"Pazara getirilen her hayvanın sağlık raporunun olması gerekiyor"
Kurbanlık seçimi yapılırken ve naklederken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreterliği, pazara getirilen her hayvanın sağlık raporunun olması gerektiği belirtildi.
Kurban Bayramı öncesinde Van’dan hayvan nakillerinin diğer illere sağlıklı bir şekilde taşınması için uyarılarda bulunan Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Lokman Aslan, hayvan sahiplerinin sorun yaşamaması için nakil öncesi sağlık raporu, nakil belgesi ve hayvanın kulak küpesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Lokman Aslan, kurbanlık seçimi yapılırken ve naklederken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
“Her zaman sağlıklı kurbanlıklar tercih edilmelidir”
Kurbanlık hayvan seçiminde öncelikli olarak sağlıklı hayvanın tercih edilmesi gerektiğini belirten Aslan, ilk bakışta sağlık sorununun anlaşılmadığı hayvanların veterinerler tarafından muayene edilmesi gerektiğini söyledi.
Bir hayvanın kurban olarak sunulmasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Aslan, "Vatandaşlarımız gücünün yettiği kadar küçükbaş veya büyükbaş hayvan kesiyor. Her zaman sağlıklı kurbanlıkları tercih etmelidir. Sağlıklı bir hayvan nasıl anlaşılır veya nasıl olması gerekir? Sağlıklı bir hayvan, küçükbaş hayvanlarda; genellikle tüylerinin mat olmamasından, kondisyonundan (hareketinden), burunun çevresindeki kuruluktan, nefes almasından ilk bakışta anlaşıldığı gibi alıcı sağlıklı olması kanaatine varabilir. Ama bazılarında görülmeyen sebepler olabilir. Örneğin, hastalığın akut dönemli değil de kronik dönemli bir hastalık olduğu zaman akut döneminde olduğu hastalıklar ilk bakışta belli etmez. Bunların muayenesinin alınarak yapılması gerekir. Vatandaşlar hayvan pazarlarında mali idareciler tarafından kurbanlık hayvanı kontrol ettirmelidir. Bunun içinde hayvan pazarlarında veteriner hekim bulundurulmalıdır. Genellikle büyükbaş hayvanlarda erkek olanları tercih edilmekte, dişiler kesilmemektedir. Küçükbaş hayvanlarda da gebe olan hayvanlar kesilmemesi gerekir. Kısacası uzvu eksiksiz sağlıklı bir hayvan kurban edilmelidir. Dolayısıyla hayvanda herhangi bir eksiklik olmamalıdır.” dedi.
“Pazara getirilen her hayvanın sağlık raporunun olması gerekiyor”
Kurbanlık hayvanın satılması için öncelikle sağlık raporunun olması gerektiğini belirten Aslan, “Hayvan pazarlarında belediye veteriner hekimleri ve pazardan sorumlu tarım ilçe veteriner hekimlerinin beraber düzenledikleri bir rapordur. Tabi sağlıklı hayvanların nakledilmesi gerekir. Van, ülkemizde kurbanlık hayvanların yetiştirildiği illerden biridir. Genellikle küçükbaş, son zamanlarda da büyükbaş hayvanlar batı bölgelerine Antalya İstanbul, Konya gibi illere gönderilmektedir. Nakil için sağlık raporunun alınması gerekir. Genellikle sağlık raporunun alınmasındaki sebep şudur; hayvan aşılarının yapılmış olduğu, bu aşılarda hayvanlarda görülen hastalığın yayılmaması içindir. Örneğin burada şap hastalığı varsa ve şap aşısı da yapılmadıysa buradaki bir hastalık bütün ülkemize yayılabilir. Şap aşısının ve diğer zorunlu aşıların yapılıp, yapılmadığını gösteren bir belgedir.” diye konuştu.
Kurbanlık hayvan naklinde ‘nakil belgesi’ zorunluluğu var mı?
Kurbanlık hayvanların naklinde hayvan ve araç sahibinin sorun yaşamaması için sağlık raporu, nakil belgesi ve kulak küpesinin olması gerektiğini belirten Aslan, “Hayvanları taşırken uzun yolculuğa çıkacakları zaman kanun olarak bir arabaya ne kadar atmaları, kaç kilometre yapmaları, nerede beslemeleri, sulamalarına uygun olarak ayarlanmaları ve bunları taşırken bu kurallara uyarak hayvanın refahı sağlanarak taşınması gerekir. Bir diğer husus, Tarım İl Müdürlüğünden gerekli nakil belgelerini almaları, eksiksiz bir şekilde batıya göndermelerinde fayda vardır. Çünkü yolda yakalandığı zaman bir hayvanın eğer sağlık raporu, nakil belgesi, küpesi yoksa bu hayvan hırsızlık olarak kabul edilir. Dolayısıyla kişi büyük sorunlar yaşar.” ifadeleri kullandı.
Vatandaşların kurban keserken ‘kurban kesim yerlerini’ tercih etmeleri gerektiğini ve kurbanın kesimi sırasında hayvana eziyet edilmemesi noktasında önerisinde bulunan Aslan, “Kurban kesimi sokak aralarında, bahçelerde yapılması kötü manzaralar taşımaktadır. Onun için büyükşehir belediyesinin ve ilçe belediyelerinin ve yahut bazı vakıfların, bazen de üreticilerin kurban kesim yerlerinin hazırladığı yerlerde kesim yapmaları kendilerinin menfaatine olacaktır. Böylece kötü manzaralar ortaya çıkmamış olacaktır. Diğer bir husus kurban keserken hayvana eziyet edilmemeli, onun içinde bir ehil tarafından kestirilmelidir.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.