Sömestr 3'e çıktı, ilk yıl 100 saat ders yok

Sömestr 3'e çıktı, ilk yıl 100 saat ders yok

MEB, 3 sömestr uygulamasına geçiyor. Gelecek yıldan itibaren öğrenciler 3 ayda bir tatil yapacak. Yeni sisteme göre, okula erken başlayacak 1. sınıflara 100 saat az ders verilecek. İlk yıl 720’den 623’e düşürülecek ders saati, kademeli olarak 8. sınıfta 8

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, 17 Eylül'de başlayacak 2012-2013 eğitim yılının ders programını açıkladı. Yeni sistemde 1.sınıf öğrencilerinin eğitim saati 100 saat azalacak. Standart 720 saat olan ders saatleri, birinci sınıfta 623 saate düşürülecek, kademeli olarak 7 ve 8. sınıflarda 888 saate çıkarılacak. Böylece 8. sınıfta ders saati 288 saat artmış olacak.

Okula yeni adım atan çocuklar da ders yükü altında kalmamış olacak. İlk 3 yıla haftada 5 gün birer saat "oyun ve fiziki etkinlik" dersi konulacak. Bunun yanı sıraöğretmenlerin ders saatleri de arttırılacak. 4. sınıfı tamamlayan öğretmenler 1. sınıftan yeniden öğrenci alacak.

Sayısal ders sayısı artıyor

İlk 8 yıllık eğitimde ders saati olarak gelişmiş ülkeler ortalamasının 1 yıl gerisinde olduğumuzu ifade eden Bakan Dinçer, Matematik dersinin 288 saat, Fen Bilimleri dersinin 180 saat ve Yabancı Dil dersinin 144 saat arttırılacağını söyledi.

Bakan Dinçer yeni ders programını anlattı: "Geçtiğimiz yıllarda 4. sınıftan itibaren verilen İngilizce dersleri 2. sınıfta verilmeye başlanacak. 5. sınıfta (ikinci 4. yılın başı) haftada 4 saatlik İngilizce dersine 16 saat eklenebilecek. Böylece 5. Sınıflar bir nevi 'hazırlık sınıfı' haline getirilecek. Bunda inisiyatif okul yönetimleri ve velilere bırakıldı. Tüm ilkokullarda 'kolej standardı' hedefleniyor. Ayrıca Demokrasi ve Yurttaşlık dersi "İnsan Hakları, Demokrasi ve Yurttaşlık Dersi" olarak değişti ve "zorunlu ders" haline getirildi, süresi iki saate çıkarıldı.

Gelecek yıl 3 dönem olacak

MEB öğrencilerin mevcut sistemde 4,5 aylık iki dönem olarak aldığı eğitim süresini uzun buluyor. Gelecek yıl 3 sömestr uygulaması başlatılması düşünülüyor. Yani öğrenciler 3'er aylık 3 dönem halinde eğitim yapacak, bu dönemler arasında iki kısa tatil olacak.

66 ayını tamamlayan çocuklar bu yıl okula başlayacak. İlk dönem öğrenciler eğitici oyunlarla, okulu sevmeyi öğrenecek. Okula başlama yaşının öne alınmasına yönelik tepkilerin ideolojik olduğunu belirten Bakan Dinçer, "Eğer 66 ayını doldurmuşsa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu'nun torununu da okula alacağım" dedi.

SEÇMELİ DERSLERDE 10 ÖĞRENCİ ŞARTI

- Öğrenciler 1. sınıfta 4, kademeli olarak artarak 8. sınıfta 6 saat seçmeli ders alabilecek. Her dersten en çok 4 saat alınabilecek.
- 4 ila 8. sınıflarda görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi dersleri zorunlu ve 1'er saat yapılacak.
- Hıristiyanlık, Musevilik dinleri ve Alevilik inancına ilişkin seçmeli derslerde 10 kişi şartı aranacak.
- Seçmeli dersler arasında "zeka oyunları" ve "yazılım" dersi de var.
- İmam Hatip'lerde zorunlu dersler aynı olacak.
- 5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda haftada 2 saat "yaşayan dil ve lehçelerde" seçmeli dil dersi verilecek. Kürtçe'nin yanı sıra, yeterli talep olduğunda Türkiye'de yaşayan dil ve lehçelerde ders açılacak.

Başarılı öğrencinin puanı yüksektir

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Lisans Yerleştirme Sınavları'nda, okulun başarısına göre öğrencinin puanının ağırlıklandırılması yani AOBP uygulamasının son bulması ile ilgili "Başarılı öğrencinin diploması da sınav puanı da yüksektir" dedi. Prof. Demir, ÖSYS Kılavuzu'nda yapılan değişikliğe ilişkin şöyle konuştu: ''Meclis'in iradesi, 'doğrudan diploma notu neyse ortaöğretim başarı puanını hesaplayın ve bunu da yüzde 12 ile çarparak yerleştirme puanına ekleyin' diye bir düzenleme getirdi. Biz de düzenleme kapsamında gerek MEB, gerek YÖK nezdinde görüşmelerimizi yaptık ve kılavuzumuzu güncelledik'' dedi. Öğrencilerin ve velilerin panik olmasını gerektirecek bir şeyin olmadığını belirten Demir, ''Başarılı bir öğrencinin diploma notu da yüksektir, YGS'den veya LYS'den aldığı puanlar da yüksektir. Dolayısıyla herhangi bir mağduriyet söz konusu değil. Sınavlarda esas olarak her zaman kişinin başarısı söz konusu . Ama ağırlıklandırmada bir miktar okulun yani okuldaki arkadaşlarının da etkisi oluyordu. Şimdi bu olmayacak, doğrudan kendi başarısı, diploma notu neyse o 5 ile çarpılarak ortaöğretim başarı puanı bulunacak. Onun da yüzde 12'si yerleştirme puanına ilave edilecek" diye konuştu.

Kaynak: Star

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.