Sac sobalara rağbet devam ediyor
Ekonomik sıkıntılar toplumun her kesimini olduğu gibi kırsal kesimde yaşayan halkı da etkileyince, sac sobalar özellikle köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından tercih edilmeye devam ediyor.
Artan kur fiyatlarına bağlı olarak fiyatı yükselen kömür cep yakmaya devam ediyor. Halkın, tonunu bin 400 ile bin 600 TL arasında değişen fiyatlarla aldıkları kömür, ev masraflarında ciddi bir paya sahip.
Kış mevsiminin çetin ve uzun geçtiği Doğu Anadolu Bölgesinde ise vatandaşlar evlerini ısıtabilmek için 2 yada 3 ton kömür almak zorundalar. Bu durum ev bütçesini olumsuz etkileyince hanelerde tasarruf sağlamak için sac sobalarına rağbet gösteriliyor.
Bölgede tanesi 100 ila 150 TL arasında değişen fiyatlarla satılan sobaların yakıtları olan tezeği, köylerde yaşayan birçok vatandaş ücretsiz ya da çok cüzi miktarlar karşılığında temin edebiliyor.
Babadan kalma mesleklerini yürüterek yıllardır sac soba üretimi yapan Cahit Temel ve kardeşleri, Ağrı KOBİ Merkezinde ürettikleri sobaları aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesinin birçok iline de satarak kentin ekonomisine katkı sağlıyor.
"Ürettiğimiz sobaları kent merkezi, ilçeler ve bölge illerine gönderiyoruz"
Kırsal kesimde sac sobalara rağbetin hep yoğun olduğuna dikkat çeken Cahit Temel, bunun artan yakıt fiyatları ile orantılı olduğuna işaret etti.
Satışların arttığı mevsimde olduklarını belirten Temel, "Gelişen teknoloji ile şehir merkezinde birçok insan, merkezi ısınma sistemi ile ısınıyor ve şehre gelen doğalgazı kullanıyor. Buna rağmen sac soba sektörü halen kırsal kesimde önemli yer tutuyor. Ürettiğimiz sobaları kent merkezi, ilçeler ve bölge illerine gönderiyoruz. Yaklaşık 2 aydır sevkiyatlarımız başladı, şu an havaların soğuması nedeni ile satışlarımız arttı. Sobaları toptan verdiğimiz için sezonumuzun bitmesine az bir süre kaldı." dedi.
Sac sobalar dört mevsim kullanılıyor
"Bu ürettiğimiz tezek sobalar, diyebiliriz ki yılın her dönemi vatandaşlarımız tarafından kullanıyor. Özellikle yaylacılar yaz mevsiminde bu sobaları çok tercih ediyorlar. Isınma, yemek pişirme, sıcak su ihtiyaçlarını karşılamada kullanıyorlar." diyen Temel, sözlerini şöyle sürdürdü:
Sonbahar mevsimine geldiğimizde ise kırsal kesimdeki insanlarımız bu sobaları alıp kullanıyor, soğuklar iyice bastırmadan ellerindeki tezekleri yakarak ısınıyorlar. Kış mevsimi çetin geçtiği için bir soba yetmiyor. Bazı evlerde ikinci bir sobayı, odalarında yakıyorlar ve bizim ürettiğimiz sobalarda uygun olması nedeni ile tercih ediliyor. Biliyorsunuz, kömür fiyatları dövizle birlikte tavan yaptı, yöremiz hayvancılık ile uğraştığı için tezeğe ulaşmakta sıkıntı çekmiyor kimse. Kömürden tasarruf sağlamak için kış bastırmadan bu sobalarımız kullanıyor ve kömür açısından bayağı tasarruf sağlanıyor. İşyerinde 8 kişi çalışıyoruz. Bu sobalarımızı Iğdır, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'nin belirli yerlerine kadar satış gerçekleştiriyoruz.
"Sac sobalar büyük avantaj sağlıyor"
Ağrı'nın Sarıbuğday (Paşvan) köyünde ikamet eden Barış Dursun, bazen 2 soba birden yakmak zorunda kaldıkları için sac sobanın kendileri için büyük avantaj sunduğunu ifade etti.
Barış Dursun, "Kömür pahalı olduğu için soğuklar bastırana kadar tezek sobası yakarak ısınmaya çalışıyoruz, bu bizim için bir avantaj oluyor. Bir süre bu sobalar ile ısındığımız için kömürden de tasarruf sağlamış oluyoruz. Soğukların bazen sıfırın altında 40'a kadar düştüğü oluyor ve evlerimizde kalorifer olmadığından aynı anda farklı odalarda birden fazla soba yakmak zorunda kalıyoruz." şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.