Sağlıklı bir Ramazan geçirmenin yolları

Sağlıklı bir Ramazan geçirmenin yolları

Ramazanda sağlık beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, sıcakların 40-50 dereceği bulduğu bu günlerde sağlıklı bir Ramazan geçirmenin yollarını anlattı.

BATMAN - Sıcakların 40-50 dereceği bulduğu Batman'da sağlıklı bir Ramazan geçirmenin yollarını anlatan Medical Park Batman Hastanesi Diyetisyeni Özgür Atalay, aşırı sıcaklarda yaşanabilecek sıvı kaybını gidermek için komposto, ayran, meyve suları şerbetlerinin tercih edilmesini tavsiye ederek, gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.
 

Yaptığı açıklamada, kronik bir hastalığı olup ilaç kullanımı gerektiren tüm hastaların, yaşlı bireylerin, hamile ve emziren annelerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini söyleyen Atalay, "Mevsim sıcaklarının 40-50 dereceyi bulduğu bu ayda sıvı elektrolit kaybından dolayı oruç tutmak isteyen bireylerin en çok zorlanacağı husus su olacaktır. Su tüketimi iftar ve sahur arasında en az 2,5 litre olması gerekir. Halkımız sıvı ihtiyacı olarak evde kendilerinin yapmış olduğu komposto, ayran, meyve suları, şerbetleri tercih etmeli kalori bombası olan şekerli ve gazlı içecekleri sofralarında bulundurmamaya dikkat etmelidir" dedi.
 

Ramazanda beslenmeye dikkat!
Herkesin mutlaka sahura kalkması gerektiğine dikkat çeken Atalay tavsiyelerini şöyle sürdürdü: "Mutlaka sahura kalkın sahurda protein içeriği yüksek olan süt, yumurta, peynir, yağlı tohumları, posa içeriği yüksek esmer ekmek, sebze ve meyveyi, sıvı ihtiyacını karşılamak için komposto ve içeceğimiz 4-6 bardak su iyi bir tercih olacaktır.

 

Sahurda mevsim sebzelerinden hazırlayacağınız az yağda yapılmış yumurtalı menemen de iyi bir tercih olacaktır. İftarı asla tek öğün olarak düşünmeyin. 16,5 saat aç kalan vücudunuza 20 dk. içerisinde tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yüklenmeyin. İftarı en az 3 öğüne bölün. öğün için 2 bardak su, 2 adet hurma-kuru kayısı, 1 kâse mehir, 2 adet ceviz iyi bir tercih olacaktır. Öğün için en az 20 dk. ara verin, öğününüzde; ızgara, haşlama, fırında yapılmış beyaz et, etsiz bir sebze yemeği, pilav veya makarna yanında komposto veya cacık birde esmer ekmek iyi bir tercih olacaktır. Öğüne başlamadan önce kılınan bir teravih namazı ve 30 dakikalık yürüyüş mide barsak sisteminizin iyi çalışmasına ve de besin sindirimine yardımcı olacaktır. Öğün için rengârenk meyvelerle hazırlanmış bir meyve tabağı ve yanında evde yapılmış kalorisi düşük dondurma veya sütlü tatlı iyi bir tercih olacaktır. Öğün olarak meyve ve kepekli galeta veya grissini tercih edilebilir."
 

Yemek yapımlarında dikkat edilmesi gereken hususlara de değinen Atalay, "İçli köfte ikramlarında kızartılarak yapılandan çok haşlama usulü yapılanı tercih edebilirsiniz.

 

Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Bir hastalığımız var ise özellikle diyabet (şeker), koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, gebelik ve emziklilik dönemindeki anneler öncelikle doktorlarına danışmalı, doktorlarınız müsaade etmiyor ise oruç tutmamalıyız. Her türlü kızartmalardan kaçınarak alacağımız yağ miktarını azaltabiliriz. Bölgemiz sıcaklık şartlarından dolayı sahur ve iftarda en az 3 lt. sıvı almalıyız. Daha fazla etli yemekler yerine sebze yemeklerini tercih edebiliriz. Tahin-pekmez karışımının özellikle yağ ve şeker karışımı olduğunu unutmadan tüketim miktarını en aza çekmelisiniz. Sucuk-sosis-pastırma-işkembe-bumbar-şam böreği-kuzu eti- kızartılmış içli köfte bu mevsimdeki ramazan için en kötü seçenekler olduğu unutulmamalıdır" dedi. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.