“Sahabeyi anladığımızda dünya ve ahiretimiz kurtulacak”
Şanlıurfa’da düzenlenen ‘Peygamberler Şehrinde Sahabeyi Anlama’ konferansında konuşan Araştırmacı-Yazar Ömer Çelik, sahabeyi anladığımız zaman hem dünyamızın hem ahiretimizin kurtulacağını söyledi.
Peygamber Sevdalıları Platformu Şanlıurfa Koordinatörlüğü tarafından ‘Peygamberler Şehrinde Sahabeyi Anlama’ konferansı düzenlendi.
Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi Nikâh ve Konferans Salonunda saat: 19.00’da başlayan programa Şanlıurfalı halkı yoğun ilgi gösterdi.
Salonun girişine kurulan ve sahabeleri anlatan yazılı tablolar, misafirler tarafından ilgiyle karşılandı.
Özlem Ajans sanatçılarından Bilal Dalkılıç ve Şanlıurfa Kardeşler İlahi Grubunun, sahabeleri ve peygamber sevgisini işleyen eserler seslendirdiği programda, salona sığmayan halk, girişe kurulan projektörden programı izledi.
Programda, sahabenin Peygambere olan sevgisini anlatan Rec’i olayını konu edinen tiyatro gösterimi sırasında duygulu anlar yaşandı.
Abdusselam Kaya’nın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, açılış konuşmasını Peygamber Sevdalıları Şanlıurfa Koordinatörü Halil Göven yaptı.
Peygamber Sevdalıları Platformunun çalışmalarını anlatan Göven, Muhammedi sevdayı yeryüzüne hâkim kılmak amacıyla 2008’de kurdukları platformla, Peygamber Efendimizi tüm dünyaya anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
Ardından, programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar Ömer Çelik, sahabeyi ve Diyarbakır ile Şanlıurfa’yı fetheden sahabelerden İyaz bin Ganem’in hayatını anlattı.
Sahabeyi anladığımız zaman hem dünyamızın hem ahiretimizin kurtulacağını belirten Çelik, sahabeyi anlama etkinliği kararının çok yerinde ve anlamlı bir adım olduğunu ifade etti.
Kur’an-ı Kerim’de sahabeyi öven ayetlerden örnekler veren Çelik şöyle devam etti: “Sahabe dendiği zaman akla iman, fedakârlık, ibadet ve Allah’ı zikretmek geliyor. Sahabe dendiğinde yine Allah yolunda mücadele ve cihat geliyor. Sahabe denince akla adalet, vefa, kerem ve cömertlik geliyor. Bizler gençlik yıllarımızda sahabeyi okuduğumuzda onlardan o kadar çok etkilenmiştik ki onları adeta bir melek olarak tasavvur ediyorduk. Çünkü sahabenin yaptığı fedakârlığı, sahabenin uyguladığı adaleti, yaptığı zikri, ibadeti bir insan olarak anlamaktan aciz kalıyordum. Gerçekten onlar öyle bir hayat yaşamışlar ki onlara yetişmek belki de imkânsızdır.”
Iyaz Bin Ganem’in, Urfa halkını İslam ile tanıştırmak için Bizans Kralı Herakliyus ile yaptığı savaşa değinen Çelik, Herakliyusların torunlarının günümüzde Müslümanların çocuklarını ahlaki yozlaşmayla, Allah’tan ve İslam’dan uzaklaştırmaya çalıştığını, bunun karşısında Müslümanların uyanık olması gerektiğini söyledi.
İyaz Bin Ganem’in yönetici olduğu dönemde, akrabalarından gelen para ve makam isteklerini reddettiğini anlatan Çelik, “ Günümüz yetkililerinin İyaz Bin Ganem’in hayatından alacağı çok dersler vardır. Ne zaman valilerimiz, belediye başkanlarımız, maliye bakanlarımız yani ümmetin Beytülmalını elinde tutan yöneticilerimiz, Iyaz Bin Ganem gibi olsalar, o zaman gençlerimiz Herakliyusların torunlarının saldırısından kurtulacaktır. O zaman, gençlerimizin ve bizim hem dünyamız hem de ahiretimiz huzurlu olacaktır.” şeklinde konuştu.
Program, Molla M. Emin Baytar’ın yaptığı dua ile son buldu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.