Samsat'ta eğitim öğretim hâlâ çadırlarda yapılıyor
Adıyaman’ın Samsat ilçesinde tüm okulların yaşanan depremde ağır hasar görmesinden dolayı okul bahçesine kurulan çadırlarda eğitim gören öğrenciler, gelecek yıl da aynı çadırlarda eğitim görmek istemediklerini söyledi.
2 Mart 2017 tarihinde Adıyaman’ın Samsat ilçesinde meydana gelen 5,5 şiddetindeki deprem, ilçenin eğitimini de olumsuz etkiledi. Yaşanan depremde nerdeyse tüm okulların hasar gördüğü ilçede eğitim, yaklaşık 3 aydır kurulan çadırlarda oluşturulan 112 derslikte verilmeye çalışılıyor.
Depremin ilk günlerinde okulların hemen yanı başına geçici olarak kurulan çadırların yerine konteynırların getirileceği sözü verilmesine rağmen hâlâ bu konuda bir adım atılmadığını belirten Samsatlılar, gelecek yıl eğitimin çadırlarda devam etmemesi gerektiğini söylediler.
2 Mart’ta meydana gelen depremde tüm yetkililerle birlikte depremin ilk yaralarını sarmaya çalıştıklarını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Akın, depremde 5 okul binasının ağır hasar almasıyla yaklaşık 3 aydır çadırlardan oluşan 112 derslikte eğitim vermeye çalıştıklarını dile getirdi.
Depremin en çok pansiyonda kalan öğrencileri olumsuz etkilediğini ifade eden Akın, burada kalan çok sayıda öğrencinin kayıtlarını Adıyaman merkeze aldıklarını belirtti.
Depremin TEOG sınavının üçüncü oturumunda meydana geldiğini hatırlatan Akın, sözlerine şöyle devam etti:
“Tabii ister istemez çocuklarımız etkileniyorlar. Çadırda bile olsa en ufak bir sarsıntıda dışarı çıkma gereksinimi hissediyorlar. Biz bunun olumsuzluklarını en aza indirmek için psikolojik olarak danışmanlık hizmetlerini verdik, çeşitli uzmanlar getirdik. Yine aynı şekilde biz kendimiz de sürekli çeşitli eğitimler verdik. Biz bu olumsuzlukları en aza indirmek için depremden hemen sonra öğrencilerimize çadırlarda geçici etütler hazırladık.”
En büyük sorun Samsat’ın yerinde mi kalacağı yoksa taşınacağı mı konusu”
Öğrenciler gibi öğretmenlerin de depremden olumsuz etkilendiğini ifade eden Akın, daha önce öğretmenlerin kaldığı lojmanların hasarlı olmasından dolayı öğretmenlerin Adıyaman ya da Kahta’ya yerleştiklerini, okula ise servisle gidip geldiklerini söyledi.
Ağır hasar gören bazı okulların yerine yeni okulların yapılması için işlemlerin bittiğini belirten Akın, tüm bunların yanında en büyük sorunun Samsat’ın yerinde mi kalacağı yoksa taşınacağı mı noktasındaki belirsizlik olduğunu söyledi.
Akın, “Samsat’ın geneliyle ilgili bir sıkıntı var. Yani yerinin değişeceği ile ilgili söylentiler var. Hem de ciddi söylentiler bunlar. Şimdi bu yer tespiti, yer durumu belli olmadan biz de bu okullarımıza bir türlü başlayamıyoruz. Yani bu noktada bir sıkıntı yok, biz de çalışmalarımızı yaptık, şu anda her şeye hazırız. Ama Samsat’ın yerinin bir an önce belirlenmesi lazım ki buna göre biz de gereken adımlarımızı atalım.”
“8’inci sınıflar genelinde TEOG’ta yaklaşık olarak 2-3 puan gibi bir düşüş var”
Depremin eğitimi çok olumsuz etkilediğini belirten Eğitim-Bir-Sen Samsat Temsilcisi Miktad Aktan ise “Mesela çadırlarda eğitim gerçekten de çok sıkıntılı bir şekilde devam ediyor. Ayrıca çadır olduğundan dolayı iki sınıf bir çadırda olduğu için sesten dolayı ders anlatımında bir aksama yaşanıyor. Yine öğrencelerimiz derslerini evde yapamıyorlar. Evleri gerçekten şu anda oturulur durumda değil. Çadırlarda ödevini yapabildikleri kadar yapıyorlar. Öğrencilerimiz, TEOG’ta çok zor bir süreçten geçti. 8’inci sınıflarımız genelinde TEOG’ta yaklaşık olarak bir 2-3 puan gibi bir düşüş var. Bu da çok büyük bir düşüş.” diye konuştu.
“Bir iki ay sonra konteynırlar gelecek denildi ama biz hâlâ bekliyoruz”
Yetkililerin, Samsat’taki deprem mağduriyeti karşısında suskun kaldıklarını ifade eden Aktan, sözlerine şöyle devam etti:
“Bize öncelikle dediler ki ‘çadır bir aşamadır’. İlk aşama acil olduğundan dolayı bu makul görüldü. Çadırlar kurulduğunda bir iki ay sonra konteynırlar gelecek denildi, ama biz hala bekliyoruz. Üçüncü ayını geçti hâlâ konteynırdan bir şey yok. Bırakın daha kurumları, normal halk için beklenilen konteynırlar bile gelmiş değil. Hâlâ halk kendi çadırında bu sıcakta duruyor, yani hiçbir kurum şu an konteynıra geçmiş değil.”
“İçimizde hâlâ bir korku var”
Depremden dolayı her zaman tedirginlik içinde olduklarını söyleyen öğrencilerden Merve Erdem, “Gördüğünüz gibi çadırlarda ders işlemeye çalışıyoruz. İçimizde hâlâ bir korku var. Ne zaman bu deprem bitecek o da belli değil. Şu anda ise çadırlarda yaşıyoruz. Evlerimizin çoğu hasar gördü. Bazıları da yıkıldı, ne olacağı belli değil. 3 ay oldu deprem olalı, biz de sonuçta devletten bir adım bekliyoruz. Depremden önce okuldayken bir düzenimiz vardı, akıllı tahtamız vardı. Oradan mesela bir video falan izleyebiliyorduk en azından. Burada sadece tahtalarımız var.”
Samsat halkının yetkililer tarafından adeta unutulduğunu düşündüğünü belirten öğrenci Fatma Şimşek, yetkililerin halkın yaşadıkları sorunları çözmesini istedi.
Çadırlarda iyi ders işleyemediklerini ifade eden öğrencilerden Duygu İddiacı ile Aynur Yaba, Cumhurbaşkanına seslenerek sorunlarının çözülmesini istedi. (Osman Gülebak, Hüseyin Yetmiş-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.