Ramazanda Sigarayı Bitirmeye de  Niyet Edin

Ramazanda Sigarayı Bitirmeye de Niyet Edin

Yaz aylarını uzun günlerine denk gelen Ramazan orucu sırasında sigara içilmeyen süre de uzadığı için, bu dönem sigarayı bitirmek isteyenler için büyük avantaj sağlıyor.

HABER MRK - Oruç tutanlar için ramazan ayı, uygun yöntemler kullanıldığında sigarayı bırakmak için ideal bir fırsat sunuyor. Ramazanın yaz ayına denk gelmesi ve buna bağlı olarak iftar vaktinin uzaması, sigarayı bırakmayı daha kolay hale getiriyor. Ramazan döneminde sigarayla ilişkilendirilebilecek birçok davranış da değişikliğe uğradığından oruç tutarken sigarayı bırakmak kolaylaşıyor. Sigarayı bırakmak isteyenlerin rehberi Sigarayibitirin.com, ramazan ayında sigarayı bırakmak isteyenler için önemli ipuçlarını bir araya getiriyor.

 

Günlerin uzun olduğu ağustos ayında 16 saatten uzun sigara içilmeyen bu dönemin uygun yardım ve destekle sigarayı bitirmek için zemin olarak kullanılabileceğine dikkat çeken sitede, sadece irade ile sigarayı bırakmanın büyük bir bölümünün başarılı olamadığı vurgulanıyor. Ramazan ayı sırasında sigaradan uzak duranların çoğunun, ramazandan sonra tekrar sigaraya başladığını gösteren çalışmaların da olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, kararlılık, çevre desteği ve sigaradan uzak kalmayı sağlayacak ipuçları ile birlikte nikotin pastili, bandı ve sakızı gibi yardımcı tedavilerin desteği sigarayı kalıcı olarak bırakmaya yardımcı olabileceği bilgisi paylaşılıyor.

 

Ramazan ayında sigarayı bırakmayı düşünen kişilerin kahve ve çay gibi sigarayı hatırlatıcı içeceklerden de mümkün olduğunca uzak durmasının önemli olduğu aktarılıyor. Çay ve kahve yerine ıhlamur, bitki çayları ve meyve çayı gibi içecekler tercih edilmesi öneriliyor.

 

Sitede, sahurda veya iftarda üst üste sigara içmenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine de dikkat çekiliyor. Sigaranın damarları daralttığı, sahurda ve özellikle de iftarda çok derin nefesler çekilerek üst üste sigara içilmesinin tansiyon yükselmesine ve kalp atışlarının hızlanmasına neden olabildiği aktarılıyor. Bu durumun kalp krizi, inme gibi kalp ve beyin damarlarıyla ilgili hastalıkları geçirme riskini yükselttiği vurgulanıyor.

 

Sitede yer alan, iftar ve sahur arasında sigara içmek istendiğinde yapılması gerekenler için önerilenlerden bazıları şöyle:

- Balkona çıkıp derin derin nefes alıp verin.

- Yavaş yavaş su için.

- Kısa yürüyüşlere çıkın.

- Kitap veya gazete okuyun.

- Sigara içmek istediğinizde, önce 200'e, ardından 250'ye kadar sayarak sigara içme isteğini erteleyin.

- Sigara içen kişilerden ve yerlerden mümkün olduğunca uzak durun.

 

Stresle Baş Etmek İçin…
Ramazanda sigarayı bırakmak isteyenlerin stres seviyelerini kontrol edebilmeleri için de önemli bilgilerin verildiği sitede, özellikle günün ilk yarısında sigara eksikliğinin yarattığı sıkıntının daha ön planda olduğuna, yılın en sıcak dönemine denk gelen ramazan boyunca günün ilerleyen saatleriyle birlikte susuzluk ve açlığın yarattığı sıkıntının da buna eklendiği belirtiliyor. Bu sebeple en çok dikkat edilmesi gereken noktanın iftar ve sahur arasında bol bol sıvı alınması olduğu ifade ediliyor. Günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmesi, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmesi öneriliyor. Ayrıca nefes egzersizleri, arkadaşlarla sohbet, mekan değişikliği, sevilen işlerle uğraşılmaya başlanması, sıkıntının azaltılmasına yardımcı olabiliyor. Nikotin pastili, bandı, sakızı gibi yardımcı tedavilerin sigara yoksunluğunda ortaya çıkabilecek sıkıntı, stres ve anksiyete gibi belirtileri azalttığına dikkat çekiliyor ve ramazanda sigarayı bırakmak isteyen kişilere bu tür yardımcı tedavileri kullanmaları öneriliyor.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.