Sattığımız ürünün yerine yenisini koyamıyoruz

Sattığımız ürünün yerine yenisini koyamıyoruz

Son dönemlerde döviz piyasalarındaki hareketlilikten dolayı zor günler geçiren tekstilciler, artan kurlardan dolayı sattıkları ürünlerin yerine yenisini koyamadıklarını ifade ettiler.

Döviz kurlarının sabit durmaması ve ham maddenin dolara endeksli olmasından dolayı zor günler yaşayan tekstil firmaları, ayakta kalabilmek ve piyasalardaki olumlu havanın oluşabilmesi için kurlara acil müdahale edilmesi gerektiğini savundular.

Piyasalarda yaşanan dengesizliklerin kendilerini ciddi şekilde etkilediğini belirten tekstilciler, ellerinde bulunan ürünleri sattıktan sonra tekrar yeni bir ürün üretmek istediklerinde, dolardan kaynaklı olarak yeni ürünün bir önceki ürünün satış fiyatına denk geldiğini ve bu nedenle sattıkları ürünün yerine yenisini koyamadıklarını belirttiler.

Uzun senelerdir tekstil piyasasında esnaflık yapan Ahmet Pak, tekstil üzerinde dolar baskısının olduğunu söyledi.

Pak, "Şu anda tekstil üzerinde bir döviz baskısı var. Malum ithalata yönelik bir ihracatımız var. Bu da Boya ve ipliğe yöneliktir. Dolayısıyla bir durgunluğa sebep oluyor. Biz tekstilciler olarak maalesef ekonomik verilerden çok siyasi verileri takip eder hale geldik. Çünkü bugün bütün esnaf televizyonların karşısında oturmuş Andrew Craig Brunson hakkında çıkacak kararı bekliyor. Çıkacak sonuca göre esnaf üretime devam mı edecek yoksa durduracak mı? Buna göre bir tavır takınacak. Şu anda üretici doların yüksek olmasından dolayı satmış olduğu ürünün yerine yenisini koyamıyor. Bir daha üretmek istiyor ama bu sefer sattığı fiyata üretim yapamıyor. Şu anki siyasi aktörlerin, özellikle Sayın Cumhurbaşkanın bu yeni sistemde daha etkin bir rol almasını ve dövize gerekli önlemi almasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Seçimden sonra piyasalar olumsuz etkilendi"

Yaklaşık 6 yıldır tekstil işle uğraştığını ve bu sürede güzel işler yaptığını söyleyen Bayram Demirkol, seçim sürecinden sonra piyasadan olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Demirkol, "Şu anda Türkiye’de dolara endeksli bir piyasa oluşmuş durumda. Bir şekilde doların durdurulması gerekiyor. Eğer durdurulmazsa ciddi sıkıntıların oluşabileceğini görüyoruz. Alım gücümüz zayıfladı. Sattığımız ürünün yerine yenisini koyamıyoruz. Hükümet yetkililerinin bir an önce döviz kurlarına müdahale etmesi gerekiyor." dedi.

"En büyük sıkıntı doların sabit olmaması"

"Şu anda en büyük sıkıntı doların yükselmesi ve belli bir seviyede durmamasıdır" diyen Bayram Aydın, "Arap ülkelerinden gelen müşterilerin yüzde doksanı Aksaray ve Beyazıt’ta dolar alım satımı yaptığını için para kazanıyorlar. Doların yüksel olması sebebiyle dolar alım satımı yaparak para kazanıyorlar. Bu da bizim işimize yansıyor. Her şey dolara endeksli. Kumaş, iplik, işçi maaşlarında artış var ama satışta hep dipteyiz. Anadolu’dan müşterilerimiz gelirdi artık gelmiyorlar. Bayram öncelerinde hareketlilik olurdu şimdi piyasa bomboş, artık onlar da gelmiyor. Bunun en büyük sebebi doların sabit durmamasıdır." diye konuştu.

Tekstilcilerin en büyük problemlerinden birisinin ara eleman eksikliği olduğunu belirten esnaf Uğur Akkoyun, "Mülteciler olmasa tekstilde üretim durma noktasına gelirdi. Birileri mültecilerden rahatsız ama ara eleman açığını şu anda onlar kapatmış durumda. İkinci bir sıkıntı da dolarda sabit kur yok. Kur çok hızlı yükseliyor. Son bir senede Türk lirası dolar karşısında yüzde elli değer kaybetti. Herkes kara kara ne yapacağını düşünüyor." dedi.

"Batıya değil doğuya yönelik yatırım olmalı"

Toptan kumaş satıcısı olan Adem Fidan ise şunları kaydetti:

"Öncelikle ödeme sıkıntılarımız var. Dolar kuru sabit olmadığı için müşteriler ödemelerini geciktiriyor. Bu sorunun çözümü için dolara yönelik, batıya yönelik yatırım değil, doğuya yönelik atılımların yapılması lazım. Buradan hükümete çağrımız, Ortadoğu ile özellikle Çin ve Japonya’yla ilişkilerin geliştirilip ticaretin doğuya yönelik yapılması gerekiyor ki batı bundan bir ders alsın."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.