Şeker hastalığına bağlı körlüğe dikkat!
Uzmanlar Şeker hastalığına bağlı körlüğü oluşabileceğine karşı uyarıda bulunarak, en sık görülen hastalığın diyabet retinopati olduğunu belirtti.
DİYARBAKIR - Diyabete bağlı göz hastalıkları içinde en sık görülen, "diyabetik retinopati" hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın, gözün arkasındaki ışığı algılayan retina tabakasında hasar oluşturmakta ve körlüğe neden olacağından şeker hastalarına uyarılar geldi.
Diyabetik retinopati" hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Mehmet Acar, "Diyabetik retinopatinin oluşma riski Tip 1 diyabette Tip 2 diyabete göre daha fazladır. Diyabetin süresi önemli bir etkendir, 30 yaşından önce diyabet tanısı konulduğunda diyabetik retinopati oluşma riski 10 yılda yüzde 50, 30 yılda yüzde 90'dır. Yoğun kan şekeri kontrolleri ile diyabetik retinopati oluşması geciktirilebilir" dedi.
'Hamilelik hastalık riskini artırır'
Op. Dr. Acar, Tip I veya Tip II diyabeti olan her hastanın, diyabetik retinopati gelişmesi açısından risk altında olduğunu diyabeti olan her hastanın, en azından altı ayda bir kez detaylı göz dibi muayenesi yaptırması gerektiğini belirterek, hamileliğin, diyabetik retinopati riskini artırıldığını dolayısıyla diyabetik hamilelerin, mümkün olan en erken zamanda göz dibi muayenesi yaptırmaları gerektiğini söyledi.
'Kan şekeri kontrol altında tutulmalıdır'
Diyabetli hastalar üzerinde yapılan çalışmaların, kan şekeri kontrolünün, retinopati gelişimini ve ilerlemesini yavaşlattığını gösterdiğini söyleyen Acar, "Kan şeker düzeyini normal sınırlar içerisinde tutmak, hem göz hem de diğer organ hastalıkları riskini azaltacaktır. Normal düzeylerdeki kan şekeri aynı zamanda lazer tedavisi ihtiyacını da azaltacaktır" uyarsında bulundu.
'Erken evrede tedavi önemlidir'
Hasarın çok ileri devrede olması durumunda doktora başvurulduğunda, lazerin etkisiz ola bileceğini sözlerine ekleyen Acar, "Göz içinde büyük miktarda kanama olduğunda, tek seçenek "vitrektomi" ameliyattır. Ancak hastalığın çok ileri evrelerinde başvuran hastalarda, yapılan tüm müdahalelere rağmen görmeyi düzeltmek ve korumak her zaman mümkün olamamaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi tedaviye erken başlanması önemlidir. Kan şekeri düzeyi yüksek seyrederse ve gerekli tedaviler yapılmazsa, diyabetik retinopati ilerler" ifadelerine yer verdi. (Sedat Kuşulay-iLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.