Özel güvenlikler koruma memuru oluyor
Özel güvenlik sektörünün akibeti ile ilgili çalışmalar sona erdi. Güvenlik şirketlerine bağlı özel güvenlik elemanlarının bir kısmı koruma memuru olacak.
Güvenlik açısından kritik kamu binaları ve ulaşım ağının korunmasında özel güvenliğin yerini koruma memurları tahsis edilmesi ile ilgili sorularımızı yanıtlayan güvenlik şirketleri yaşananları olumlu bulduklarını ifade ettiler.
Söz konusu yasa kapsamında koruma memuru olabilme kriterlere sahip özel güvenlik elemanlarının bir kısmı devlet bünyesine alınacak. Fakat Türkiye’de yaklaşık 300 bin özel güvenlik elemanından yaklaşık 6 bin kişinin bu kriterlere sahip olduğu belirtiliyor. Bu da doğal olarak diğerlerinin ne olacağı sorusunu akıllara getirmektedir.
İstanbul’da Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın katledilmesi olayından sonra gündeme gelen özel güvenliklerin kaldırılması tartışmaları uzun süre gündemde kalmış ve tartışılmıştı. Tartışmaların ardından harekete geçen İçişleri Bakanlığı yaptığı son çalıştayda özel güvenlik sektörünün yol haritasını netleştirdi.
Van’da bulunan Özel Güvenli Şirketleri ise güvenlik elemanlarının bir kısmının koruma memuru olması ve diğer kısmının ise görevlerine devam etmesinin bir sorun teşkil etmediğini belirterek diğer arkadaşlarının işten atılması iddialarının kendilerini tedirgin ettiğini ifade etti.
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Tutku Özel Güvenlik Şirketi Yöneticisi Veysel Geçken, daha önce yaşanmış güvenlik sorunlarının bir daha yaşanmaması için İçişleri Bakanlığının kararını olumlu bulduklarını söyledi.
“Koruma memurları kritik noktalarda görev yapacak”
Koruma memuru kriterlerine sahip kişilerin bazı önemli kamu kurumlarında görev yapacaklarını belirten Yönetici Veysel Gençken, koruma memuru olayının bu yıl gündeme gelen bir konu olduğunu belirterek, “Koruma memuru konum ve yapmış olduğu görev itibariyle özel güvenlikten biraz daha farklı olacak. Koruma memurunda ki asıl görev, polisle bekçi arasında bir tabaka oluşturmak. Kritik yerlerdeki görev sürecinde herhangi bir aksaklıkta hesap verilebilirlik seviyesine getirebilmektir. Özel Güvenlikten daha ileri devlet memuru statüsünde olacak. Kriter olarak en az lise menzunu ve en az 25 yaş üstü olması gerekiyor. Bu kriterlere sahip güvenlik elemanı 4 aylık bir eğitime tabi tutulacak ve eğitimden sonra koruma güvenlik memuru olabilecekler. Koruma ve güvenlik memuru olduktan sonra en az 3 yıl görev yapmak şartıyla kıdemli koruma memuru olabilecekler. Kıdemli koruma memuru olduktan sonrada lisans mezunu olanlar, polisliğe geçebileceklerdir.” dedi.
“Koruma memurluğu kriterlerine sahip 6 bin kişi var”
Türkiye’deki yaklaşık 300 bin güvenlikçiden koruma memuru olabilecek kriterlere sahip 6 bin kişi olduğunun altını çizen Gençken, “Yani 294 bini yine özel güvenlik olarak devam edecektir. Koruma güvenlik memurları stadlarda, yurtlarda, üniversitede ve adliye gibi kritik yerlerde görev yapacaklar. Diğer yerlerde aynı şekilde özel güvenlik olarak devam edecekler. Bunlar resmi devlet memuru olacakları için sadece güvenlik sertifikası yeterli olmayacak aynı zamanda bir sınava tabi tutulacaklardır.” şeklinde konuştu.
Van’ın gelişmemesi bazı dezavantajlara neden oluyor
Büyükşehir belediyelerinin bünyesindeki metrolar ve hafif raylı ulaşım sistemlerinin güvenliği yine koruma memurlarınca gerçekleştirilecek. Koruma memurların görev yapması planlanan diğer önemli tesis ise yüksek hızlı trenler (YHT) olacak. Koruma memurları, YHT'nin her seferinde görev yapacak. Fakat Van’da metrobüs, raylı tren, YHT olmadığı için ilde bulunan özel güvenlik şirketleri için dezavantajdır” dedi.
Van’da bulunan büyük şirketlerin Özel Güvenlik Şirketlerinden eleman talep etmemesine yakınan Gençken, “Diğer taraftan fabrikalar ve organize sanayi gibi yerler güvenlik şirkelerinden değilde normal bir vatandaşı oraya yerleştiriyor. Maalesef bu konuda ilerleyemedik. Bununda güvenlik şirketlerine kaybı çok oluyor. Çünkü bizler bu sektörden hizmet yaptıkça ekmeğimizi kazanıyoruz.” dedi.
Koruma Memurlarının özel güvenlik elemanlarından daha fazla yetkiye sahip olmasının güvenliğin verimi açısından mantıklı olduğunu savunan Geçken, “Şu ana kadar yaşanmış olayları göz önünde bulundurursak devletinde almış olduğu bazı tedbirler olacaktır. Özel güvenlik görevlisi, belirli yetkileri var, ama olaylara çok fazla müdahale etme yetkileri yoktur. Koruma memurları devlet memuru statüsünde olduğu için olaylara rahatlıkla müdahale edebilecek. Fakat özel güvenlik görevlileri olaya müdahale ettiği zaman, yaptığı müdahale nasıl bir sonuç çıkaracağını bilmediği için ciddi bir şekilde sorun yaşamakta hatta zaman zaman şiddete maruz kalmaktadırlar.” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.