Soğuk havalarda kış çayları kalkan görevi görüyor
Mevsimsel hastalıklardan korunmak için vatandaşların hastalanmadan önce aktarlara gidilmesini belirten Van'daki baharatçılar, kış mevsiminde günde 2-3 bardak kış çayı içilmesi tavsiyesinde bulundular.
Hastalıklara önlem almak isteyen vatandaşlar aktarların yolunu tutuyor. Global hastalıklara yakalanmamak için aktarlar tarafından yaklaşık 25 çeşit şifalı bitki karıştırılarak hazırlanan kış çayının tüketilmesini öneren aktarlar, şifalı bitkilerin hasta olunmadan önce tüketilmesi gerektiğini belirtiler.
Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Vanlı aktarlar, içerisinde ıhlamur, zencefil, adaçayı, ekinezya, havlıcan ve meyan kökü gibi bitkisel ürünleri barındıran kış çayının gribal hastalıklara karşı kalkan görevi gördüğünü belirterek, kışın günde 2-3 bardak içilmesini önerdiler.
Hazırladıkları kış çayının gribal enfeksiyonlara, öksürük, boğaz ağrılarına iyi geldiğini belirten Ebubekir Kaya isimli aktar, dolar kurunun yükselmesi nedeniyle şifalı bitki fiyatının da arttığını söyledi.
Kaya, "Kış sezonunda satışlarımız sabit olmaktadır. İnsanlar kışın genellikle hasta olduğu için bitkilere yöneliyor. Kış mevsiminde hastalıklar artıkça ve son zamanlarda bitkiler konusunda da bir bilinçlenme olduğunu için bir rağbet vardır. Bu rağbetten dolayı çok şükür işlerimiz iyidir. Kış çayı için bizim hazırlamış olduğumuz özel terkipler vardır. İçinde 20’ye yakın bitkinin olduğu karışımlarımız var onları öneriyoruz. Onların haricinde zaten tek tek kullanılacak olursalar; zencefil, tarçın, kök olarak kullanılan türden havlıcan, hatmi çiçeği, ıhlamur, ada çayı bunların hepsi kış aylarında soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, öksürük, boğaz ağrıları için kullanılan bitkilerdir. Yaprak ıhlamuru 70 liradan satıyoruz. Yurtdışından gelen ürünler var, özellikle Hindistan’dan gelen ürünler var. Dolar kurunun artışı nedeniyle fiyatlarında otomatikman bir etki oluyor." dedi.
"Şifalı bitkilerin hasta olunmadan önce tüketilmesi lazım"
Kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için şifalı bitkilerin kullanılması gerektiğinin altını çizen Kaya, "Toplumumuzda bitkiyi içeyim, hemen düzeleyim şeklinde yanlış bir düşünce vardır. Şifalı bitkilerin hasta olunmadan önce tüketilmesi lazımdır. Vücudun direncini artırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek adına. Yoksa hastalandıktan sonra o virüsü atabilmek için bitkinin çok da bir etkisi olmaz. Bitkiler hasta olunmadan önce kullanılması gerekir ki mevsimsel hastalıklara karşı vücut direnç kazansın. Hasta olduktan sonra ise doktora gidilmesi gerekiyor." diye konuştu.
TV programlarından satılan bitkilerin işlerine hem olumlu hem de olumsuz etkisi olduğunu vurgulayan Kaya, "TV’lerde satılan bitkiler işlerimize hem olumlu, hem de olumsuz yönde etkileri olmaktadır. Tanıtım anlamında olumlu etkileri oluyor. Olumsuz yönde etkisi ise insanlar oradan altıkları ürünlerden memnun kalmadıkları zaman bizlere karşı bir tepkisi olmaktadır. TV programlarında da kaliteli ürün alınabilirlerse sakıncası yok diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
"Geçen yıl aldığımız ürünü şu an satış fiyatıyla alabiliyoruz"
Çeşni baharat satış sorumlusu Adem Yönten isimli aktar ise geçen yıl aldıkları bir ürünü, bu yıl sattıkları fiyatla aldıklarını belirterek, "Bu yıl geçen yıla oranla işlerimizde bir düşüş yaşanmaktadır. Malumunuz şehrimizden göç oranı arttı bu nedenle iş konusunda bir sıkıntı yaşıyoruz. Geçen yıl aldığımız bir ürünü şu an satış fiyatıyla alabiliyoruz. Bunun bir diğer nedeni ise doların yükselmesidir." ifadelerini kullandı.
"Gribal hastalıklar için özellikle kış çayını öneriyoruz"
Mevsimsel hastalıklar için günde 2-3 bardak kış çayı içilmesini tavsiye eden Yönten, "Kış çayının içerisinde 23 bitki türü vardır. Bu bitkiler vücut iltihabını önlemede çok etkili olduğu için genellikle en çok kış çayını öneriyoruz. Şifalı bitkilerin fiyatı geçen yıla oranla artıştadır. Ihlamurun kilogram fiyatı geçen yıl 80 lirayken, bu yıl 100 lira oldu. Kış çayı ile tavsiyelerimiz ise günlük 2-3 bardak içilmesidir. Çünkü kış çayı bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut iltihabını atar." (Yılmaz Sönmez, Sedat Karatay- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.