Sosyolog-Eğitimci Yazar Gençdal'dan "Evde Kal"anlara tavsiyeler
Corona virüs tedbirleri kapsamında halkın evde kalması yönündeki uyarılara değinen Siverekli Sosyolog-Eğitimci Yazar Nurettin Gençdal, evde kalmanın aile fertleri üzerindeki etkilerine vurgu yaptı.
Corona virüsten dolayı yetkililerin "evde kal" uyarılarına riayet edilmesi gerektiğini ifade eden Gençdal, evde kalmanın çocuklar ve yaşlılar için kolay olmayacağını belirtti.
Anne-babaların Corona virüs nedeniyle evde kalan çocuklarına zaman ayırarak onlara her konuda yardımcı olmaları gerektiğini vurgulayan Gençdal, sevdiklerimize sıkı sıkıya bağlanmamız gerektiğini ifade etti.
Evde uzun süre kalmanın çocuklar ve yaşlılar üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirten Gençdal, bu sorunun ebeveynlerin gayretleriyle düzeltilebileceğini sözlerine ekledi.
Corona virüsle mücadele kapsamında yapılan çalışmalara değinerek sözlerine başlayan Gençdal, "Bütün dünyayı küresel çapta etkileyen Corona virüsünü (Covid-19) kısaca tanımlamak gerekirse; solunum sıkıntısı, yüksek ateş (38,5 derece ve üzeri), nefes darlığı (nefes alma güçlüğü) boğaz ağrısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, ülkemizde giderek yayılan salgın hastalıkla mücadele tedbirleri kapsamında 'Evde kal' uyarısında bulunmuşlardır. Sosyolojik açıdan bu konuyu birkaç başlıkta toplamamız gerekirse; sosyoloji literatürümüze yeni kavramlar eklenmiştir. Bunlar; 'Sosyal mesafe', 'Çalışmaya alışan bedenlerin ve zihinlerin moratoryumu'dur." şeklinde konuştu.
"Anne ve babaların, çocuklarını evde tutmak için ciddi efor harcamaları gerekecektir"
Yetkililerin "Gereksiz yere dışarı çıkma, evde kal" uyarısının aile fertleriyle ilgili boyutuna değinen Gençdal, "Ülkemizde Corona virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında vatandaşların gereksiz yere evden çıkmamaları istenmektedir. Bu durum öğrenciler için kolay olmayacaktır. Anne ve babaların, çocuklarını evde tutmak için ciddi efor harcamaları gerekecektir. Eğitim-öğretime devam eden çocuklar için Uzaktan Eğitim Teknolojilerine (EBA) yönelme söz konusu olacaktır. Çalışan anne-babalar ise çocuklarının evde yalnız başına kalmasından yakınacaklardır. Evde kalmak zorunda kalan anne-babalar ise çocukları ile güzel vakitler geçirerek, çocuklarına ayıramadıkları zamanın idrakine varacaklardır." diye konuştu.
"Çocuklarda zaman zaman bunalım ve stres görülebilir"
Çocuklara evde kaldıkları süre boyunca her konuda destek olunması gerektiğini ifade eden Gençdal, "Uzun süre evde kalacak çocuklarda fiziksel yorgunluk, zihinsel korku ve bazı durumlar ortaya çıkabilir. Bu olumsuz durumu; çocuklarla birlikte kitap okuyarak, çocuğumuza güvende olduğunu hissettirerek aşabiliriz. Çocuklarımızın zorlandıkları ya da eksikleri olan derslerinde onlara yardımcı olabiliriz. Çalışan ebeveynlerin çocuklarında zaman zaman bunalım ve stres görülebilir. Bunun tek çözümü sevdiklerimize sıkı sıkıya bağlanmak ve onu bu sürecin geçici olduğu psikolojisine alıştırmaktır." ifadelerini kullandı.
Evde kalmak zorunda kalan yaşlılara destek olunması gerektiğini vurgulayan Gençdal, "Bizimle beraber yaşayan 65 yaş ve üzeri büyüklerimiz için evde kalmak zor olacaktır. Onlara Corona virüsünün tehlikelerini ve en çok yaşlıları etkilediğini güzel bir dille anlatmalıyız. Onların kalplerinin çok çabuk kırılabileceğine dikkat ederek asla onları üzmemeliyiz. Eğer tek başlarına yaşıyorlarsa onların tüm ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Varsa torunlarıyla birlikte mesafeleri koruyarak keyifli zaman geçirmelerini sağlayalım. Büyüklerimize karşı sabırlı olmamız gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Son olarak küresel çapta yaşanan bu virüs salgınını ciddiye alarak, hijyen ve temizlik kurallarına dikkat etmeliyiz. Devletimizin toplum sağlığı açısından başlattığı 'evde kal' uyarılarına dikkat edelim." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.