Robotlar tarım işlerine dâhil oluyor
Mardin’deki tarım fuarında görücüye çıkan ve ‘ada’ ismi verilen robotların yakın bir zamanda tarım alanında birçok işi yapacak.
Türkiye'nin ilk insansı robotu olan "Akıncı-1"den sonra üretilen "Ada" isimli ikinci robot, yeni eklenecek fonksiyonlarla ev işlerinin ardından tarım alanında da kullanılabilecek.
Konya'da, 2011'de Türkiye'nin ilk insansı robotunu üreten yazılım firmasının yeni geliştirdiği "Ada" isimli robot, Mardin’de bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na katıldı.
"Robot Ada" herkesin ilgisini çekti
Sergiledikleri robotların tamamını Türkiye’de üretildiğine dikkat çeken Hasan Kurtay, Konya’daki bir bilgisayar firması tarafından geliştirildiğini söyledi.
Kurtay, “Şu anda tarıma yönelik bir aktiviteleri yok ama şeker pancarı üretimi için bir tane robot var. Şeker tohumlarını fidelerini alıp toprağa ekip devam ediyor. Bu robotlar daha önce İstanbul’a ve başka yerlere gitti ama Güneydoğu'ya ilk defa geliyor. Halkımız robotlarla tanışsın ve Türkiye’de robot üretiliyor diye görsünler diye getirdik. İlgi gayet güzel baya dikkat çekiyor. Çocuklardan yaşlısına kadar herkesin ilgisini çekiyor. Robotlar yemek yapıyor, kadınların ev işlerine yardımcı oluyorlar. Konya’daki firma, hasta bakımı yapabilecek robotları da ürütmeyi düşüyor.” dedi.
“Solucan gübresini çiftçilerimize tanıtmaya çalışıyoruz”
Fuara katılan ve solucan gübresinin mikrobiyal toprak düzenleme bir gübre olduğu için kimyasalla zehirlenen toprakları düzenlediğine vurgu yapan İsmail Beken ise şunları söyledi:
“Ürünlerde yüzde 30 bir verim artışı sağlıyor. Bunun yanında su tutma kapasitesi var. Bölgemizde yenidir şu an çiftçilerimize tanıtmaya çalışıyoruz. 2 senedir uğraşıyoruz baya bir farkındalık oluşmuş durumda yeğenlerim hepsi Ziraat Fakültesi mezunu bir iş kapısı olsun diye başladık. Şu an Doğu ve Güneydoğu’nun tamamına hâkim durumdayız. Solucan ve gübre ihtiyacının çoğunu biz karşılıyoruz.”
“Mardin fuarına ilk defa katılıyoruz”
Van kahvaltısını tanıtmak adına fuara katıldıklarını söyleyen Ahmet Çintan ise “Mardin’de düzenlenen 5. Gıda ve Tarım Fuarın da Van kültürünü, tarihi yapısını ve dünyaca ünlü Van kahvaltısını fuarda sergiledik. Türkiye’de yılda ortalama 40 fuara katılıyoruz ama Mardin fuarına ilk defa katılıyoruz.” dedi.
Çintan, sergiledikleri kahvaltı çeşitlerinden otlu peynir, Van çöreği, tandur ekmeği, Van kayısı, Van kaymağı, kavut, keçi ve inek tereyağı, Van çatak cevizi, kara kovan, petek balı ve inci kefali balığının tanıtımını yaptı.
22 Nisan’a kadar kapılarını ziyaretçilere açık tutacak Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda (MAGROTEX 2018) tohum, gübre, yem, fidan, sulama üniteleri, seracılık, ilaçlama gibi tarım ve tarım teknolojileri ürünlerinin yanında gıda ürünleri de sergileniyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.