Pandemi sürecinde en çok etkilenen sektörlerden biri: Kantin işletmeciliği
Türkiye'de Coronavirus salgını sürecinde en çok etkilenen sektörlerden biri de kantin işletmeciliği. Okulların 13 Mart 2020 tarihinden bu yana kapalı olması kantinci esnafını zor durumda bıraktı.
Ankara Kantinciler Esnaf Odası (AKO) Başkanı Bayram Şahin, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, Coronavirus (Covid-19) salgınının beraberinde getirdiği kısıtlamaların kantincileri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
13 Mart 2020 tarihinden bu yana, Covid-19 tedbirleri kapsamında okulların kapalı olduğunu anımsatan Şahin, üyelerinin; neredeyse sıfır gelirle 9 aydır geçinmeye çalıştıklarını belirtti.
Ankara'da bin 100 kantinde yaklaşık 3 bin 500 kişinin çalıştığını, aile üyeleriyle birlikte ortaya çok ciddi bir rakamın çıktığını vurgulayan Şahin, kantinci esnafı olarak büyük bir mağduriyet yaşadıklarını kaydetti.
"Ankara'da bin 100 civarında kantinci esnafı var"
Şahin, "Toplam üye sayımız şu anda bin 100 civarında. Bunların 700'e yakını okul kantinleri, diğerleri ise hastane, üniversite, özel okullar ve kurum kantinleri… toplamda bin 100 kantinimiz var. Her kantinde ortalama 3 kişi çalıştığını varsaysak yaklaşık 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Okullar 21 Eylül'de açıldı ama okul kantinleri 19 Ekim tarihinde Millî Eğitim Bakanlığının talimatıyla açıldı. Kademeli ve seyreltilmiş modelle açıldı. Tüm kademeler okula gitmiyordu. Meslek liseleri tüm kademelerde yarı zamanlı ve yarı yüz yüze eğitim alıyorlardı. İlkokullar tüm kademelerde açıldı ama onlar da haftanın iki günü eğitim alıyordu. Ortaokul ve liselerdeki son sınıflar ve ilk sınıflar eğitim aldılar." dedi.
"Pandemi süreci diğer esnaflar için bir salgın hastalık ama kantinciler için bir afet"
Pandemi sürecinde kantinlerin hiç kira ödememesi taleplerinin olduğunu dile getiren Şahin, "Okular kapandığı günden bu yana Millî Eğitim Bakanlığına hiç kira alınmamasıyla ilgili taleplerimizi iletmiştik. Bunula ilgili yayımlanan bir talimatla okul kantinlerinde kira indirimi sağlandı. Oysa kapalı olduğu sürece okul kantinlerinin kira ödememesiyle ilgili Okul Aile Birliği Yönetmenliğinde bir düzenleme var. 13 Mart 2020 tarihinden beri okul kantinleri kapalı. Bu pandemi süreci diğer esnaflar için bir salgın hastalık ama kantinciler için bir afettir." ifadelerini kullandı.
"Okul kantinleri bu süreçte esnaf camiasının en ağır darbe alan kitlesi oldu"
Kantinci esnafının 13 Mart'tan çok sıkıntı çektiklerini dile getiren Şahin, konuşmasının devamında şunları aktardı:
Kantincilerin çocukları ve geçindirmekle yükümlü oldukları aileleri var. Kiraları, kredileri, taksitleri, ev borçlar var. Tabi Halk Bankası aracılığıyla kullandıkları 25 bin lira kredi vardı. Bu krediler temmuz ayında ertelendi. Ekim ayında da ertelenmesini istiyoruz. Hatta kredi borçlarının asgari bir yıl ertelenmesini talep ediyoruz. Çünkü çoğu işletme normalleşme sürecinde 1 Haziran'da işletmelerini açtılar. Az ya da çok evlerinde tencerelerini kaynatabiliyorlar. Ama okul kantinleri hakikaten bu süreçte esnaf camiasının en ağır darbe alan kitlesi oldu. Bununla ilgili hibe sağlanmasını talep ettik. Cumhurbaşkanı'mıza, tüm bakanlara ve Ankara Valiliğine durumu yazdık. Ama maalesef bu konuda üyelerimize hibe ve faizsiz kredi desteğini sağlayamadık. Sizin aracılığınızla Sayın Cumhurbaşkanı'mıza tekrar seslenmek istiyorum; acilen kantin işletmecilerine uzun vadeli faizsiz kredi desteği ve bunun yanında hibe desteğinin sağlanmasını talep ediyoruz.
"Elbette okulların bir an önce açılmasını istiyoruz ama önce sağlık diyoruz"
Son olarak Şahin, "Üyeler olarak okulların açılmasını, eski günlere dönmeyi ve çocuklarımıza hizmet vermeyi isteriz ama öncelik toplum sağlığı ve öğrencilerin sağlığıdır. Her şeyden önce bulaş riskinin ortadan kalkması ve salgının kontrol altına alınması gerekiyor. Gönlümüzde okulların açılması geçiyor ama öncelik sağlık diyoruz. Ondan sonra okullar açılsın hep birlikte bu beladan kurtulalım istiyoruz." diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.