Şanlıurfa’da GAP Sulama Projesi toplantısı gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da GAP Sulama Projesi toplantısı gerçekleştirildi

"GAP Bölgesinde Sulamadan Dönen Suların Kontrolü ve Yeniden Kullanımı İçin İyileştirilmesinin Araştırılması Projesi" Bölgesel toplantısı 15. Bölge Müdürlüğü Konferans salonunda yapıldı.

Toplantıya Vali Yardımcısı Ahmet Yıldız, DSİ 15.Bölge Müdürü Oğuz Kasap, TÜBİTAK MAM başkanı Dr. Selma Ayaz ve Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı katıldı.

Toplantının  açılış konuşmasında hedeflerinin “Sulu tarımı yaygınlaştırma, hidroelektrik enerji üretimi, içme ve kullanma su temini ve taşkınlara karşı mal ve can emniyeti sağlama gibi çalışmaların yapılacağını” söyleyen DSİ 15.Bölge Müdürü Oğuz Kasap, “Teknik, ekonomik ve aynı zamanda çevreye uyumlu olarak sağlayacağız” dedi.

“Ekonomik olarak sulanan bir arazimiz 932 bin 250 hektardır” diyen Kasap, “İnşaatı tamamlanan sulamalarımız sulama birliklerine devredilerek işletilmektedir. Özellikle Harran ovasında bugünkü projenin konusu olan suyun etkin kullanılmaması, damlama ve yağmurlama gibi modern sulama teknikleri yerine salgın sulamak gibi geri dönen suların daha da artmasına sebep olduğu gibi bu sayede tarım toprağının kaybına, arazisini tuzlanmasına ve çoraklaşmasına neden olmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Mevcut suyun yatırıma etkilerini olumlu yönde iyileştirme gayreti içinde olduğunu söyleyen Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı da, “Türkiye’de suyun havza ölçeğinde yönetmesini, hem miktar hem de kalite olarak yönetilmesini sağlamak ve suyun korunmasıyla ilgili faaliyetleri yürütmekteyiz. Özellikle bu bölgenin sulama sularının kalitesi ve katık suların yeniden kullanılması yönünde hazırladığımız bir yönetmenliğimiz var. O yönetmenlik başbakanlığa gönderildi. Bu bölge için çok önemlidir. Çünkü topraklarımız sulamadan sonra çoraklaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Aynı zamanda bu çoraklaşma tehlikesinin dışında, sulamadan dönen suların ihtiva ettiği gerek aşırı gübre,  gerek tuzlar, gerekse de zirai mücadele ilaç kalıntıları hem verimli su ortamlarını olumsuz etkiliyor hem de topraklarımızı olumsuz yönde etkiliyor.” İfadelerine yer verdi.. (Ramazan Casuk-İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.