Ramazan'da Beslenme Tavsiyeleri
Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Ramazan'da yeterli beslenmenin önemine değinerek tavsiyelerde bulundu.
VAN - Ramazan ayında beslenme değişikliklerinin meydana geldiğini dile getiren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, "Oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğünden iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması yer almaktadır" Dedi.
"Sahura Mutlaka Kalkılmalı"
Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas olması gerektiğini ifade eden İmren, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ramazan ayında kişilerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.
Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için iftar sonrasında sahur öğünü atlanmamalıdır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.
İftar sofrasında oruç açılır açılmaz genellikle kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de hızlı bir şekilde, fazla miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yenildiğinde farkında olmadan ihtiyaçtan daha fazla miktarda yenilebilmekte ve bu durum hazımsızlık şikâyetlerinin yanı sıra uzun dönemde kilo alımına da zemin hazırlamaktadır."
Ramazan ayında en sık karşılaşılan rahatsızlıklara ve bunlara karşı alınacak önlemlere de değinenen İmren, çeşitli beslenme tavsiyelerinde bulundu. İmren, "Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan biri; göğüste yanma ve ekşime, ağza gelen acı bir tat, ağız kokusu, özellikle yemeklerden sonra ve tok karna yatıldığında geceleri rahatsız eden şişkinlik gibi belirtileri olan reflüdür. Tüm bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için sağlıklı beslenme önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerekmektedir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, karaciğer yetmezliği gibi hastalık durumlarında veya hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarda oruç tutmadan önce ilgili uzman hekime muhakkak danışılmalıdır." dedi. (Mahmut Aytekin - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.