PTT aracılığıyla yağ satılması fikrine halk sıcak bakmadı
PTT'nin halka indirimli yağ satma fikrinin eleştiren halk, PTT'nin asli görevini yapmakta bile zorlandığını, PTT kanalıyla ucuza yağma satma fikrinin çözüm olamayacağını ifade ettiler.
Son aylarda temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar halkın tepkisine neden oluyor. Özellikle mutfakların vazgeçilmezi olan bitkisel yağlara zam yapılması ekonomik olarak zor günler geçiren halkı zor durumda bıraktı.
Salgın sürecinde alınan tedbirler ve kısıtlamalardan dolayı ekonomik olarak dar boğazda bulunan halk, A'dan Z'ye başta temel tüketim ürünleri olmak üzere yapılan zamlara tepki gösteriyor.
Büyük marketlerin temel tüketim ürünlerine yapılan zamları önleyici tedbirler alamayan hükümet, yapılan zamlara tepki olarak PTT kanalıyla halka indirimli yağ satışı yapmaya hazırlanıyor.
PTT'nin asli görevini bırakarak indirimli yağ satması fikrini eleştiren Şanlıurfalılar, İLKHA'ya konuştu.
"Salgınla birlikte insanların alım gücü kalmadı"
İnsanların ekonomik krizden dolayı alım gücünün azaldığını belirten Serhat Durdu, " Mesele PTT'nin yağ satması değil, asıl mesele halkın alım gücünün düşmesidir. Salgın sürecinin öncesinde de ekonomik kriz vardı, salgın sürecinde bu kriz devam etti. Salgınla birlikte insanların alım gücü kalmadı. Asgari ücret 2 bin 800 lira oldu ama 20 litrelik yağ 300 liraya satılıyor. Belki benim gücüm var, alabiliyorum, orta kesim ses etmediğine göre onların da sıkıntısı yok. Olan alt kesime oluyor, ezildikçe eziliyorlar. PTT'nin yağ satması diye bir sistem olamaz. PTT'nin yağ satması ne demek? Mektup göndermek için PTT'ye gittim. PTT'nin önünde yaklaşık 100 kişi kuyruğa girmişti. 50 liralık devlet desteği alabilmek için kuyruk oluşmuş. 10 lira, 50 lira ya da 300 lira alıyorlar ama bu parayla ne yapacaksın, hangi ihtiyacına yetecek?" ifadelerini kullandı.
"Büyük marketlere söz geçiremiyorlar"
Devletin PTT kanalıyla yağ satmasının büyük marketleri denetlemediğinin belirtisi olduğunu ifade eden Durdu, "PTT'de yoğunluk var, bunlar yetmiyormuş gibi bir de yağ satacaklarmış. PTT'de yağ satılmaya çalışılıyorsa demek ki büyük marketlere denetleme yapılmıyordur. Sen demek ki büyük marketlere söz geçiremiyorsun. Üreticilere gidip 'Sen neden yağa yüzde 100 zam yapıyorsun? Neden yağı PTT'de satma ihtiyacı duyuyorum?' demen lazım. Fakir olunca eziyorsun. Özel sektöre bağlı marketlerin 10 binlerce şubesi var. Sen marketin CEO'suna 'sen neden yağa zam yapıyorsun?' diyemiyorsun. Millettin alım gücü yok. Madem salgın sürecindeyiz madem para yok, niye CEO'ya hesap soramıyorsun? Gelip PTT'de yağ satmaya çalışıyorsun." diye konuştu.
"Hamallık için bile aracı istiyorlar"
Üniversite mezunlarının boş gezdiğini vurgulayan Durdu, "Ben 26 yaşındayım. Burada boş boş dolaşıyorsam sıkıntı büyüktür. Cebimde 20 lira yoksa sıkıntı var, demektir. Bize 'iş beğenmiyorsunuz' diyorlar. Böyle bir saçmalık olur mu? İş başvurusuna gidince, sana 'aracın kim?' diyorlar. Hamallık için bile aracı istiyorlar. Aracısı olanlar 'ben şu kişinin arkadaşıyım, bana iş ver' diyor. Ben üniversite mezunuyum, hani bana iş? Madem üniversite mezunlarına iş vermeyeceksen sosyal devlet nerde kaldı? Bana iş imkanı sunmayacaksan neden üniversite okuyorum? Okumayalım bölüm de açılmasın, ne gerek var?" diye konuştu.
