Sigara toplumuzun kanayan yarası
Malatya’da "TÜBA-Gıda Güvenliği Sempozyumu, Organik Ürünler ve Sağlık" konulu bilimsel toplantı,İnönü Üniversitesi’nde yapıldı.
TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu ve Kanser Çalışma Grubu’nun 12-14 Ekim tarihleri arasında ortaklaşa düzenlediği "Gıda Güvenliği Sempozyumu, Organik Ürünler ve Sağlık" konulu bilimsel toplantı, Malatya İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Programa, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Dekanlar ve TÜBA üyesi akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bingöl Şube Sekreteri ve Bingöl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, "Sigaranın Beslenmeye Olumsuz Etkileri ve En Etkin Sigara Bıraktırtma Yöntemi" isimli bir sunum yaptı.
"Malumunuz sigara toplumuzun kanayan yarası"
Sigaranın beslenmede ne denli olumsuzluklara neden olduğu iyi bilindiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yurt, "Yapılan çalışmalar bunu teyit ediyor. Malumunuz sigara toplumuzun kanayan yarası. Yaklaşık 100'den fazla kişinin sigara bırakmasına vesile olmayı Rabbim nasip etti. Ben sigarayı herhangi bir ilaç vs. yöntemleri ile değil, kendi özel ikna sunum ve yöntemimle, irade yoluyla beyinde sigarayı bitirip bıraktırtmanın daha etkili ve kalıcı olduğunu müşahede ettim. O yüzden sigara bıraktırmada azaltarak değil de aniden birden sigara bıraktırma çok çok daha etkili. Sigara bırakmanın beyinde bittiği ve irade ile sigaranın bırakılması gerektiği hususunda çok sayıda uzman görüşü ve yaşanılan olaylar var. Ben sigarayı içen kişiden iki şey istiyorum. Birincisi gerçekten bırakmak isteyip istemediği sualime cevap, yani sigara bırakmayı gerçekten istediğinin gösteren kararlılık, ikincisi canı sigara çektiğinde 24 saat açık olacak cep telefonumu aramasını. Ben yüz yüze ve ya telefonda ikna edemezsem istediği sigarayı ben kendim ona getireceğimi söylüyorum." dedi.
Türkiye'de dünyada 15 yaşından sonra her üç kişiden biri maalesef sigara kullandığını ifade eden Yurt, "Sigara başlama yaşı özelikle okullarda 12 yaş hata 10 yaşın altına düşmüş durumda bu çok acı bir tablo. Ülkemizde 2008 yılından itibaren kapalı alanlarda sigara yasağı son zamanlarda eğitim ve sağlık kampüslerinde sigaranın yasak olması çok iyi bir gelişme. Hatta Avrupa ülkeleri sigara yasağındaki başarımızı rol ve model almaktalar. Fakat son zamanlarda sigara yasağında gevşemeler var. Maalesef kapalı alan belki iyi kontrol edilemiyor." ifadelerini kullandı.
Sigara bağımlılığının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de kanayan bir yarası olduğunu ifade eden Yurt, Türkiye'de günlük 150 kişinin sigaradan kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybettiğini ifade etti.
Sigaranın Türkiye'ye çok büyük maliyetlerinin de olduğunu söyleyen Yurt, "Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir bağımlılık. Türkiye'de sigaraya her gün 90-100 milyon TL arası para harcanmaktadır. Bu da yıllık toplam 30 milyar TL'ye denk geliyor. Bu rakamla tam teşekküllü, kampüslü 3 bin okul yaptırılabiliyor. Günde içilen bir paket sigaraya yıllık toplam 3 bin-3 bin 500 TL harcanıyor. 20 yıl sigara kullanan, 60-70 bin TL sigaraya para harcıyor. Yani bir kişi sigara içerek, akciğer kanserine yakalanmak için yaklaşık 70 bin TL harcıyor. Bu hem bizi hem ailemizi hem de ülkemize zarar veren çok acı bir tablo." diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.