Savaşların en büyük mağdurları kadınlardır

Savaşların en büyük mağdurları kadınlardır

Şanlıurfa'da yapılan toplantıda çatışmaların yaşandığı bölgelerde meydana gelen kadın istismarlarının nedeni ve çözüm yolları masaya yatırıldı.

ŞANLIURFA - Helsinki ve Şanlıurfa Barosu çatışma bölgelerinde yaşanan kadına yönelik cinsel istismar ile ilgili bir toplantı düzenledi. Toplantıda yaşanan sorunların nedenleri ve çözüm yolları tartışıldı.

 

Toplantıya İngiltere Ankara Büyük Elçiliği Müsteşarı Peter Spoar, Şanlıurfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak, STK temsilcileri ve Suriye’den katılımcılar katıldı.

 

Çocukların özellikle de Suriyeli çocukların okul sorunlarının olduğu belirtilen toplantıda, çocukların çalıştırılmasına izin verilmezse bu sorunların ortadan kalkacağına dikkat çekildi.

 

Suriye yöneticilerinin kadına yönelik şiddeti önemsemediklerini dile getiren Suriyeli katılımcılar, "Kadınların miras ve boşanma sorunları var. Kadınlar bazı haklardan yoksun bırakılıyor. Savaşların ve çatışmaların en büyük mağdurları kadınlardır." ifadelerinde bulundu.

 

İngiltere’nin birçok projede Türkiye’ye destek verdiğini ve özellikle kadın, çocuk ve engellilere yönelik projeleri desteklediklerini ifade eden İngiltere Ankara Büyük Elçiliği Müsteşarı Peter Spoar,  “Bugün Londra'da yapılan çatışma bölgelerinde cinsel şiddetin önlenmesi, 100 ülkede yaklaşık 900 uzmanın, sivil toplum kuruluşları ve uluslar arası kuruluşun inanç liderlerinin bir araya gelmesiyle gerçekleşecek. Geçmişte ve günümüzde çatışmaların olduğu bir çok yerde kadınlar cinsel istismara maruz kalmıştır. Bunun önüne geçmek için artık harekete geçme zamanıdır.”  dedi.

 

Çatışma bölgelerinde yaşanan cinsel şiddetin önlenmesinin zor olduğunu belirten Bucak, savaşların ve çatışmaların en büyük sıkıntısını kadınların çektiğini, şiddetin her alanda hakim olduğu çatışma bölgesinde kadınların cinsel şiddete maruz kaldığını ifade etti.

 

Çatışmaların olmadığı alanlarda da kadınların cinsel şiddete maruz kaldığını dile getiren Bucak, “Özellikle Urfa’da Suriyeli sığınmacılar kızlarının özellikle ikinci veya üçüncü evlilik yapmalarına göz yumuyorlar. Bu maddi imkansızlıklardan kaynaklanan bir durumdur.  Bir kısmı ise fuhşa zorlanıyorlar. Bu sorunların ortadan kaldırılması için hem devlete hem sivil toplum kuruluşlarına hem de topluma büyük sorumluluklar düşüyor.”  ifadelerinde bulundu. (Sedat Kuşulay - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.