Rehber öğretmenlerden yeni düzenlemeye tepki
Şanlıurfa’da bir grup rehber öğretmen, kendilerinin iş yükünü arttıracağı iddiasıyla Psikolojik Danışma ve Rehberlik Yönetmeliği’nde yapılacak değişikliklere tepki gösterdi.
Şanlıurfa’da Eğitim-Bir-Sen’de bir araya gelen bir grup rehber öğretmenler, kendilerinin iş yükünü arttıracağı öne sürdükleri taslağa tepki gösterdi.
Sendika binasında bir araya gelen rehber öğretmenler adına basın açıklamasını Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun okudu.
Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri “Nisan 2017 Kurum İdari Kurulu” toplantısını hatırlatan Coşkun, bu toplantıda rehber öğretmenlerin asli görevlerinden uzaklaşmalarına sebep olacak türden ilave görevler konusunun istişare edilmeden yapılmaması gerektiğini dile getirdiklerini söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda değişmesi gündeme gelen Psikolojik Danışma ve Rehberlik Yönetmeliği’nin değişiminin gelen tepkiler üzerine iptal edildiğini belirten Coşkun, buna benzer bir durumun son günlerde tekrar gündeme geldiğini ifade etti.
Hazırlandığı belirtilen söz konusu taslağa değinen Coşkun, “Ancak son günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasının düşünüldüğü, bu hususta bir taslağın hazırlandığı, buna göre rehber öğretmenlere nöbet görevinin getirileceği, mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin ayrıntılı olarak düzenleneceği, psikolojik danışma faaliyetlerinin kaldırılacağı gibi iddialar dile getirilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Rehber öğretmenlerin istihdam amacına ve asli görevlerine aykırı düzenlemelerin kabulü mümkün olmadığına vurgu yapan Coşkun, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, niteliği gereği sürekli gözlem ve süreç takibi esasına dayanan, dolayısıyla yer ve zamana bağlı kılınması, belli bir zaman diliminde ifa edilerek tamamlanması mümkün olmayan faaliyetler olduğunu söyledi.
Çoşkun, açıklamasının devamında yönetmeliğin bazı olumsuzluklara neden olacağına vurgu yaparak şöyle devam etti:
"Bu nedenledir ki, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin ve bu hizmetleri yürüten rehber öğretmenlerin mesai saatlerine tabi kılınması, nöbet görevi gibi asli işlerini sekteye uğratacak ve zarar verecek yan yükümlülükler altına sokulması, rehberlik faaliyetinin özüne zarar verecek, uzun vadeli olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Diğer taraftan psikolojik danışma faaliyetinin ve psikolojik danışmanlık görevinin ortadan kaldırılması, eğitim kurumlarında her geçen gün daha sık rastlanılan madde bağımlılığı, sınav ve başarı kaygısı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öfke kontrolü, akran baskısı ve zorbalığı, stresle başa çıkma gibi ciddi problemlerin sağlıklı bir şekilde tespit edilip soruna uygun çözümlerin ortaya konulmasına engel olacaktır.”
Bakanlığa çağrıda bulunan Coşkun, rehber öğretmenlere asli görevleri ile bağdaşmayan, asli görevlerinden uzaklaşmalarına sebep olacak türden ilave görevler ve yükler getiren bir düzenlemeden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.