"Satışa hazırlanmış uluslararası sertifikalı Bingöl balı hayalimizdir"

"Satışa hazırlanmış uluslararası sertifikalı Bingöl balı hayalimizdir"

​Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, Bingöl Üniversitesi tarafından sertifikalanmış, uluslararası satışa hazırlanmış bal ve arı ürünlerini oluşturmak ve bölgenin kazancını en üst seviyeye çıkarmak istediklerini söyledi.

Bingöl’de Arıcılar Birliğine üye 76 arıcıya yüzde 60 hibeyle arıcılık malzemesi dağıtıldı. Malzeme dağıtım programında konuşan, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, arı ve bal araştırmaları konusunda Türkiye'de işaretlenmiş tek üniversite olduklarını, kentin arı ve bal konusunda ciddi bir geleneğe sahip olduğunu belirtti.

Olgun şunları söyledi: "İnşallah bundan sonra sadece kahvaltılık bal uğraşının yanı sıra, teknolojik, tıbbi ve kozmetik gibi alanlara da bal ve bal ürünlerine sirayet ettirecek şekilde çok detaylı bilimsel akademik çalışmalarının yolunu açmış bulunmaktayız. Bingöllü üreticilerinin üretmiş olduğu ballı sadece ekonomik değerini yükselmesinin yanı sıra, balığı içerisindeki pek çok karmaşık yapısından da istifade edilecek şekilde toplumun diğer kullanım alanlarına da ulaştırarak, böylece bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Arıcılar Birliğimizle ilişki içerisindeyiz, sürekli bir koordinasyon halindeyiz. Bal ve bal ürünleri hakkında yakın zamanda detaylı çalışmalarımız yapıldı yapılmaya devam edilecek. Hayalimiz; Bingöl Üniversitesi tarafından sertifikalanmış, uluslararası satışa hazırlanmış, bal ve arı ürünleri oluşturmak ve bölgenin kazancını daha üst seviye gelip, bu nimetten, Cenab-ı Allah’ın vermiş olduğu güzel şifa kaynağından pek çok insanı buluşturmak en büyük amacımızdır." diye konuştu.   

Programda bir konuşma yapan Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat da Türkiye’de Bingöl balının bir marka olduğunu belirtti.

"Bal ormanları kurmaya çalışıyoruz"

"Fırat Nehri Havzası" projesi kapsamında Bingöllü arıcılara 6 bin 500 arı kovanı dağıttıklarını ifade eden Polat, "İnşallah bu sene de çalışmalarımız devam ediyor. Şu an tespitler yapıyor arkadaşlar. Bingöl arıcılarının, modernizasyonu anlamında Bingöl arıcılarına destek olma anlamda yapılan tespitler çerçevesinde destek olacağız. Onun dışında bal ormanları kurmaya çalışıyoruz.  Arıcıların, konaklayacakları yerlerde hem bal ormanları ve hem de onların konaklama alanlarının arılarını koyacakları yerlerde çeşme ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Hep birlikte temel paydamız, Bingöl’de yaşayan arıcılara ve Bingöl halkımıza, kırsalda yaşayan hakkımıza, katkı sağlamak onların geçim koşullarını iyileştirmektir. Tüm arıcılarımıza bu sezonda bol ve hayırlı kazançlar nasip etmesini Rabbimden diliyorum." dedi.

Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer de Arıcılar Birliğine üye 76 arıcıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çıkarmış olduğu yüzde 60 hibeyle malzeme desteğiyle, malzeme dağıtıklarını söyledi.

"76 üyemize hibeyle malzeme çıktı"

Üzer, "Üyelerine yüzde altmış hibeyle, 7 tane baraka, 4 tane çadır, 11 adet güneş enerjisi paneli ve 370 arı kovanı malzemeyi üyelerimize dağıtacağız.  Arıcılık mevsimi başladığı için acılarımızın tam ihtiyaçlarının olduğu bir dönemdir. Arıcılarımıza iyi bir arıcılık yapmaları için kendine yardımcı olacağız. Bu tür desteklemelerinin devamını diliyoruz. 76 üyemize hibeyle malzeme çıktı.  İnşallah önümüzdeki yıllarda diğer 900 olan üyemiz onlara da çıkar." dedi. 

Geçen yıl, Bingöl genelinde bal veriminin çok iyi geçtiği bir sezon yaşadıklarını anlatan Üzer, "Arıcılıkta iyi bir verim almak için hava şartlarının iyi olması lazım. İyi bir yağmur yağarsa nisan ayı içinde, inşallah bu yıl da çok iyi geçecek umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA






































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.