PKK'nin roket attığı Çalık Camii'nin maketini yaptı

PKK'nin roket attığı Çalık Camii'nin maketini yaptı

​Gaziantepli Bakırcı ustası, PKK tarafından atılan roket sonucu büyük hasar gören tarihi Çalık Camisi'nin maketini yaptı.

PKK tarafından atılan roket sonucu büyük hasar gören Kilis'teki 300 yıllık tarihi Çalık Cami'nin yıkılan kubbesinden de parçalar kullanarak bakırdan maketini yapan Gaziantepli Bakırcı ustası Hakan Kaynar, PKK'nin cami düşmanlığının unutulmaması için bu maketi yaptığını söyledi.

Kaynar, PKK tarafından atılan roket sonucu büyük hasar gören tarihi Çalık Cami'nin bakırdan maketini yaptı. Çalık Cami'nin bakırdan maketini tek tek bakıra şekil vererek 50 günde tamamladığını belirten Kaynar, maketin çatı kısmını ise caminin tahrip olan kurşun kubbesinden parça alarak yaptığını belirtti.

Gaziantep'te 5 kuşaktır bakırcılık yapan bir ailenin oğlu olan bakır ustalığı ile birlikte mimarlıkta yapan Kaynar, 24 Ocak 2018'te PKK tarafından Suriye'den Kilis'e atılan roketin kentteki tarihi Çalık Camii'ne düştüğü esnada caminin yanında olduğunu, PKK'nin o hain saldırısına şahit olduğunu ve o anı hiçbir zaman unutamayacağını vurguladı.

Bakırcı ustalığının yanı sıra 10 yıldır restorasyon işleri ile uğraştığını belirten Kaynar, mimar olduğu için Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğünün caminin yeniden restorasyon projesini, kendisine ait olan şirkete verdiğini belirterek, projeyi hazırlarken PKK'nin cami saldırısını kabullenemediği için böyle bir maket yapmaya karar verdiğini anlattı.

Saldırının ardından Çalık Camii'nin restorasyon çalışmalarının başladığını ve Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven'in caminin restorasyon çalışması projesini kendilerine verdiğini ifade eden Kaynar, "Bu hain saldırıda caminin restorasyon projesi bize nasip oldu. Restorasyon projesini çizerken bizden bir maket istediler. Bende bu maketin kalıcı olmasını istediğimden dolayı, insanlara tarihini anlatmak ve bu şekilde bizim mabetlerimize saldıranların ne din ile ne de başka bir duygulara sahip olmadığını göstermek için ben bu bakırdan maketi yapmayı düşündüm. Bu düşüncemden sonra da uygulamaya geçtim. Hem restorasyon projesini çizdim hem de bu maketi hazırladım." ifadelerini kullandı.

"Camilerin bombalanması PKK'nın hiçbir kutsala saygısının olmadığını gösteriyor"

Çalık Cami'nin artık bir sembol cami olduğunu belirten Kaynar, "Cami maketin alt kısmını bakırdan üst kısmını da kurşun kaplamasından parçalar alarak yaptım. Hem tarihi bir değer taşısın hem de insanların bu caminin bir parçasını yaşadığını görmelerini istediğimden dolayı maketi bu şekilde hazırladım. Bire bir bu olayı yaşamış biri olarak ben bu zulme tanıklık ettim. Bu zulmün unutulmaması ve görünmesi için bu maketi yaptım. Kimin dost kimin düşman olduğunu insanların bilmesini istedim. Bunların hiçbir kutsala saygılarının olmadığını göstermek için bu maketi yaptım. Camilerimizin ve mabetlerimizin bombalanması PKK'nın hiçbir kutsala saygısının olmadığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

 "Maket müzede sergilenecek"

Çalık Cami'nin restorasyon çalışmalarının kendisine verilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirten Kaynar, "Camiyi, etrafını ve içindekileri birebir gördüğüm için caminin tarihi dokusuna bildiğimden dolayı caminin restorasyon projesinin kuruldan onayını aldık. Restorasyon projesi ile birlikte bizden caminin maketi istendi. Ben de bakırcılık baba mesleği olduğundan dolayı mesleğimi ve mimarlığımı birleştirerek daha güzel nasıl bir şey yapabilirim diye caminin bakırdan maketini yapmayı düşündüm. Daha orijinal daha vurgulu olsun diye de camiye kurşun kubbesinden bir levha alarak aynı kubbeyi ve çatıyı aynı kaplama ile bu makette yaptım. Maketin müzede sergileneceğini bildiğinden dolayı kalıcı bir hatıra olmasını istedim." diye konuştu.

"PKK'nın bizim mabetlerimize saldırmasını içime sindiremedim"

Çalık Cami'nin bakırdan maketini tek tek bakıra şekil vererek 50 günde yaptığını belirten Kaynar, bu maketi yaparken çok farklı duygular yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu maketi yapmamdaki amacım, PKK'nın camimizi bombalamasının unutulmasıdır. Maketi bundan dolayı yaptım. PKK'nın bizim mabetlerimize saldırmasını içime sindiremedim. Bunu da maket haline getirip kalıcı bir eser olmasını ve insanlarda bir farkındalık oluştursun diye yaptım. Kimin dost ve kimin düşman olduğu bilinsin istedim. Bu saldırı zaten İslam'a yönelik yapılan bir saldırıydı. Ben de bu saldırıyı kaldıramadım."

Caminin restorasyon çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Kaynar, saldırının izlerini kapatmak için büyük bir çaba harcadıklarını ve çalışmalarını hızlandırdıklarını da sözlerine ekledi.

24 Ocak 2018'de Suriye'nin Afrin kentinden PKK tarafından atılan roket, Kilis Tarihi Çalık Camisi'ne isabet etmesi sonucu akşam namazını eda etmek için camide bulunan cemaatten, biri Türkiye diğeri Suriyeli 2 kişi şehit olurken 9 kişi de yaralanmıştı. Saldırıda üç asırlık tarihi cami büyük hasar görmüştü. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

 























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.