Siirt fıstığının rekoltesi artıyor

Siirt fıstığının rekoltesi artıyor

Siirt fıstığının önümüzdeki sezonda rekoltesinin artacağını söyleyen fıstık üreticileri, özelikle Eruh ilçesinde kullanılmayan arazilere devletin el atması durumunda, fıstık üretiminin daha da artacağını belirttiler.

Siirt’teki fıstık üreticileri, önümüzdeki sezon fıstık üretiminin 20 tonu bulacağını belirterek, Eruh ilçesinde kullanılmayan arazilere devletin el atması halinde ise istihdam alanın genişleyeceğini söylediler. 

Siirt’te yağan kar yağışlarından dolayı Siirt fıstığının üzerinde etikleri ve fıstığın üretimin önümüzdeki sezonda nasıl alacağı üzerinde konuştuğumuz Siirt’te fıstık üretimi ve satıcılığı yapan Fevzi Yıldız, Siirt fıstığının önümüzdeki sezon rekoltesini 20 ton beklediklerini belirtti.

Yağışların, özelikle fıstık üzerinde pek olumsuz etkisinin olmayacağını söyleyen Yıldız, “Fakat bundan bir kaç gün önce havalar yağışlı olsaydı fıstık üzerinde özelikle çok olumsuz etki oluştururdu. Şu an kar yağışları fıstık için olumlu da olmuştur diyebiliriz. Ancak diğer meyve ağaçları olumsuz etkilenmiştir. Şu an fıstık için riskli bir dönemdir. Mart ayı fıstık ağaçlarını çiçek açma zamanıdır. Önümüzdeki günlerde oluşacak yağış ve sert soğuklar Fıstık ağaçlarına zarar verebilir.” dedi.

Bu sezon Siirt fıstığının rekoltesi 20 ton olacak

Gecen sene ürün azlığından ve rekoltenin düşük olmasından dolayı bu yıl fiyatların yükseldiğini belirten Yıldız, “Ancak önümüzdeki sezonda ekilen fıstıklarla beraber, Siirt fıstığın rekoltesini 20 tona çıkarmayı düşünüyoruz. Bu ki yıl fıstık fiyatlarının düşme ihtimali zayıf. Şu an Siirt’tin yerli ana çatlak fıstığının kilosu 35 TL’dir.” İfadelerini kullandı.

Siirt’te fıstık üretimi bakımında en idealı ilçenin Eruh olduğunu belirten Yıldız, “Eruh iklimi ve verimli arazilerinden dolayı fıstık üretimi için çok elverişlidir. En kaliteli fıstık Eruh ve köylerinde yetişmektedir. Diğer ilçelerimiz de fıstık üreticiliğine katkı sağlayor, fakat özelikle Eruh ve çevresin toprağı fıstığa çok elverişlidir. Devletin buraları daha iyi değerlendirmesi gerekir.” dedi.

Devlet Eruh arazilerini daha iyi değerlendirmelidir

Eruh’un dağlık arazilerinde aşılanmamış ağaçların olduğunu söyleyen Yıldız, “Özellikle dağlarda yabani dediğimiz fıstık ağaçları bulunmaktadır. Yabani menengiç ve bent dediğimiz ağaçlarımız vardır. Bunlar aşılanırsa fıstığa çevrilmesi çok kolay olur ve daha da kaliteli fıstık elde edilir. Eruh’ta bulunan birçok arazinin hazineye ait olduğundan dolayı fıstık üreticileri buralarda üretim yapamıyor. Devlet bu hazine arazilerini köylülere satarsa veya devlet eliyle bu araziler kullanılırsa iyi bir gelir getirir. Türkiye’nin bütçesine de bir katkı sağlar. Dağlık arazilere el atılması durumunda, bu arazilerin temizlenmesinde ve fıstığın gübrelemesinde çalışan Siirt halkı içinde önemli bir istihdam kapısı olur.” şeklinde konuştu.

Yıldız, son olarak, üretilen Siirt fıstığını firmalar aracılığıyla özellikle İstanbul, Antalya ve İzmir pazarına sunduklarını söyledi.İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.