Bu fiyatlar çok yüksek.  Hemen hemen her gün akaryakıta zam geliyor. Lastiğe, tamirciye ve mazota yani kısacası her şeye zam geliyor. Ama biz para kazanamıyoruz. Hem otoban hem de köprü geçiş fiyatları çok yüksek.  İstanbul 3.üncü köprüden geçmeyi mecburi yaptılar. Bu da yolumuzun 1,5 saat uzamasına neden oldu. 1,5 saat yol 40-50 litre yakıt demektir. Yetkililerden mazot fiyatlarını düşürmelerini istiyoruz. Akaryakıta bu kadar çok zam yapılmasını istemiyoruz. Bu zamlar nereye kadar devam edecek? Zaten cebimizde bir şey kalmıyor. Otobüsler ise boş olarak seyahat ediyor. Yani tamamen zarar ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Mazot fiyatları bizi bitirdi"

Artan yakıt fiyatlarına bir çare bulunmasını istediklerini belirten Edip Zabun ise, "Seyahatimiz mazot parasını bile karşılamıyor. Ne yapacağız, nereye gidelim. Bizim firmamızda 12 tane araç vardı, 4 tane kaldı. Çünkü hepsi iflas etti. Gaziantep'e 4 kişi ile geldim, 5-6 kişi ile gideceğim. Aracımın masrafı 900 TL. Bu şekilde nasıl geçimimi sağlayacağım? 7 tane çocuğum var, ne yapacağım? İşlerimiz de çok kötü. Mazot fiyatları bizi bitirdi. Seyahat firmaları zarar ediyor. Ama yapacağımız bir şey yok." diye konuştu.

"Akaryakıt fiyatlarının düşmesini istiyoruz"

Akaryakıta gelen zamlar yüzünden kontak kapatacak duruma geldiklerini vurgulayan Ali İhsan Yeşilbağ, "Akaryakıt fiyatları ve lastiklerin fiyatları çok yüksek. Otobüs firmaları para kazanamıyor. Boş gidip geliyoruz. Vergiler de çok yüksek. Yetkililerin bu duruma müdahale etmesi gerekiyor. Yüksek fiyatların düşürülmesini istiyoruz. Vergilerde indirim yapılmasını ve akaryakıt fiyatlarının düşmesini istiyoruz." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.