Ramazan`da Hastalar Nelere Dikkat Etmeli

Ramazan`da Hastalar Nelere Dikkat Etmeli

Oruç tutan hastalar nelere dikkat etmeli? Hangi tür hastalar oruç tutarsa çok risk altında olur? Normal bir birey oruç tutarsa nelere dikkat etmeli? Tedavisi devam eden hastalar nelere dikkat etmeli?

Doğruhaber / Sağlık

ORUÇ HANGİ HALLERDE TUTULMALIDIR?

Ağır seyreden ve hastaneye yatırılan hastalar tedavileri süresince oruç tutmamaları tavsiye edilir. Oruç kararını ancak tedaviyi yapan doktor vermelidir. Hasta olup hastaneye yatarak değil de ayakta tedavisi düzenleniyorsa yine hastalığın şiddeti ve tedavi uygulamasına göre doktor tarafından oruç kararı verilmelidir. Hasta kendisini iyi hissediyorsa ve tedavi de aksamayacaksa tutmasında bir sakınca yoktur. Tedaviyi aksatmamak için günlük bir-iki kez kullanılabilen ilaçların sahur ve iftarda tercih edilmesi uygundur. Bu amaçla doktorunuza oruç tutacağınızı ona uygun ilaçlar yazılmasını rica etmeniz uygun olacaktır. Bu durumdaki hastalar oruç tutacaklarsa dinlenmeli çok yorulmamaya çalışmalılar. Sıvı kaybı fazla olan hastalar bitkin düşmemek için mümkünse oruçlu günlerde evde istirahatla geçirilmesi ve özellikle güneşli ortamlarda dışarı çıkılmaması uygun olur.

KRONİK HASTALIĞI BULUNAN HASTALAR NE YAPMALI?
Kronik hastalıklar uzun süre devam eden hastalıklardır. Tansiyon hastalığı (hipertansiyon), şeker hastalığı, kronik böbrek hastalıkları, astım, kronik akciğer hastalıkları, kronik kalp hastalıkları vb. Bu hasta grubu da genelde oruçla ilgili sağlık problemleriyle karşılaşabilmektedirler. Tedavi altında olup düzenli ilaç kullanan hastalar tedavilerini düzenleyen doktorlarından oruç tutmaları konusunda bilgi alabilirler. Ancak özellikle bazı önemli hastalıklarda oruç tutulmaması daha doğru bir tercihtir. Özelde insülin kullanan genelde tüm şeker hastalarının oruç tutmaması daha uygundur. Diğer kronik hastalıklarda bunun gibi oruçla beraber önemli sağlık sorunlarına yol açacağından oruç tutmak isteyen hastaların mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.

GENEL OLARAK RAMAZAN’DA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Rahat ve huzurlu oruç tutmak için herkesin yapması gereken ise yeme ve içme hususunda aşırılıklara yer vermemek, sahur ve iftarlarda mideyi tıkabasa doldurmamak, gün içinde aşırı sıvı kaybı oluşturacak davranışlardan kaçınmak, fazla güneşe çıkmamak, kişisel temizlik ve hijyene çok önem vermek gerekir. Kişi gerek oruç tutma konusunda, gerekse hastalık mazereti konusunda samimi davranırsa ve Peygamber (s.a.v) sünnetine uyarsa huzurlu bir Ramazan geçirir. Ama unutulmamalıdır ki hastalar mutlaka doktorlarına danışarak oruç tutmalıdırlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.