Özlük haklarının iyileştirilmesi muhtarlığa ilgiyi artırdı

Özlük haklarının iyileştirilmesi muhtarlığa ilgiyi artırdı

​Geçen seçimlere göre muhtar adaylığı sayısının büyük oranda arttığını belirten Tüm Muhtarlar Derneği Batman Şube Başkanı Masum Padir, özellikle yaşanan işsizlik ve özlük haklarının iyileştirilmesiyle aday patlamasının yaşandığını söyledi.

31 Mart’taki Mahalli İdareler Seçimi yaklaşırken, özellikle her seçimde olduğu gibi bu seçimde de muhtarlar ön plana çıkıyor. Seçmenler büyükşehir olmayan illerde il genel meclis üyeliği, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile birlikte muhtarlık ve ihtiyar heyeti için de oy kullanacak.

Yerel seçimler öncesinde mahalle ve köy muhtar adayları arasındaki rekabet zaman zaman siyasetten daha renkli geçtiği gözlemleniyor.

Ayrıca muhtar adayı sayılarındaki artış dikkatleri çekerken, son yıllarda özellikle kadın muhtar adaylarının da arttığı görülüyor. Ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da muhtar adayları sayısında patlama yaşanıyor.

Kent genelinde 46 mahallede yüzlerce muhtar adayı haftalar öncesinden seçim çalışmasını yürütürken, muhtarlar arasındaki rekabet ise muhtarlığın önemini ön plana çıkarıyor. Daha önceleri halk tarafından sıradan bir makam olan görülen muhtarlık; maaşlarına yapılan zam, özlük haklarının iyileştirilmesi, yetki ve sorumluluklarının artması sebebiyle değer kazanarak gözde konumuna geldi.

Öte yandan muhtar adayları, yarışı kazanabilmeleri için vaatleri ve sokaklara astıkları afişleriyle de dikkat çekiyor. Sosyal medyayı da etkili kullanan bazı adaylar, yaptıkları paylaşımlarla vaatlerini anlatıyor.

Tüm Muhtarlar Derneği Batman Şube Başkanı Masum Padir, muhtarlığın önemi, cazibe hale gelmesinin sebepleri, aday sayılarındaki artışın nedenleri gibi konularla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Muhtarlığa çok büyük bir ilginin olduğunu, geçen seçimlere göre muhtar adaylığı sayısının büyük oranda arttığını belirten Padir, şehir merkezinde 46 muhtar dolayında olan muhtarlık için şu ana kadar resmi olmayan rakamlara göre 500’e yakın adayın yarıştığını söyledi. Padir, özellikle yaşanan işsizlik ve muhtar ödeneklerinin de etkisiyle bu seçimde aday patlamasının yaşandığına dikkat çekti.

"Halen tam anlamıyla bir statü kazanılmadı"

4 dönemdir kendisinin hem muhtarlık hem de dernek başkanlığı görevini yaptığını aktaran Padir, "Muhtar seçilmiş kişi anlamına geliyor. Muhtarlar mahallesinde olan bütün sorun ve sıkıntıları çözme noktasında elinden geleni yapan kişilerdir. Kendisine göre onunda bir statüsü var; ama özellikle gelinen noktada biz halen tam anlamıyla bir statü kazandığını düşünmüyoruz. Önceden SGK primlerimizi biz yatırıyorduk. Neredeyse maaşlarımızın yüzde 70’ini SGK’ya veriyorduk, cüzi, harçlık denecek kadar bize bir miktar ya kalıyordu ya kalmıyordu." dedi.

"Özlük hakları düzeldi"

Muhtarların özlük haklarının düzeldiğini kaydeden Padir, "Gelinen noktada hükümetin de katkılarıyla özlük hakları düzeldi. Şu an yaklaşık 2 bin lira para alıyoruz, sigortamızı bir buçuk yıldan bu yana devlet karşılıyor. Eskiye oranla evraklar yok denecek kadar azaldı. Mahalledeki sorunları da kurumlara ilettiğimiz zaman sıkıntı olmuyor, bize yardımcı oluyorlar." diye konuştu.

Muhtarlığı cazip hale getiren etkenler

Muhtarlığı önemli kılan sebepleri sıralayan Padir, "Batman’da 46 merkez mahalle muhtarı var. Sadece Kardelen Mahallemizde 54 muhtar adayı var. Diğer mahallelerimizde ise ortalama 10 aday var. Geldiğimiz noktada özlük haklarımız az da olsa düzeldi. Dolayısıyla eskiye oranla daha iyi. İşsizliğin olması muhtar adayındaki artışı da etkiliyor. Bölgemizde işsizliğin yüzde 27’leri bulması burada önemli bir etkendir. Cumhurbaşkanımızın muhtarlara vermiş olduğu değer bundan bir etken yaratıyor. Silahların muhtarlıktan sonra da vergiden muaf şekilde devam ediyor. Zaman zaman yurtdışı seyahati oluyor. Bunlar muhtarlığın öneminde etkendir." ifadelerini kullandı.

"Dileyen herkes muhtar olabiliyor"

Dileyen herkesin muhtar adayı olabildiğini, muhtar adaylarının da bir ön elemeden geçmesi gerektiğini dile getiren Padir, şunları söyledi: "Aslında biz bunu isterdik; il genel meclis üyeliği, belediye meclis üyeliği öyle zannediyorum bir ön analizden geçiyor. Fakat muhtarlıklar şöyledir; dileyen herkes muhtar olabiliyor. Muhtar olurken ön seçimden geçilmiyor. Muhtar olmak isteyen her kişi hiçbir yere başvurmadan direk sandığa gidebiliyor. Hangi mahallede en fazla kimin ismi fazla çıkarsa o seçilebiliyor ve o şekilde muhtar oluyor. Tabi özellikle siyasi anlamda herhangi bir sabıkası yoksa."

"İsteyen herkes muhtar olmamalı"

Muhtar olmak isteyenlerin eğitim düzeyinin olması gerektiğini vurgulayan Padir, "Muhtarlığı cazibe haline getiren sebeplerin bazıları şunlardır; muhtarlığın eskiye göre biraz daha statü kazanması, ücretlerinin iyileşmesi, sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, evrakların eskiye oranla daha az olup muhtarların rahat olmasıdır. Bütün bu hususlar muhtarlığın cazip hale gelmesinde etkendir. Muhtar olması gereken kişinin biraz daha eğitim düzeyinin iyi olması gerekir. En az lise mezunu olabilir. Bu husus bana göre çok önemlidir. Okuyan ve okumayan insan arasında fark vardır. Böyle bir kriter olması gerekiyor. İsteyen herkes muhtar olmamalıdır." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.