"PTT'nin yağ satması 21'inci yüzyılın Türkiye'sinde utanç vericidir"
PTT'nin yağ satma fikrini eleştiren Seydi Yetim, "PTT'nin yağ satması 21'inci yüzyılın Türkiye'sinde utanç vericidir. Ben 58 yaşındayım ve 1980'leri ve 70'leri yılları iyi hatırlıyorum. 1974 yılında Bülent Ecevit ülkeyi yönetiyordu. Ecevit, Kıbrıs'a çıkartma yapınca ABD, Türkiye'ye ambargo uyguladı. Ambargodan dolayı tüp için kuyruğa giriyorduk. Halen tüp kuyruğu eleştiriliyor. Şu an yağ PTT'de yağ satılması düşünülüyor, bu ne rezalet? Emekli, asgari ücret ile çalışanlar geçinemiyor. İşsizlik hat safhada, gençler boş geziyor. PTT'nin yağ satması son derece yanlıştır, böyle bir şey olamaz. Eskiden Sümerbank vardı. 'Devlet nasıl giyim eşyası satar?' diye eleştiriler vardı. Türkiye tarım ülkesidir. Harran Üniversitesinden Kısas'a kadar olan arazilerde belediye bina inşa etmiş. Tarım ülkesinde PTT yağ satıyor deseler biz gülerdik. Ülkede ne tarım ne de hayvancılık kaldı." şeklinde konuştu.
"İnsanlar zamlardan dolayı geçim sıkıntısı yaşıyor"
Halkın yapılan zamlardan dolayı zor günler geçirdiğine değinen Abdulkadir Işık, "Son dönemlerde salgın sürecinden dolayı her şeye zam geliyor. Urfa'da zaten PTT'de aşırı yoğunluk varken bunun üstüne PTT bir de yağ satarsa bu işin içinden nasl çıkacaklar anlamak mümkün değil. Bu salgın döneminde virüs mutasyon geçiriyor, bir de PTT yoğunluğunda bu satış nasıl olacak herkes gibi bende merak ediyorum. Yağ fiyatları çok artıyor, insanlar bu zamlardan dolayı geçim sıkıntısı yaşıyor. Böyle olunca halk ne yapacak." dedi.
"Yapılan zamlar daha ne kadar sürecek?"
PTT'nin yağ satma fikrine tepki gösteren Halil Kılıç, "PTT'ye kampanyalardan faydalanmak için gidiyoruz ve çok yoğunluk var. PTT yağ satmaya da çalışırsa virüste artar. O zaman vay vatandaşın haline. Millet daha çok sıkıntı çeker. PTT'de yağ satılması hiç olur mu? Eskiden marketten 35 liraya yağ alıyorduk ama şimdi 70-75 liraya satılıyor. Bir sene geçmeden zam yapıldı. Yumurta 9 lirayken şimdi 24 liraya satılıyor. Tavuk 9 liradan 13 liraya çıktı. Haftada 1-2 lira zam yapılıyor. Vatandaş perişan durumdadır. Yapılan zamlar daha ne kadar sürecek?" ifadelerini kullandı.
"Salgın süreci nedeniyle devletin yaptığı zamları geri çekmesi gerekiyor"
Yapılan zamların halkın belini büktüğüne işaret eden İbrahim Halil Boz, "Ülkede işsizlik hat safhadadır. Yaşanan işsizlikle birlikte zam yapılması yanlış bir uygulamadır. Ekonomik anlamda oldukça zor durumdayız. Salgın süreci nedeniyle devletin yaptığı zamları geri çekmesi gerekiyor. Vatandaş çalışmıyor, parası yok. Sağ olsun şekeri kendi ülkemizde yetiştiriyoruz. Şekerin, Dolara bağlı olmaması gerekiyor. Vatandaşlarımızın zor durumda olduğunu biliyoruz. Devlet, her zaman ayakta durur ama vatandaşlar ayakta duramaz. Halkın yeterli bir maaşı yok, herkes parasız geziyoruz." şeklinde konuştu.
"Yol ücretlerine bile zam yapıldı"
Son dönemde yol ücretlerine yapılan zamları dile getiren Mahmut Güzel, "Ben uluslararası TIR şoförlüğü yapıyorum. Irak, İran ve birçok ülkeye gidip geliyorum. Yol ücretlerine bile zam yapıldı. Her taraf berbat haldedir. Gümrük kapısında dün 100 lira ödediysen bugün 110 lira ödüyorsun. Yeni köprüye giriş 390 lira olmuş. Bir şeye değil her şeye zam yapılıyor." dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.