Son zamlar nedeniyle işlerimiz durma noktasına geldi
Kuru gıda ile birlikte elektrik, doğal gaza gelen zamanlara tepki gösteren esnaf, ödemelerini yapamayacak durumda geldiklerini söylediler.
Rutin olarak yapılan zamların gıda ürünlerinden giyime, yakıttan taşıta, konuttan kiraya kadar hayatın her alanını çok olumsuz etkilediğini belirten Adiyaman esnafı, zamlardan dolayı elektrik su ve borçlarını ödemeyecek duruma geldiklerini belirttiler.
Zamlardan dolayı işlerinin iyice durma noktasına geldiğini belirten esnaf Hüseyin Taş, vatandaşların daha önce torba ile malzeme aldığını şimdiler de ise kilo ile alamayacak durumda olduğunu söyledi.
35 yıldır bakkal işlettiğini söyleyen Taş, "İşlerimiz çok kırık zincir marketler bizi bitirdi, bu pahalılıkta vatandaş bir şey alamıyor. Sebze olsun gıda olsun, salça olsun satılmıyor akşama kadar iş yapamıyoruz. Akşama kadar burada boş oturuyoruz, BAĞ-KUR’umuzu yatıramıyoruz. Elektrik ve su faturalarımızı yatırmakta zorlanıyoruz. Zamlar ile beraber artık işlerin artık durma noktasına geldi. Çocuklarımız okutamayacağız bu gidişle, çok sıkıntılar çekiyoruz. Yetkililerin biran önce bu işe bir çözüm bulması gerekiyor. Ürünlerimizi satamıyoruz, ürünlerin tarihleri geçiyor, geri iade de demeyince ürünler elimizde kalıyor. Bu şekilde çok zarar ediyoruz."
Gelen zamlar ile birlikte kâr oranlarının iyice düştüğünü dile getiren Mahmut Yıldırım ise şunları söyledi:
"Esnafı olarak ebetteki çok sorunumuz var. Özellikle küçük esnafın durumu daha da zordur. Zamlarında gelmesi ile işler daha da kötü oldu. Bu zamlardan dolayı vatandaşlar daha marketlere yönelmeye başladı. Çünkü bu zamlar sanki bakkal esnafı tarafından keyfi uygulanmış ve büyük esnaf zam yapmıyormuş gibi algılanıyor. Zamlar bizim elimiz de değildir. Salça daha önceleri bize 22 TL'ye gelir iken zam ile beraber toptan 35 TL'ye yükselmiş. Şekerden temizlik malzemesine, sebzeden meyveye, içecek grubuna kadar birçok ürüne zam geldi. Gittikçe kâr oranımız düşüyor bununla birlikte giderlerimiz çoğalıyor ve gelirimiz düşüyor. Bunun sonu nereye varır Allah bilir. Kira, elektrik, vergi derken bizim gibi küçük esnaflar toptancılara hamallık yapıyor. Vatandaş marketlerde nakit alışveriş yaparken borca olunca bize geliyor. Biz bu imkânları kendilerine sunduğumuz halde maalesef yine sıkıntıyı biz çekiyoruz."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.