Siirt'te kurulan Fıstıkçılık Birimi, yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirme yaptı
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Fıstıkçılık Birimi, fıstık üreticilerinin fıstık bahçelerinde yapılması gerekenler ile ilgili bilgilendirme yaptı.
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Fıstıkçılık Birimi, Siirt'te yetişen fıstığı gübrelemenin önemi ve uygulama yöntemine dikkat çeken açıklamada bulundu.
Fıstıkçılık Birimi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Siirt fıstığında gübrelemenin önemi
Gübreleme, günümüzde modern meyvecilikte verim ve kaliteyi arttırmak için uygulanan en önemli tekniklerden biridir. Her yıl hasat edilen ürünle birlikte, yağmur ve sulama suları ve erozyonla topraktan uzaklaşan bitki besin maddelerinin yeniden toprağa verilmesi gerekmektedir. Düzenli bir gübreleme programı uygulamak ve verimi arttırmak için en iyi yol, toprak ve yaprak analizi yaptırmaktır. Toprak analizlerinde, bitkinin topraktan kaldırıldığı ve toprakta kalan besin maddeleri dikkate alınır. Bitki analizleri ise bitkilerin beslenme durumlarının tespiti için gereklidir.
Bitkiler, besin maddelerini kökleri vasıtasıyla alırlar. Ancak, toprak analiz sonucunda bitki besin maddeleri kökler aracılığıyla alınamazsa gübreleme programına destek olarak yapraktan gübreleme önerilir. Toprak örnekleri; ağaç yapraklarını döktükten sonra alınırken, yaprak örnekleri ise en uygun zaman Siirt'te yetişen fıstıkta ben düşme dönemidir. Siirt'te yetişen fıstığın yetişen bölgelerin toprak yapısına bakıldığında, genel olarak topraklar kireçli ve alkali karakterde, potasyum kısmen yeterli olmaktadır.
Neden toprak analizi yaptırmalıyız?
Üretim yapılacak toprakta bitkinin büyümesini ve gelişmesini sağlayacak makro ve mikro besin maddelerinin miktarları ile bünye, PH, kireç, tuzluluk ve organik madde durumu gibi besleme programını doğrudan etkileyen unsurlar tespit edilir. Hangi gübreden ne kadar, ne zaman ve nasıl verileceğini toprak analiz sonucu belirler. Toprak analizi sonucuna göre en uygun gübre tavsiyesi yapılabilmektedir.
Analiz yapılmadan gübre kullanılırsa, ürün azalabilir
İhtiyaçtan daha az gübre kullanılabilir. Bu durumda bitki iyi beslenemez, elde edilecek ürünün ekonomik değeri düşük olur. Gereğinden fazla gübre kullanılabilir. Girdi maliyeti arttığı gibi, fazla gübre toprağa ve ürüne olumsuz yönde etki yapabilir. Yanlış cins gübre kullanılabilir. Bunun sonucunda ürün azalabilir veya kuruyabilir. Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Gübreden beklenilen yarar sağlanmaz. Emek ve verim kaybı yaşanabilir
Gübrelerin verilme şekli ve zamanı
Gübreleme, zamanında, uygun gübre çeşidi ve dozunda verildiği takdirde verimde ve kalitede önemli artışlar sağlanmaktadır. Fıstık ağacını besleyen kılcal kökler, ağaç taç iz düşümüne yakın yerde olduğu için gübrelerin de mutlaka buraya verilmesi gerekmektedir.
Azotlu gübreler; ağaç gövdesinin yaklaşık 1 metre çapındaki kısmının dışında kalan taç iz düşüm alanına Şubat sonu Mart ayının başlarında toprak yüzeyine verilerek hemen toprağa karıştırılmalıdır. Yağışın az olduğu dönemlerde gübreler daha önce de verilebilir.
Budama
Siirt'te yetişen fıstıkta, henüz budama yapmayan üreticilerimiz sert kışlar geçtikten sonra Şubat ayı ortalarından ağaca su yürüyene kadarki dönemde de yapabilmektedirler. Ayrıca, budama yaptıktan sonra Karagöz kurdu zararlısına karşı mücadele için zararlının çoğalma özelliğinden faydalanarak, budama döneminde her 10 ağaçtan birisine tuzak dallar bırakılır ve diğer budama atıkları bahçeden uzaklaştırılır. Nisan ayına doğru bu tuzaklar kontrol edilir ve talaş çıkışı başladıktan sonra tuzak dallar bahçeden uzaklaştırılarak yakılır. Şubat ayı içerisinde ayrıca göz kurdu, kabuklu bit ve koşnillere karşı kış ilaçlaması yapılabilir.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.