Rektör Şentürk: Eğitim modeli ithal etmeye acilen son vermeliyiz
İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, ancak ve ancak ehliyet ve liyakat sahibi bir nesille ehliyet sahibi hocalar ve ebeveynler yetiştirebileceğine dikkat çekti.
Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 16’ncı ÖNDER İmam Hatipliler Kurultayına yapılan konuşmalarla devam ediyor.
Kurultayda konuşan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, İbn Haldun'un, devletin emanet anlayışını, Mukaddime'sinde çok güzel bir şekilde özetlediğini belirtti.
Şentürk, "Mazimizden, kültür ve mirasımızdan beslenerek İbn Haldun burada devleti daire şeklinde çizmiştir. Genellikle Doğu'da ve Batı'da devlet resmedilirken piramit şeklinde resmediliyor. Ama burada ibn Haldun devleti resmederken daire şeklinde çizmiştir. Devletin piramit değil de daire şeklinde yapılandırılması büyük bir devrimdir. Eşitlikçi katılımcı bir devlet ve yönetim anlayışını burada ortaya koymuştur. Bizim yönetim sistemimizde, yöneticilik piramidin tepesinde oturmak ve halkı sömürmek, onları ezmek anlamında değil onlarla birlikte emaneti taşımak anlamına gelmektedir." dedi.
"Ehliyet ve liyakat sahibi bir nesil ancak ve ancak ehliyet sahibi hocalar ve ebeveynler yetiştirebilir"
Şentürk "Emanet ve liyakatli nesilleri nasıl yetiştireceğiz? Emanet ve liyakati öğrencilerimize nasıl kazandıracağız? Öncelikle eğitimin amacı, ehliyetli ve liyakat sahibi insanları yetiştirmektir. Eğitimin amacını net bir şekilde ifade etmemiz lazımdır. Ehliyet ve liyakatin ölçütlerini de kendi medeniyetimizden alarak belirlememiz gerekir. Ehliyet ve liyakat sahibi bir nesil ancak ve ancak ehliyet sahibi hocalar ve ebeveynler yetiştirebilir. Bugün gençlerimizden şikâyet ediyoruz. Hayır, gençlerimizde sorun yok, sorun bizde. Biz ehliyet ve liyakat sahibi değiliz, çocuklarımız da bizim yansımamız… Onlar bizim meyvemiz. Dolayısıyla önce kendimizden şikâyet edelim. Onlar bizim yetiştirdiğimiz çocuklarımız. Bizler ehliyet ve liyakat sahibi olmasak yetiştirdiğimiz nesiller de ehliyet ve liyakat sahibi olmayacaklar. Bu yüzden öğretmenliği, anne ve babalığı önemsememiz gerekiyor. İmam hatipler elhamdülillah baştan beri bunu hedefliyorlar. Ehliyet ve liyakat sahibi bireyler yetiştirmeye çalışıyorlar ve toplumumuz onları teveccüh ile bunu teyit ve tescil ediyor." ifadelerini kullandı.
"Ehliyetli ve liyakatli bir gençlik ve gelecek isteniyorsa bu 10 maddeye yer vermek gerekiyor." diyen Şentürk, şunları söyledi:
"Fikir özgürlüğü: Öğrencileri taklitçilikten tahkike getireceğiz. Çünkü bizim dinimizde taklidi iman değil tahkiki iman önemlidir. İnsanı taklitçilikten kurtarmaktır.
Eğitim sisteminin özgün olması lazım: Kendi eğitim sistemimizi kendimiz kurmalıyız ve bu birikime de sahibiz elhamdülillah.
Mukayese eğitim modelini benimsemeliyiz: Sadece dinimizi değil aynı zamanda Batı'yı da ABD’yi için ve Rusya’yı da takip etmeliyiz. Küresel bir çağda yaşamaktayız.
Akademik eğitimle birlikte karakter eğitimi: Kur'an-ı Kerim'de Hazreti Peygamberimize eğitimden bahsederken şu ifadeler vardı; 'Onlar kitabı ve hikmeti talim eder ve onları tezkiye eder.' Biz gençlerimizi fütüvvet ahlakıyla yetiştirmemiz gerekiyor. Bu fütüvvet önderleri Anadolu’nun İslamlaştırılmasında çok rol oynamışlar. Bunların önde gelenlerinden bir tanesi de Malatyalı Somuncu Baba.
Kabiliyetlerine ve alanlarına göre alanlara yönlendirilmelidir. Meraklandırarak ve uygulayarak
Medeniyet bilinci oluşturularak eğitilmeli: Mezun olan bir öğrenci ben İslam medeniyetindenim demeli.
Orijinalliği, yeniliği gelenekçi yenilikçiden arayan bir yaklaşım benimsememiz gerekiyor. Geleneksiz yenilikçi olmaz. Gelenekçilik olmadan da gelenek taşıyamayız.
Etik estetik ve metafizik alanları ihmal etmememiz gerekir.
Gençlere bir gelecek vizyonu vermemiz gerekir.: Bugün Rusya’nın bir gelecek vizyonu var. Çin’in bir gelecek vizyonu var. İsrail’in bir gelecek vizyonu var. İran’ın bir gelecek vizyonu var. AB ve ABD’nin gelecek bir vizyonu var peki Türkiye olarak bizim gelecek vizyonumuz nedir.
Peygamberimizin Medine de kurduğu açık medeniyet modelini yeniden canlandırıp bütün dünyaya adalet getirecek bir sistemi hedeflememiz gerekiyor."
Hazreti Muhammed'in, Medine'de kurduğu açık medeniyet modelini yeniden canlandırıp bütün dünyaya adalet getirecek bir sistemin hedeflenmesi gerektiğini vurgulayan Şentürk, "Sadece Müslümanlara değil gayrimüslimlere de barış ve huzur götürmemiz gerekiyor. Batı'dan ve Doğu'dan eğitim modeli ithal etmeye acilen son vermemiz gerekiyor. Kendi eğitim modelimizi kendimiz üretmemiz gerekiyor. Bugün Finlandiya’nın çok güzel bir eğitim modeli var. Singapur’un eğitim modeli dünyada birinci. Peki, neden bunlar birbirini model almak istemiyor. Çünkü hepsinin yetiştirmek istediği farklı bir insan modeli var. Eğitim bir kültür ve medeniyetin bir ülkenin ihtiyacı olan idealize ettiği insanı yetiştirme aracıdır." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.