Sen bana haramsın cümlesi talak sayılır mı?
Bir kimse eşine “sen bana haramsın” derse ve bununla boşanmayı kastederse, eşi kendisinden boş olmuş olur.
Bir kimse eşine “sen bana haramsın” derse ve bununla boşanmayı kastederse, eşi kendisinden boş olmuş olur. Bu cümleyle zıharı kastetmişse, niyet ettiği şey gerçekleşir. Zıhar; Kocanın, karısını annesine veya dinen nikâhı düşmeyecek yakınlarına benzetmesi anlamına gelir. Zıhar yapan kişi, Kur’an’ı Kerim’de geçtiği şekliyle kefaretleri yerine getirmeden eşine yaklaşamaz.
Genel olarak erkekler bu şekildeki cümleleri sarf ettiklerinde ya boşanmayı ya da eşlerine artık yaklaşmamayı kastederler. Şafii mezhebine göre boşanma kastedildiğinde, bir tek talak vaki olur. Hanefi mezhebine göre ise; bu şekilde kullanılan cümlelerle üç talak kastedilmemişse bâin talak meydana gelir. Bâin talak, tarafların tekrar bir araya gelebilmesi için kadının başka biriyle evlenme şartı olmaksızın yeni bir nikâh akdiyle kocasına dönmesidir. Üç talak kastedildiğinde ise her üç boşanma da meydana gelir (Nevevî, Şerhu Müslim [El Minhâc] IV, 73-74).
Koca bu tür lafızları kullandığında kastı, eşini korkutmak veya onun bizzat kendisini haram kılıp kendisine artık yaklaşmamaksa, bu durumda yemin kefareti vermesi gerekir. Olur da bunlardan hiç birini kastetmezse Hanefi mezhebi ve Şafii’lerin râcih görüşüne göre yine yemin kefareti vermesi gerekir. (a.g.e)
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.