Şifa kaynağı bal arıcıları memnun etti
Batman'ın Gercüş ilçesindeki arıcılar şifa kaynağı olan balın hasadından memnun olduklarını ifade ederek, balın her çeşidinin enfeksiyona karşı şifa kaynağı olduğunu söylediler.
Bağ, üzüm ve çiçek çeşitleri ile meşhur olan Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesinde şifa kaynağı bal üreticileri, balın her çeşidinin mikroplara karşı bir anti mikrobik özelliğe sahip olduğunu ifade ettiler.
Balın şifa kaynağı olduğuyla ilgili olarak Kur'an-ı Kerim’de Nahl Süresi 68-69'uncü ayetlerde "Rabbin bal arılarına vahyetti ki: 'dağlardan, ağaçlardan ve (insanların) yapmakta oldukları çardaklardan evler edin! Sonra meyvelerin her çeşidinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarına gir! Onların karınlarından, muhtelif renklerde bir içecek (bal) çıkar ki onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz bunda düşünen bir topluluk için bir ayet (ibret) vardır." şeklinde buyrulmuştur.
Gercüş bölgede yetişen bitkilerin tür olarak tümünün yetiştiği yerlerde 20 yıldan fazladır arıcılık işiyle uğraşan Hüseyin Barlak, her derde deva olan şifa kaynağı balın üretimiyle ilgili İLKHA muhabirine konuştu.
Son yılların en bereketli ve güzel balını bu sene elde ettiklerini vurgulayan Barlak, balın faydalarının saymakla bitiremeyeceklerini ifade etti.
Arıların genel bakımlarına mart ayında başlanıldığını belirten Barlak, "Mart-nisan aylarında arıların genel bakımı yapılıp, aç arılar beslenip floranın (bölgede yetişen bitkilerin tür olarak tümü) olduğu yerde güzel bir şekilde konaklanıp arılar orada bekletilir. Arıların oğul çıkma zamanı olan 25 ila 30 Nisan arasındaki zamanda arılar kontrol altına alınır. Arılar oğul çıkardığı zaman arıların oğulları başka kovanlara alınıp gerekirse beslenilir gerekmiyorsa beslenmez." dedi.
"Arının güzel bal yapması için arının güçlendirilmesi lazım"
Güzel bal elde edilmesi için arıların güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Barlak, "Arılar çiçekler ile floranın güzel ve çok olduğu yerlere götürülüp orada konaklanır. Arının güzel bal yapması için arının güçlendirilmesi lazım. Arı güçlendirilmezse güçlü arı yeri daralırsa oğula kaçar, oğula kaçtığı zaman oğul verir ve oğul verdiği zaman istediğimiz şekilde bal alamayız. Arının güzel bal verebilmesi için yeri geniş tutulur, gerektiğinde petek verilir ve gerektiğinde kat verilip arının yeri geniş tutulur." ifadelerini kullandı.
Bal üretiminin geçen senelere göre verimin çok iyi olduğunu dile getiren Barlak, şunları söyledi: "Bal hasadını yaptık ve bu sene gayet güzel bir şekilde bal aldık. Bu yılın balı güzel bir baldı. Bu sene genelde arıcılar erken ballarını aldılar. Biz ise 22 Ekim'de ancak alabildik. Eylül-ekim ayları arasında bal hasadı yapılır."
"Gercüş balının güzel ve kaliteli oluşunun sebebi flora çeşidinin zengin oluşudur"
Yetkililerin Gercüş balını markalaştırmasını isteyen Barlak, "Kaç yıldan beridir Gercüş balının markalaşma peşimdedir. Bu konuda isteklerde bulunuyor, ilgili şahıslara söylüyoruz fakat bir türlü marka yapamadık. İnşallah ileriki zamanda yetkililer yardımcı olup Gercüş balı marka yapılır. Gercüş balı gayet güzel bir baldır. Diyebilirim ki bölgede en kaliteli ve güzel balı Gercüş ve Gercüş'e bağlı yerlerindir. Gercüş balının güzel ve kaliteli oluşunun sebebi flora çeşidinin zengin oluşudur. Özellikle kekik balı olduğu için kalite katıyor. Kekikten dolayı balın kokusu ve tadı güzelleştiriliyor. Sadece kekik tek değil çok çiçek çeşidi olmasından dolayı da bal çok güzeldir." diye konuştu. (M. Sait Çelik – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.