Soğuk havalarda yüz felcine dikkat!

Soğuk havalarda yüz felcine dikkat!

Uzmanlar, yüz felcine uğramamak için boyun ve yüzün soğuk havalarda korunması gerektiğini belirttiler.

Soğuk havalarda etkini gösteren yüz felci hakkında uyarılarda bulunan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ertuğrul Uzar, yüz felci geçirmemek için boyun ve yüzün soğuk havalarda korunması gerektiğini belirtti.

Yüz felcinin özellikle diyabet hastalığı olan kişiler ile soğuk havalarda dışarda kalanlarda görüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Uzar, hastalığın yüz sinir sisteminin etkilenmesine bağlı olduğunu söyledi.

Yüz felcinin çeşitli nedenlere bağlı olduğunu belirten Uzar, “En sık görülen yüz felci Omurilik bel felci dediğimiz durumdur. Bununda genelde yüz sinirinin anatomik olarak kulak arkasında seyri sırasında bir kanaldan geçmektedir. Bu kanal içinde iltihaplanmadan dolayı yüz felci oluşmaktadır. Bu neden yüzde 80 dolayında görülmektedir. Bu durum genelde rüzgâr ve aşırı soğukta kalma ve cereyanda kalmadan kaynaklanıyor. İnsanı psikolojik olarak etkilenmesine rağmen bu hastalık yüzde 90 ihtimalle iyileşmektedir. Bazen ilaçsız olarakta iyileşmektedir, hafif olanlar özellikle. Orta ve şiddetli olanlara ilaç tedavisi verilmektedir.” dedi.

Hastalığın tedavi sürecinden bahseden Uzar, “Tedavi süresi 15 gün ile 3-6 ay gibi hastanın yüz sinirinin etkilenmesine göre uzamaktadır. Özellikle tedavi verdikten sonra iki hafta içinde hastanın yüzünde yeni bir kıpırdama, iyileşme emaresi olmayan durumlarda hastalığı kulak burun boğazın cerrahi yönden değerlendirilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Diyabeti ve şeker hastası olanlarda yüz felci daha sık görülmektedir.” diyen Uzar, “Ayrıca ailesinde yüz felci olanların yüz felci geçirmesi daha yüksektir. Daha önce yüz felci geçiren kişilerde tekrar etmesi olasılığı biraz daha fazladır. Bulgu olarak, hasta ilk olarak yüz felcinin olduğu kulak arkasında boyunda bir ağrıyla başlayabilmektedir. Duymada bir anormallikler olabilir, sese karşı aşırı hassasiyet olabilmekte, tat almada bozukluklar olmaktadır. Tükürük salgısında azalma olmaktadır. Takiben yüz kaslarında mimik kaslarında anormalikler olur. Yani yüz felci olan kişiler yüzünü bir tarafa çekemez, göz kapanmaz, kaşını kaldıramaz gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.

Son olarak yüz felcinden korunması için tavsiyelerde bulunan Uzar şöyle devam etti: “Yüz felcinden korunmak için, özellikle risk grubunda olanlar diyabet ve daha önce yüz felci olanların yüzünü koruması lazım. Terliyken dışarı çıkılmaması lazım. Bere ve kaşkol takarak yüzünü kulağını korumasını tavsiye ederiz. Tüm hastalarda olduğu gibi düzenli beslenme stresten uzak kalma önemlidir. Çünkü yüz felci en çok, bağışıklık sistemimizin düştüğü zamanlarda ortaya çıkar.” (M. Hüseyin Temel- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.