Siirt Mermerine DİKA'dan Destek

Siirt Mermerine DİKA'dan Destek

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Siirt'te faaliyet gösteren bir mermer şirketine destek verdi.

SİİRT - Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), KOBİ'lere yönelik olan Sektörel Gelişme Mali Destek Programı kapsamında Siirt'te faaliyet gösteren Akkoyunlar Karo Mermer Şirketi'nin "Mermer İşleme Kapasitesinin Arttırılması ve Üretimde Çevrenin Korunması" adlı projelerini destekledi.

DİKA'nın yaptığı açıklamada, Siirt'te bulunan mermer madenlerinin avantaj olduğu belirtilerek, "Siirt'te mevcut 8 adet mermer işletmesinden sadece ikisinin büyük çaplı mermer işleme kapasitesi bulunmaktadır. İşletmelerin genelde atölye tarzında kalarak faaliyet gösteriyor olmaları, Siirt'in var olan madenlerini iyi değerlendirememeleri sonucunu doğurmaktadır" denildi.

Akkoyunlar Mermer Projesinin genel amacının Siirt'teki mermer sektörünün üretim kapasitesini arttırarak bölgesel rekabet gücünü ve istihdamı arttırmak olduğu ifade edilen açıklamada, "İlde üretim kapasitesi yüksek mermer işleme tesislerinin bulunması, Siirt'in bu alandaki bölgesel rekabetine ve istihdamına büyük oranda katkı sağlayacaktır. Projenin özel amacı, Akkoyunlar Mermer işletmesinin mermer üretim kapasitesini yüzde 200 arttırarak bölge içi ve bölge dışı rekabet düzeyini yükseltmektir" ifadeleri kullanıldı.

Projenin toplam uygun maliyetinin 620 bin TL olduğunu ve Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yüzde 50 oranında yaklaşık olarak 310 bin TL destek aldığı belirtilerek, "Mevcut üretim tesisi genişletilerek 500 m2 den 748 m2 ye çıkarıldı. Proje ile birlikte alınan makineler sayesinde işletmenin yıllık üretim miktarı yaklaşık 25.000 m2 iken yaklaşık 50.000 m2 olmuştur. Böylece yüksek hacimli taleplere cevap verme imkânı doğmuş, sadece il içindeki talepleri değil, il dışındaki talepleri de karşılama noktasında yeterli kapasiteye ulaşarak, rekabet edebilirliği sağlanmıştır" diye kaydedildi.

Açıklamanın devamında kurulan çevreci su arıtma sistemi ile doğaya bırakılan kireçli su aylık 150 tondan yaklaşık 20-30 tona indirileceği vurgulanarak, "İşletmenin su ve nakliye gideri yıllık yaklaşık 18 bin TL azaldı. Kurulan arıtma sistemi ile geri dönüştürülen su daha iyi arıtıldığı için ürün kalitesi yükseldi. Arıtma sistemi ile daha önce kireçli suyun havuzlardan boşaltılmasında kaybedilen zaman kazanılarak işletmenin daha fazla üretim yapması sağlandı. Çevreci teknolojiye geçilmesiyle, ürün kalitesi ile verimliliği artarak üretim maliyetlerini yüzde 5 düşürmüş; zaman, yakıt ve işgücünden tasarruf edilmiş oldu" denildi. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.