Sigarayı bırakanlara bal hediye ediyoruz
Yeşilay Cemiyeti Bingöl Şubesi Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, başlattıkları kampanya çerçevesinde sigarayı bırakanlara bal hediye ettiklerini söyledi.
Bingöl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde görevli ve Yeşilay Cemiyeti Bingöl Şubesi Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.
Sigaranın sağlığa birçok yönden zararı olduğunu belirten Yurt, başlattıkları bir kampanya doğrultusunda sigarayı bırakanlara bal hediye ettiklerini söyledi.
Yurt, "Iğdır'da yaklaşık 6 yıl Yeşilay temsilciliği yaptım. Orada 100'ün üzerinde kişiye sigarayı bıraktırmıştık. Kendime has sigara bırakma yöntemlerim var. Bunda kesinlikle herhangi bir ilaç ve sair yok. Mühim olan iradeyle sigarayı bırakmadır. Sigarayı bırakmak isteyenlerin kararlılık göstermesi gerekiyor. Sonuçta bizim elimizde sihirli değnek yok. Sigara bırakmak isteyen kararlılığını gösterdikten sonra sabretmelidir. Sabrın kendisi acıdır ama meyvesi tatlıdır." dedi.
"Sigara azaltılarak bırakılmıyor"
Sigaranın azaltılarak değil bir defada bırakılması gerektiğini vurgulayan Yurt, sözlerine şöyle devam etti: "Sigara azaltılarak bırakılmıyor, aniden bırakılmalıdır. Yapılan araştırmalara göre, sigarayı azaltarak bırakmada başarı oranı yüzde 6 iken, birden bırakmadaki başarı oranı yüzde 90'lara yakındır. O yüzden sigara birden bırakılmalıdır. Kişi karar vermeli, 'Ben bu vakitten sonra sigarayı bırakıyorum.' demeli. Biz de elinden sigarayı alıyoruz. Ondan sonra yaptığımız ilk iş akrabasına, eş dostuna haber vermek. 'Bu arkadaş sigarayı bıraktı. Bundan sonra biz yardımcı olacağız. Lütfen siz de yardımcı olun.' diyoruz. Bu şekilde ailesinden söz aldıktan sonra teşvik ve caydırıcılık olun diye Yeşilay rozetlerimizi ve çeşitli hediyeler veriyoruz."
"Sigarayı bırakanlara Bingöl balı hediye ediyoruz"
Teşvik olması açısından sigarayı bırakanlara Bingöl balı hediye ettikleri bilgisini veren Yurt, "Bingöl balının tanıtımı açısından bir firmayla görüştük ve bizi kırmadılar. Biz kendisine bal veriyoruz. Tabi bu caydırıcılıktır yoksa bir bala vereceğimiz para bir paket sigara fiyatıdır. 'Sigarayı bırakana para veriyor musunuz?' diye soruyorlar. Biz de 'Para veriyoruz. Aylık ne kadar sigaraya veriyorsanız onun parası cebinizde kalıyor.' diyoruz. Daha sonra Bingöl balını veriyoruz ve birebir irtibata geçiyoruz. Kişinin ondan sonra 'Hiç sigara yakmayacağım.' demesi lazım. Cep telefonumuzu veriyoruz, birebir ilgileniyoruz. 'Canın sigara istediğinde mutlaka bizi ara. Telefonumuz 24 saat açık. Eğer biz sizi caydıramıyorsak içebilirsiniz.' diyoruz. Sigara bırakmakla bir hayat kurtarılıyor. En güzeli ise sigarayı bırakan kişinin kendi hayatı olmasıdır." şeklinde konuştu.
Yurt, sigaranın sağlığa zararlı olup, kul hakkını ihlal ettiğini belirterek, "Âlimler haram fetvası vermiş bulunmakta. Bunu 3 kaynağa bağlıyorlar. Birincisi sağlığa zararlıdır. Sonuçta vücut bizim değil emanettir. İkincisi çevreye ve insanlara zarar veriyoruz, kul hakkıdır. Üçüncüsü ise para israfıdır. Sigara içen birisinin nereden baksanız aylık cebinden 300 ile 400 TL çıkıyor. Bununla bütün beyaz eşya taksiti ödenebilir. Bazen 'Ben hürüm, her şey yapabilirim.' söyleniyor. Hürriyette ne nefsine ne de başkasına zarar dokunulmaması var. Sigaranın hem kendine hem de çevreye zararı var. Dolayısıyla sigara içmek bir hürriyet değil." ifadelerini kullandı.
Vatandaşları, başlattıkları kampanyaya katılmaya davet eden Yurt, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle bütün Bingöllü vatandaşlarımızı yaptığımız sigara bıraktırma kampanyasına davet ediyoruz. Lütfen sigarayı bırakmak isteyenler bir şekilde şubemizle veya şahsımızla irtibat kursun. Biz onlara gerekli desteği sağlayacağız inşallah." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.