PTT çalışanları sorunlarının giderilmesini istiyor
Memur Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen Van Şubesi, PTT çalışanlarının biriken sorunlarının bir an önce giderilmesini istedi.
Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (Birlik Haber-Sen) tarafından, ‘2015 yılı 3. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde mutabakata varılan maddelerin yürürlüğe konulmamasından dolayı ciddi sıkıntılar yaşayan PTT çalışanlarının sorunlarının giderilmesine yönelik bir açıklama yapıldı.
Birlik Haber-Sen Van Şube Başkanı Şaban Hazan’ın sendika binasında yaptığı açıklamada, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile imzalanan ‘2015 yılı 3. Dönem Toplu Sözleşmesi’nin yürürlüğe konulmamasından dolayı PTT çalışanlarının ciddi sıkıntı yaşadığını bildirdi.
PTT çalışanlarının en büyük sorunlarından birinin izinlerinin bir sonraki yıla devredilmeyişi olduğunu belirten Hazan, “Yani iş yoğunluğundan ve elaman eksikliğinden dolayı izne çıkamayan PTT çalışanı 2016 yılının iznini, 2017 yılında kullanamıyor. 2016 yılının izni yanıyor. Toplu Sözleşmede kabul edilen yıllık izinlerin bir sonraki yıla devri ile ilgili kanuni düzenleme yapılması, konusunda Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sendikalar mutabık olmasına rağmen bu düzenleme hayata geçirilememiş ve yıllık izinler yanmıştır. Buradan hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Bu konu acil olarak ele alınmalı ve 2016 yılı dâhil olmak üzere derhal kanun çıkarılmalıdır.” dedi.
“Dağıtıcı arkadaşlarımıza yıpranma hakkı verilmeli”
Mutabakata varılan maddelerin hayata geçirilmemesinden dolayı özellikle PTT dağıtıcıların ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Hazan, “2015 yılı 3. Dönem Toplu Sözleşme metninin 12 maddesinde başdağıtıcı ve dağıtıcıların emeklilik yaşlarının 55’ten 60’a çıkarılması konusunda dönemin bakanıyla mutabakata vardık. Fakat bu kazanımımızda da maalesef kanuni düzenleme yapılmamış ve hayata geçirilmemiştir. Bu yüzden çok sayıda başdağıtıcı ve dağıtıcı mağdur olmaktadır. Fakat bu konuda da kanuni düzenleme yapılmamış çalışanlar beklenti içerisinde bırakılmıştır. Dağıtıcılara yıpranma hakkının verilmesi için PTT A.Ş. ve sendikamız mutabık kalmış fakat bununla ilgili kanun düzenlemesi yapılmamıştır. Bir an önce dağıtıcı arkadaşlarımıza yıpranma hakkı verilmesi için kanuni düzenleme yapılmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
PTT yok olmak üzereyken çalışanları sayesinde ayakta durduğunu dile getiren Hazan, “Sözleşmeli personellerin kazançları brüt ücret üzerinden gelir vergisine tabi olurken 657’ye tabi memurlar ise net ellerine geçen maaş üzerinden gelir vergisine tabi edilmektedir. Bu durum sonucunda sözleşmeli personeller yılın üçüncü ayından itibaren yüzde 20 vergi dilimine girmekte, 7'inci aydan itibaren ise yüzde 27 vergi dilimine girmektedir. Yıl içerisinde ne kadar maaş zammı alırlarsa alsınlar yılsonunda yüzde 12 zarara uğramaktadırlar. Bu durum iş yükü altında ezilen sözleşmeli memurları maddi olarak da daha fazla mağdur olmalarına neden olmaktadır. İllerdeki çalışanlarımızın servisleri ‘tasarruf tedbiri’ adı altında kaldırılmaktadır. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumdur. Bu durumun biran önce düzeltilmesi gerekmektedir. PTT A.Ş. yok olmak üzere olan bir kurum iken son on yılda rekorları alt üst ederek ciddi oranlarda kar eden bir kurum haline gelmiştir. PTT’nin bu seviyeye gelmesinde çalışanların bıkmadan usanmadan özveri ile göstermiş olduğu çabaları ile PTT bu seviyelere gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
Sendika olarak her zaman çalışanın yanında olacaklarını ifade eden Hazan, son olarak şunları kaydetti: “Bizler adil bir düzen sağlanmak için varız. Çalışma hayatında, sosyal, özlük ve ekonomik hakların adil bir şekilde dağılmasını da sendikalar sağlar. İşveren karşısında çalışanın, hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için mücadele vermekteyiz.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.