Şehirleri geliştiren ve kalkındıran özel sektördür
Teknoloji Odaklı Girişimciliğin Arttırılması ve Yaygınlaştırılması Eğitimi Sertifikası törenine katılan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, özel sektörün önemine dikkat çekti.
Fırat kalkınma ajansı ve Elazığ Tuhafiyeciler Esnaf Odasının düzenlediği Teknoloji Odaklı Girişimciliğin Arttırılması ve Yaygınlaştırılması Eğitimi Sertifikası dağıtım töreninde, eğitim gören 48 kişiye sertifikaları verildi.
Törende konuşan Elazığ Valisi Kaldırım, “Elazığ, hedefleri olan bir şehir. Sürekli gelişen, kalkınan, bölgesinde ekonomik değerlere daha fazla katkı sağlayabilecek potansiyele sahip bir yer. Aynı zamanda yatırımlarıyla, yatırımcılarıyla ve girişimcileriyle sadece Türkiye’de değil dünyada da ön plana çıkmak isteyen, bir cazibe merkezi olmak isteyen bir şehir. Şehirleri geliştiren kalkındıran özel sektördür. Dünyada ülkelerden ziyade şehirler yarış halinde. Şehirleri de ön plana çıkaran yatırımcılar, girişimciler ve özel sektörün şehre kattığı değerlerdir. Bu açıdan özel sektör, bizim için baş tacı ve çok kıymetli” dedi.
“İl dışından ve yurt dışından gelecek yatırımların şehrimiz için önemi büyük”
Eğitimin önemine vurgu yapan Vali Kaldırım “Gerek ilimizde bulunan yatırımcıların oluşturduğu istihdamın, gerekse de il dışından ve yurt dışından yapılacak yatırımların şehrimiz için önemi büyük. Eğitim özelinde değerlendirdiğimiz zaman, biz insan kaynağımızı özellikle girişimcimizi eğitim açısından kaliteli hale getirebilirsek, işte o zaman bu şehir, bahsettiğimiz değerler temelinde fevkalade başarılı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, katıldığı törende eğitim gören genç girişimcilerin hem üretime hem ihracata katkı sunacaklarını belirterek, “Sertifika almaya hak kazanan hem kursiyerlerimize hem esnaf kardeşlerimize başarılar diliyorum. Çok önemli bir eğitim programı olduğu aşikâr. Yeni iş kurmayla alakalı gençlerimiz çalışmalarda bulunacak. İşyeri açanlar işlerini ve iş yerlerini geliştirecek. Teknolojiyi kullanacak ve çok daha faydalı işlere imza atacaklar. Hem üretime hem ihracata katkı sağlayacaklardır.” ifadelerini kullandı.
“Eğitime önem veriyoruz”
Elazığ Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Metin Ulaş “Hizmet etmek nimettir düsturuyla sürekli hizmet etmeye gayret ettik. Rabbime hamdolsun bizler de hayırlı hizmetlere vesile oluyoruz. Oda başkanlığına geldiğimiz günden beri eğitime önem vermeye çalıştık. Şükürler olsun 5 yıllık süre içinde farklı alanlarda farklı eğitimlerimizi verdik. Oda olarak eğitime önem veriyoruz. Çünkü eğitimsiz kimselerin kendisine faydası olamayacağı gibi temsil ettiği topluma, var olduğu ortama ve çevresindeki insanlara da katkı sağlayamayacağı aşikârdır. Bu bağlamda eğitimin sadece Milli Eğitim bünyesinde var olan okullar tarafından verilmediğini, her alanda, her kurumda ve her sektörde eğitimlerin verilmesinin kaçınılmaz olduğunu kendimize şiar edinerek elhamdülillah eğitimlerimizi veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz” dedi.
“Bölge genelinde 20 bin kişiye eğitim verildi”
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop, “Gerek proje fikri olarak, gerekse de projenin uygulanması konusunda ajans olarak çok memnun olduğumuz bir proje oldu. Kendilerini tebrik ediyorum. Bizler ajans olarak son 10 yılda 9 adet teknik destek programı uyguladık. 4 ilimizde 271 projeye destek verdik. İlimizde de 70 proje desteklendi. Bu kapsamda bölge genelinde 20 bin kişiye eğitim verildi. Elazığ’da ise bu programda 5 bin 500 kişiye değişik alanlarda kurum ve sivil toplum örgütlerimizin ihtiyaç duyduğu ve kendi bünyelerinde karşılayamadığı eğitimleri verdik.” dedi.
“Dünyadaki ekonomik gelişmelere göre girişimcilik odak değiştirmiştir”
Türkiye Sanayi Odası Elazığ Başkanı Asilhan Arslan “Ülkemizde başta KOSGEP olmak üzere yatırımcılar, TEKNO Parklar, Üniversiteler, Kalkınma Ajansları, ilgili bakanlıklar ve kurumlar tarafından risk sermayesi üzerine oldukça fazla çalışma yapılmakta ve girişimcilik desteklenmektedir. Bu destekleri bizler de önemsiyor ve destekliyoruz. Ancak dünyadaki ekonomik gelişmeler dikkatle incelendiğinde, girişimciliğin odak değiştirdiğini görüyoruz. Girişimcilik birkaç yıl öncesinin e-Ticaret KOBİ odağından biraz da olsa ayrılarak teknoloji odağına kaydığını gözlemlemekteyiz. Her zaman dünyanın her yerinde bu tarz girişimlerin olduğu yadsınamaz bir gerçek.” dedi.
Arslan, “Girişimciliğin sadece İnstagram, sosyal medya uygulama ya da e-ticaretten ibaret olduğu gibi yanlış bir izlenim var. Ancak,Bilim ve Teknoloji odaklı girişimcilik, yukarıda bahsettiğim popüler ve öne çıkan finansal kar odaklı teknoloji girişimlerinin aksine, dünya problemlerine çözüm sunan girişimleri ifade ediyor” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.