Satışlarımız durmuş durumda
Adıyaman Oduncular Pazarı esnafı satışların durmuş durumda olduğunu dile getirerek işlerinin artık bir kıymetinin kalmadığını ifade ettiler.
Toptan ve perakende odun ve kömür satışı yapan Adıyaman Oduncular Pazarı esnafı işlerinin olmayışının birçok nedenlerinin olduğunu dile getirerek yetkililere kendileri için çözüm bulmaları çağrısında bulundular.
Adıyaman Merkez’de sobaların on birinci ayın başlarında kurulmaya başlanması ile beraber henüz doğalgaza geçmemiş olan vatandaşları odun kömür alma telaşı sarmışken oduncu esnafı ise işlerin olmayışından sitem ediyor.
Odun ve Kömür satışı yapan esnaflardan Zeynal Demir, işlerinin kırık olmasının birçok sebebinin olduğunu dile getirdikten sonra şu ifadeleri kullandı: "Bizim esnaf olarak sorunlarımız bir iki tane değildi. Geçmiş yıllara nazaran bu sene işlerimiz bayağı bir düştü. İşlerimizin düşmesinin birinci sebebi doların yükselmesidir. Geçen sene 800 lira sattığımız kömür yaklaşık 2 katına çıktı bu da işlerimiz baya bir kırdı. Devletin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile dağıtmış olduğu kömür de bizim satışlarımızı etkiliyor. Vakfa daha önce kayıt olmuş ancak daha sonra doğalgazlı eve geçmiş olan insanlar halen bu kömürü almaya devam ediyor. Aldıkları bu kömürü yakmak yerine ucuz fiyata piyasada satıyorlar, bu da diğer taraftan işimizi kırıyor geçmiş yıllara rağmen işimiz beşte bir oranında düşmüş durumdadır.
Açıklamalarının devamında Demir, "Vatandaşın da alım gücü düşmüş durumdadır. Bugün bir ton kömürü bin 250 lira satıyoruz. Bu durumda satışlarımızda düşüş oldu. Dağıtılan kömür gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılsa bu durum bizi fazla rahatsız etmez. Dağıtılan Kömür ihtiyaç sahiplerine gitmiyor aldıkları kömürü satıyorlar. Böyle olunca doğalgazlı evde oturduğu halde kömürü alıp vatandaşa satan insanlar faydalanıyor. Bundan dolayı özellikle yetkililerin bunun üzerinde durması gerekiyor. Torbaların üzerinde satılmaz gibi ibare var, gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerekir. Üzerinde satılması yasak diye yazıyor." şeklinde konuştu.
Oduncu esnafının her geçen gün azaldığını dile getiren Demir, "Daha önce burada 100’den fazla esnaf vardı şuanda 25 civarındadır." dedi.
"Esnaf kepenk kapatıyor"
Oduncu esnafının her geçen gün işlerinin daha kötüye gittiğini esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını dile getiren Abuzer Yaman isimli Odun ve Kömür satışı yapan esnaf, devletin bir tarafı onarayım derken diğer tarafı yıkmaması gerektiğini söyledi.
Yaman, satışlarının iyi olmadığından yakınarak şu ifadelere yer verdi: "Satışlarımız şu anda durmuş durumdadır. Geçen seneye oranın fiyatlarda yüzde seksen bir artış olmuş. Bu şekilde olunca odun kömür kimse almıyor. Devleti'nde dağıtmış olduğu kömürü birileri alıp başkasına satıyor. Bundan dolayı biz de odun kömür satışı olmuyor. Sosyal yardımlaşmadan odun, kömür alan vatandaşlar başkalarına satıyor. Devlet yardım ediyor, güzel bir durumdur fakat burnunu sileyim derken adamın gözünü çıkarıyor. Evleri tek tek gezsinler bugün verilen Kömürlerin nereye gittiğini incelesinler. Bu kömürlerin kime satıldığını baksınlar. Torbasını 10 -15 liraya alıyorlar, birçoğuna şahit olmuşum. Devletin vermiş olduğu kömürden dolayı bizim işlerimiz yüzde seksen durmuş durumdadır."
Sıradan vatandaşların ve fırıncı esnafının da rastgele odun satışı yaptığını söyleyen Yaman, " Bizler burada vergi veriyoruz Adıyaman her köşesinde odun satılıyor. Fırıncılar ayrı satıyor, vergi vermiyorlar. Kurallara uygun herkes satsın, biz ona karşı değiliz. Bizler, burada yıllık 40 bin lira vergi ile personel parası veriyoruz, hepimiz zarar ediyoruz. 65’in üzerinde burada esnafımız vardı, hepsi kapattı. Buradan kendi rızasıyla değil, zarar ederek gittiler." İfadelerini kullandı.
"Fiyatlar geçen seneye oranla 2 kat arttı"
Fiyatların geçen seneye oranla çok hızlı yükselişinin kendilerine bir faydasının olmadığını dile getiren Fatih Demir isimli esnaf, bu durumun fakir halkı da çok etkilediğini dile getirdi.
Demir, bu durumun ortadan kaldırılmasının gerektiğini vurguladıktan sonra, "Geçen seneye göre bu sene fiyatlar oldukça yüksektir. Kömür bize Rusya'dan ve Afrika'dan geliyor, bundan dolayı dolar ile geliyor. Dolar bu sene çok yüksek olduğu için kömür fiyatları da çok yüksektir. Sadece odunumuz Adıyaman ve civarından geldiği için TL ile geliyor. Bundan dolayı odunda artış olmadı fakat kömürün fiyatı çok yüksek. Bu sene odunda herhangi bir artış olmadı, kömür geçen sene 800 lira iken bu sene iki katı arttı. Sezon başında dolar çok yüksekti. Bin 600 liradan başladık, dolar düştükçe biz de fiyatları düşürdük. Şu anda 1200 lira civarındadır." dedi.
Asgari ücretli vatandaşların geçiminin çok zor olduğunu dile getiren Demir, "Şu anda bir ton kömür bin 200 lira, bir ton odun 700 lira, 100 lira da nakliye ödediğinde toplam 2 bin lira ediyor. Bu vatandaşın aldığı bin 600 lira ile nasıl geçindiğini biz de bilemiyoruz. Bizler, kömürü 700 liraya sattığımızda da kârımız aynı idi. Bin 200 liradan sattığımızda da kârımız aynı. Bunda bizim herhangi bir suçumuz yok. Bu tamamı ile yetkilerin elindeki bir şeydir. Bizim yetkililerden istirhamımız, Adıyaman'a doğalgaz gelmiş, doğalgaz zaten bizim işlerimizi bitirdi. Gariban olan insanlar ise devletten kömür alıyor. Bu durum için gerekli girişimlerin yapılmasıdır. Şu anda birçok yere devlet kömür veriyor, onlar da doğalgaza geçmişler. Bundan dolayı el altından bu kömürü satıyor, bu da bizim işlerimiz etkiliyor. Şu anda ne gelen var ne giden." İfadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.