Otobüs şoförü engellilere hakaret etti iddiası
Şanlıurfa’nın merkez Eyyübiye ilçesinde özel bir halk otobüs şoförü, engellilere ve ailesine hakaret ettiği iddia edildi.
Eyyübiye ilçesinde ikamet eden Atmaca ailesi engelli kızlarının tedavisi için hastaneye götürdükleri sırada, 63 H 0218 plakalı otobüs şoförünün kendilerine hakaret ederek, araçtan indirdiklerini iddia etti.
Engelli kızı Zeynep Atmaca'yı(4), Eyyübiye Devlet Hastanesine götürdükleri sırada, 2 numaralı özel halk otobüs şoförünün hakaretlerine maruz kaldığını illeri süren baba İbrahim Atmaca, engelli kartı ve engelli kızı yanlarında olmasına rağmen şoförün ücret istediğini ifade etti.
Yaşadıkları mağduriyeti İLKHA’ya anlatan engelli babaları İbrahim Atmaca ve İbrahim Özçakır, yetkililerin özel halk otobüsleri için bir düzenleme getirmelerini istediler.
Toplu taşıma araçlarının kendilerini mağdur ettiğini söyleyen İbrahim Atmaca, “Biz engelli yakınları olarak toplu taşıma araçlarında mağdur ediliyoruz. Belediyenin kendi tahsis ettiği otobüsler bu caddeden geçmiyor. Özel Halk Otobüsleri kartlı sisteme geçtiğinden beri mağdur ediliyoruz. Devletin araştırıp engellilere verdiği ücretsiz kartı sanki bakkaldan almışız gibi haksızlık edip mağdur ediliyoruz.” dedi.
“Engelli kızımı görmelerine rağmen hâlen rapor istiyorlar”
Eşinin, engelli kızını hastaneye götürüp pansuman yaptırmak için bindiği Özel Halk Otobüsünden önce indirildiğini daha sonra hakaret ederek uzaklaştırıldığını söyleyen Atmaca, bu durum karşısında eşinin ağladığını ve belediye binasına giderek şikâyet ettiğini ifade etti.
Otobüs şoförlerinin engelli çocuklarını gördükleri hâlde rapor istediğini söyleyen baba Atmaca, "Eşim engelli kızımızı pansuman için hastaneye götürürken bu mevkiden geçen Özel Halk Otobüsüne binmek istedi. Daha binmeden geri gönderdiler. Bununla da yetinmeyerek hakaretvari söylemlerde bulunmuşlar. Bununla ilgili yetkililerden bir çözüm istiyoruz. Engelimizle mi uğraşalım yoksa onlarla mı? Bize benzer birçok aile var. Ama kamuoyuna yansımıyor. Haklarını aramayı bilmediği için mağdur ediliyorlar. Bir ara aynı şekilde eşimle birlikte otobüse bindik. Ben kendi ücretimi uzattım eşimde engelli refakatçı kartını uzattı. Engelli çocuğumda yanımızdaydı. Bana dedi ki ‘hasta nerede’ ben de budur yanımdadır dedim. Bana ‘bununla ilgili bir şey yapamam. Engelli olduğuna dair bir rapor göstermeniz lazım’ dedi. Benim engelli kızım göz önünde olmasına rağmen halen rapor istiyor. Bununla da yetinmedi bizi yarı yolda indirdi.” ifadelerini kullandı.
"Engellilere yardımcı olmaları gerekirken engel oluyorlar"
"Belediyeye defalarca şikâyetlerde bulunduk" diyen Atmaca, daha sonra şöyle konuştu: "Hem sözlü hem de yazılı dilekçe vermişiz. Belediye topu sivil halk otobüsüne atıyor, sivil halk otobüsü de belediyeye atıyor. Hâlbuki bu sivil halk otobüsü her ay sabit olarak belediyeden engellileri bindirdiği için para tahsis ediyor. Tahsis etmesine rağmen ücretsiz olan kartlıları almıyor ve kabul etmiyor. Bu belediyeden aldığı parayı bedavaya çıkarmak için. Bu konuda yetkililerden bir düzenleme bekliyoruz. Ayrıca, belediyeden BELSAN’a ait toplu taşıma araçlarını istiyoruz. Başka caddelerde var sadece bu caddede yok. Özel halk otobüsü kartlı sisteme geçtiğinden beri engellileri alması gerekirken engelli arabaları almıyorlar. Gerekçe olarak ta bunları kaldırmadıklarını söylüyorlar. 'Bizim otobüste engelli merdiven yoktur' diyor. Yetkililere buradan soruyorum kartlı sisteme geçen bir toplu taşıma aracında neden kamera yok, neden engelli merdiveni yoktur. Bununla ilgili bir çalışma başlatsınlar. Demek istediğimiz şudur. Engellilerin kıymeti burada yok. Engellilere yardımcı olmaları gerekirken engel oluyorlar.”
Diğer bir engelli babası İbrahim Özçakır ise Özel Halk Otobüslerin tekerlekli sandalyeli engelleri almadığını ileri sürerek, yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı: “Evimiz durağa uzaktır. Bindiğim otobüsler evimin önünde indirmediklerinden dolayı engelli çocuğumu sırtıma alarak yürüyorum. Hastaneye kontrole gittiğimiz günlerde engelli çocuğumun tekerlekli sandalyesini götürmüyorum. Çünkü otobüsler almıyor. Sırtımızda taşıyarak götürüyoruz. Toplu taşıma araçlarına da binemiyoruz. Tekerlekli sandalye ile dolaşıyoruz. Belediye, duraklar arasındaki mesafeyi kısaltması lazım. Her bir durak arası bir kilometredir. Bundan dolayı da taşımak zorunda kalıyoruz."
"Sizin aracılığınızla şoför adına o bacımızdan özür diliyorum"
Söz konusu iddialarla ilgili görüştüğümüz Eyyübiye Şefkat Kooperatif Başkanı Mehmet Emin Ak, yaşanan durumdan dolayı hakarete uğrayan Atmaca ailesinden şoför adına özür dilediğini söyledi.
Ak, "Toplu taşıma araçlarında herkesin hakkı var. Sizin aracılığınızla şoför adına o bacımızdan özür diliyorum. Şoför ile dün gece konuştum. Hiç kartı olmasa fark etmez insanın gururunu incitme, rencide etmene gerek yoktu dedim. Yine de ablamız şikâyetçi olabilir. Hatta telefon numaramı verdim. Bir daha sıkıntı olduğunda beni araması için.” diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.