Prof. Dr. Sırma: Müslümanlar hilafeti bırakınca çöküş başladı
İslam tarihçisi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Müslümanların çöküşünün hilafeti bırakıp saltanata yüz çevirmesinin ardından başladığını vurguladı.
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından, Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı kapsamında "İslam Şehirleri Ah Endülüs" temalı konferans düzenlendi.
BEÜ Rahva Yerleşkesi İktisadi İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, bulundukları çağda bilimden sanata, mimariden edebiyata bir çok alana ışık tutan beldelerin şimdilerde ise kaos ve savaş ile anıldığını söyledi.
Konferansta konuşan İslam tarihçisi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma da Hazreti Osman dönemiyle başlayan Endülüs’ün, fetih girişiminden yıkılışına varana dek yaşanan tarihi süreci anlattı.
Sırma, "Müslümanlar, hilafeti bırakıp saltanata dönüştükten sonra inkıraza başladılar. Çıkar kavgaları her zaman Müslümanların tarihinde problem oldu. İşte bugün Müslümanların haline bakarsanız, hemen anlarsınız neden o güzel devlet Endülüs nasıl oldu da bitti, belli bir dönemden sonra Allah'ın emri olan İslam bırakıldı… Herkes milliyetçi, ırkçı bir bünyeye girdi. Ondan sonra da adam olamadı gitti. Hâlâ da olamadık. İşte bunun bir örneği de Endülüs’tür. Niye bu komplekse girdik? Müslüman oluşumuzdan niye utanıyoruz? Eğer utanırsak, Ahlat’ta, Adilcevaz'da, Sivas’ta, İstanbul’da Cezayir’de olan mezarlardaki şehitler incinir. Onlar buraya buğday satmaya gelmediler. İslam’ı tebliğ etmeye geldiler." dedi.
"Kur'an ve sünnetin anlattığı İslam ayrı, bizim Müslümanlığımız ayrı bir şey"
Çıkar kavgalarının her zaman Müslümanların tarihinde problem olduğunu vurgulayan Sırma, sözlerini şöyle sürdürdü: "Günümüzde de bu böyledir. Biraz ağır olacak belki ama günümüzde de Müslümanlar, ‘Acaba Müslüman mıdır?’ diye düşünüyorum. Çünkü Kur'an ve sünnetin anlattığı İslam ayrı, bizim Müslümanlığımız ayrı bir şey. Saltanattan sonra bu hale gelince, artık grafiği çizdik. Bazen iyi bir sultan geliyor, sultanların da iyileri var. Okuyor, ilim öğreniyor devlet yükseliyor. Ama saltanat olduğu için onun yerine 10 yaşındaki çocuk geliyor, o zaman da yıkılıp gidiyor. Hal böyle olunca bir Amerika, bir Rusya bizimle oynayıp gidiyor."
Program, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ın, Prof. Dr. Sırma’ya plaket takdim etmesiyle sona erdi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.